Pentalabbs - incubator de business lansat de Pentalog


Pana pe 15 mai, start-up-urile se pot inscrie la un concurs de finantare organizat de Pentalabbs in Romania. Valoarea finantarii este de 20.000 de euro si va fi acordata start-up-ului castigator. Conditia este ca start-up-ul sa aiba nevoie de tehnologie pentru desfasurarea activitatii.

 

"Pentalabbs este departamentul de inovatie si incubatorul de firme al Pentalog, care intervine mai mult ca un investitor. Noi oferim un program de incubare complet - strategie, expertiza tehnica, marketing, dezvoltare internationala, bazata pe reteaua Pentalog, care este in mai multe tari, nu doar in cele in care ne-am dezvoltat", spune pentru startups.ro Gregory Rondin (foto), directorul Pentalabbs.

Pentalog este o firma de servicii informatice de tip nearshore sau offshore. Are sediul central in Orelans (Franta), unde sunt mai mult activitatile comerciale. Afacerea a fost infiintata in 1993, iar din 1999 ofera servicii IT. Grupul isi desfasoara activitatea in afara Frantei - are cinci business unit-uri in Romania (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Sibiu), unul in Republica Moldova (Chisinau), unul in Vietnam (Hanoi), unul in Germania (Frankfurt) si unul in Israel (Tel-Aviv).

La Pentalog lucreaza aproximativ 730 de oameni, dintre care cei mai multi (600 de angajati) sunt in tara noastra. Anul trecut, grupul a avut o cifra de afaceri in jur de 17 milioane de euro, iar in acest an vrea sa ajunga la 20 de milioane de euro. 

"Sediul principal din Romania este la Brasov, pentru ca am vrut un Silicon Valley de Romania. Am preferat un cadru mai simpatic, numai pentru inspiratie", spune Gregory Rondin.

Departamentul Pentalabbs a fost infiintat in august 2010, pentru a sustine inovatia interna din cadrul Pentalog, dar si-au schimbat strategia, si au inceput sa finanteze start-up-uri, pentru ca in acest mod cresterea este mai rapida.

"Pentalabbs este un fel de client pentru Pentalog. Toata partea tehnica, implementarea, tine de Pentalog. Toate firmele pe care le-am sustinut au avut nevoie de o tehnologie noua", detaliaza Gregory Rondin.

La Pentalabbs lucreaza sase persoane care se ocupa de analiza de business si de implementarea proiectelor, fiind Project Manageri dedicati.

Activitatile operationale ale Pentalabbs au fost de la inceput in Romania, desi a finantat cinci proiecte din Franta.

"In Romania realizam analiza consultanta, partea tehnica, administrativa pentru proiectele din Franta. Mai mult, marketing-ul era in trecut facut in Franta, dar acum si aceasta parte este preluata de birourile din Romania. Obiectivul nostru este sa incubam intre cinci si zece start-up-uri in acest an, si din Franta, si din Romania. In Franta suntem in discutii si cu alte business-uri. De obicei, avem aproape patru discutii in paralel, tot timpul, dar nu este un flux constant", mai spune Gregory Rondin.


Cum se desfasoara concursul
Pentru a se face cunoscut pe piata din Romania, la mijlocul lui februarie (anul acesta) Pentalabbs a lansat un concurs de finantare la care se pot inscrie cei care au o idee de business sau un start-up care are nevoie de tehnologie pentru a-si dezvolta activitatea.

"Concursul este deschis si pentru idei, dar preferam pe cineva (n.red. - un antreprenor) care deja a facut primii pasi si noi venim ca un fel de accelerator, ca sa facem business-ul mai puternic. Noi ne implicam cand start-up-ul se afla in primele etape de dezvoltare, inainte ca un VC (n.red. - Venture Capital - fond de investitii cu capital de risc) sa investeasca. Pentalabbs este un amestec de toate lucrurile acestea (n.red. - business angel, seed money si fond de investitii), plus expertiza tehnica, cea de marketing si strategia", mentioneaza Gregory Rondin.

Dintre ideile si start-up-urile inscrise vor fi selectati trei finalisti dintre care doar unul va primi finantarea. In selectatia finala, cele trei start-up-uri vor fi evaluate in urma unui interviu cu cei de la Pentalabbs si mai multi antreprenori din Romania. 

Formularul de inscriere cuprinde zece intrebari, de la elementele de identificare ale proiectului pana la prezentarea echipei si valoarea adusa pe piata de proiect, plus alte documente care pot explica ideea.

"Formularul nu este complicat, iar informatiile cerute ne permit sa intelegem scopul business-ului. Am primit 15 propuneri din partea start-up-urilor. Suntem multumiti ca au fost mai multe raspunsuri calitative decat cantitative", mai spune Gregory Rondin.

Castigatorul va fi anuntat pana pe 15 iunie, dar verificarea si analizarea start-up-urilor va incepe din a doua jumatate a lunii aprilie.

Start-up-ul castigator nu-si va muta sediul, ci va primi bani si consultanta pentru a-si accelera cresterea.


Cum va fi folosita finantarea
Valoarea finantarii este de 20.000 de euro, acordata pentru dezvoltarea start-up-ului - platforma online si orice este nevoie pentru cresterea firmei.

"Este o suma care reprezinta ceva in domeniul nostru, unde nevoia de logistica este mai mica. Daca este o idee foarte buna si vedem ca trebuie mai mult decat acest buget, poate va fi sustinuta in afara concursului", mentioneaza Gregory Rondin.

In schimbul finantarii, Pentalabbs devine actionar al start-up-ului, procentul variind in functie de nevoile start-up-ului si de stadiul de dezvoltare al acestuia.

"Daca nu s-a implementat niciun fel de site, nu a avut niciun client, este doar o idee, inseamna ca riscurile sunt foarte mari pentru noi, ca investim in ceva care nu exista. Atunci procentul pe care il vom cere la inceput va fi cel mai mare posibil (49%), ca sa-i lasam un avantaj antreprenorului, dar, de obicei, este intre 20% si 30%", detaliaza Gregory Rondin.

Pentalog poate deveni actionar majoritar in start-up dupa ce se termina finantarea, in functie de cat a fost capitalul initial si de cifra de afaceri la care se ajunge.

"Cand bugetul dedicat implementarii este cheltuit, ne comportam ca un fond de investitii clasic, dar incercam sa ramanem activi pe marketing si dezvoltarea internationala. In primii trei sau patru ani, un start-up de succes trebuie sa-si multiplice cifra de afaceri de trei sau patru ori, dar depinde si de business", adauga Gregory Rondin.

Directorul Pentalabbs precizeaza ca increderea in ei insisi si in ceilalti, in special, este cea mai mare problema a antreprenorilor din Romania. Alte probleme sunt ca antreprenorii din tara noastra nu simt foarte bine potentialul care exista pe piata locala si ca le lipseste ajutorul din partea statului.


Care sunt etapele de colaborare dintre Pentalabbs si start-up
Primul contact al Pentalabbs cu start-up-urile este telefonic, urmat de o evaluare a proiectului. Apoi, are o loc intalnire fata in fata, in Franta, cu Gregory Rondin si Frederic Lasnier, CEO-ul si presedintele Pentalog.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:  
Pentalabbs este departamentul de inovatie si incubatorul de firme al grupului de IT Pentalog, fiind infiintat in anul 2010.
Pana pe 15 mai, start-up-urile pot participa la un concurs organizat de Pentalabbs, valoarea finantarii pentru castigator fiind de 20.000 de euro.
Procentul din start-up care revine Pentalabbs variaza in functie de stadiul de dezvoltare al start-up-ului si de investitiile necesare.
Pentalabbs vrea sa incubeze in acest an intre cinci si zece start-up-uri, atat din Franta, cat si din Romania. 


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii