Noi incubatoare de afaceri in Romania


Un program lansat in urma cu cinci ani continua inaugurarea de incubatoare in Romania. Din acest an, firmele selectate pentru prima data in incubatoare primesc o alocatie financiara nerambursabila de 20.000 de lei, din care cel mult 30% pentru consultanta, iar restul pentru echipamente.

 

Sumele sunt alocate prin "Programul national multinanual pe perioada 2002 - 2012 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri". (Citeste aici mai multe informatii despre acest program)

Programul a inceput acum cinci ani, fiind un parteneriat intre Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Romaniei (PNUD). Prima institutie este coordonatorul, cea de-a doua autoritatea de implementare, iar Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) este agentia nationala de executie.

Programul este finantat in proportie de 90% de guvernul Romaniei si 10% de PNUD. Bugetul anual al programului este in jur de doua milioane de lei.

In afara de aceste sume, firmele selectate primesc lunar in jur de 300 de lei pentru utilitati si servicii specializate pentru desfasurarea activitatii, precum si echipament standard pentru un birou (calculator, mobilier etc), suprafata unui birou variind intre 30 mp si 50 mp.

"Obiligatiile start-up-urilor sunt de a achita cheltuielile fata de administratorul de incubator si cele legate de spatiu. Chiria este una modica, in jur de 1 euro/mp/luna, fiind stabilita de fiecare administrator de incubator, in functie de spatiul respectiv si de conditiile oferite", spune pentru startups.ro Mircea Mocanu, Head of Socio-Economic Section la PNUD Romania.


Beneficiile firmelor din incubatoare
Pentru a fi acceptate intr-un incubator, firmele trebuie sa fie infiintate de cel mult doi ani si in primul an de incubare sa ajunga la minimum trei angajati, trebuind sa mentina acest numar pe toata perioada incubarii.

Firmele trebuie sa aiba sediul in zona unde se afla incubatorul, sa produca bunuri sau servicii si sa nu fie in faliment sau lichidare. Acestea pot sta in incubator timp de trei ani, dupa care urmeaza doi ani de monitorizare.

"Start-up-urile trebuie sa ia toate masurile necesare, precum si sa depuna toate diligentele pentru a spori performantele si sa demonstreze buna intentie in folosirea banilor - sa reinvesteasca profitul, sa indeplineasca toate obligatiile exigibile de plata a impozitelor, taxelor si datoriilor catre stat - si au obligatia de a pleca din incubator dupa perioada de incubare de trei ani. Daca raman, dupa trei ani, si asta doar cu anumite exceptii, nu li se mai aloca cei 20.000 de lei si nici alte facilitati financiare", mai spune Mircea Mocanu.

Dupa iesirea din incubator, firmele sunt monitorizate (de catre firma administrator), pentru a se stabili rata de succes si de profitabilitate.

De obicei, administratorul unui incubator este o firma locala de consultanta. Aceasta este angajata pentru cinci ani, timp in care primeste in total 50.000 de dolari, pentru serviciile de administrare.

"In perioada de trei ani, firma-administrator asigura administrarea incubatorului, serviciile de contabilitate, serviciile juridice, de consultanta, ajuta firmele incubate sa creasca si sa se dezvolte. Acesta este marele avantaj: faptul ca firmele beneficiaza de sprijinul firmei administrator pentru consultanta generala de dezvoltare a afacerii, iar pentru serviciile specifice preturile sunt avantajoase. Rolul administratorului este foarte important, acesta trebuie sa inteleaga nevoile start-up-urilor si piata", mai spune Mircea Mocanu.

Pe perioada de incubare a firmelor, administratorul are la dispozitie in cadrul incubatorului un spatiu cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri in care tine cursuri, atat pentru cei din incubator, cat si pentru antreprenorii din zona. Cursurile sunt gratuite pentru cei din incubator si cu plata pentru restul participantilor.
(Citeste aici mai multe despre selectia firmelor din incubatoarele de afaceri)


Ce incubatoare de afaceri fac parte din acest program
Pana la sfarsitul acestei veri, numarul de incubatoare din programul national va ajunge la sase, in prezent fiind patru.

Primul incubator deschis in acest an este la Targu Mures, care a fost inaugurat la inceputul lui iunie. Investitia in acesta a fost de aproximativ 500.000 de euro, avand o suprafata de 1.600 mp. Unitatea este localizata in Parcul Industrial Mures, platforma Vidraru - Ungheni.

In acest an, vor mai fi deschise inca doua incubatoare, la Mangalia si Satu Mare. Primele incubatoare de afaceri din cadrul acestui program au inceput sa functioneze acum patru ani, la Sfantul Gheorghe, Brasov si Alba Iulia.

Alte doua incubatoare urmeaza sa fie deschise in primavara anului viitor la Campia Turzii si Dorohoi. Acestea sunt ultimele din cadrul programului.

"Din primavara anului viitor nu vom mai infiinta noi incubatoare, dar programul continua pentru ca este nevoie de asigurarea granturilor sau partii administrative pentru sustinerea celor opt, pana la sfarsitul ciclului de incubare (n.red. - 2012). In acelasi timp, ne vom axa pe incurajarea autoritatilor locale de a dezvolta incubatoare de afaceri prin fonduri europene sau proprii. Le vom pune la dispozitie documentatia necesara infiitarii unui incubator, consultanta pentru pregatirea procesului de selectie, de contractare si de rulare a procesului de incubare", adauga Mircea Mocanu.

Majoritatea incubatoarelor se afla in cladiri dezafectate apartinand autoritatilor locale, in parcuri industriale sau sunt construite de la zero.

"Autoritatile locale pun la dispozitie cladirea unde va fi incubatorul, care, ulterior, este reabilitata cu fonduri din program in proportie de 30% si 70% din fondurile autoritatii locale", adauga Mircea Mocanu.

Investitia medie intr-un incubator este intre 500.000 de euro si 700.000 de euro.

"Investitia se poate recupera de catre autoritatea locala prin taxele si impozitele aferente angajatilor din incubatorul respectiv, prin impozitul pe profit al firmelor respective, prin costurile care altfel ar fi trebuit acoperite din indemnizatia de somaj, prin atragere de investitii in zona si dezvoltarea de afaceri conexe. Rata de amortizare din punct de vedere al autoritatii locale este intre cinci si zece ani, in functie de costul cladirii, de spatiu si de taxele locale etc", mai spune Mircea Mocanu.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Din acest an, firmele selectate pentru prima data in incubatoarele de afaceri primesc o alocatie financiara nerambursabila de 20.000 de lei, din care cel mult 30% pentru consultanta, iar restul pentru echipamente.
Acum cinci ani, a fost lansat un program pentru infiintarea de incubatoare, finantat in proportie de 90% de guvernul Romaniei si 10% de PNUD.
Pana acum, prin acest program s-au deschis patru incubatoare (Sfantul Gheorghe, Brasov, Alba Iulia si Targu Mures), doua vor fi inaugurate in acest an (Mangalia si Satu Mare) si ultimele doua in primavara anului viitor (Campia Turzii si Dorohoi).
Pentru a fi acceptate intr-un incubator, firmele trebuie sa fie infiintate de cel mult doi ani si in primul an de incubare sa ajunga la minimum trei angajati, trebuind sa mentina acest numar pe toata perioada incubarii.
Fiecare incubator poate gazdui in jur de 20 de firme, in ultimul timp tot mai putine start-up-uri solicitand inscrierea.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii