Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Eu intervin mai mult pe modelul de business si tehnologie, iar el pe finantare, pentru ca este un antreprenor in serie si stie deja foarte repede cum se poate dezvolta acesta. Cand facem cunostinta, ascultam antreprenorul, ca sa vedem daca este in perimetrul nostru de cunostinte si daca putem avea o valoare adaugata in acel business. Incercam sa ramanem in domeniul pe care-l cunoastem - folosim tehnologii online sau mobile, pentru a dezvolta business-urile", explica Gregory Rondin.

Directorul Pentalabbs mai spune ca cel mai important aspect (conteaza 80% din decizie) pentru acordarea investitiei este legat de antreprenor.

"Antreprenorul este persoana care va cara proiectul, este foarte important sa fie cineva stabil, care are deja viziune (n.red. - a business-ului in care este implicat), cunoaste cifrele cheie, are o idee despre modelul de business etc.", mai spune Gregory Rondin.

Din acest motiv, Pentalabbs nu preia mai mult de 49% dintr-o firma.

Pana in prezent, Pentalog nu si-a facut o strategie de exit din companiile in care este implicat.

"Depinde si de ceea ce va face antreprenorul. Inca este destul de tanar (n.red. - Pentalabbs), ca sa discutam in perioada aceasta despre acest lucru. Scopul este mai mult unul de dezvoltare decat de iesire (n.red. - din start-up). Facem de la inceput un protocol intre start-up-uri si Pentalog - Pentalabbs, dar nu exista nimic despre exit, numai niste articole, daca se intampla ceva pe parcurs, sa iesim toata lumea fara niciun fel de probleme, dar nimic despre vanzare", precizeaza Gregory Rondin.

Doua dintre start-up-urile sub umbrela Pentalabbs si-au cheltuit deja bugetul initial. Aceste afaceri au crescut cu 100% intre ianuarie 2011 si ianuarie 2012, ceea ce este considerat un succes, dar Pentalabbs a considerat ca trebuie sa continue implicarea pana sa faca exit-ul.

Ce fel de firme a finantat Pentalabbs
Directorul Pentalabbs spune ca au incercat sa inoveze modelul de business al firmelor pe care le-au sustinut pana acum.

"Inovatia inseamna sa ansamblezi mai multe lucruri care exista deja, ca sa faci altceva sau ca sa le folosesti de o alta maniera decat asa cum a fost gandita initial", explica Gregory Rondin.

Prima firma incubata a fost People Centric, un spin-off al Pentalog, care recruteaza in IT.

Dupa ce si-au schimbat strategia, orientandu-se catre extern, primele firme finantate  au fost din Orleans (Franta), unde este sediul central al Pentalog. Pe masura ce Pentalabbs a devenit cunoscut, a primit si alte solicitari de finantare.

"In Franta n-am promovat incubatorul. Daca faci ceva de genul acesta in Franta, primesti 300 - 400 de cereri in fiecare zi. N-avem echipa sau timp pentru a evalua atat de multe proiecte", spune Gregory Rondin.

In plus, in Franta, start-up-urile au multe facilitati din partea statului, sunt investitori tip business angel sau fonduri de investitii, desi mai putini decat in Statele Unite ale Americii, unde un start-up poate atrage finantari de milioane de euro.

Unul dintre start-up-urile sustinute de Pentalabbs este imprimeria online Easyflyer. Implicarea Pentalog in acest business a fost de a realiza o alta arhitectura tehnica pentru platforma lor de e-commerce prin retelele sociale, o comunicare specifica si un client service foarte bine pus la punct.

Cel mai recent start-up finantat de Pentalabbs este Ecotravel (Franta), o firma care ofera o alternativa la serviciile de taxi.

"Ecotravel este o alternativa de transport cu sofer, unde poti vedea online un traseu, iar un calator stie de la bun inceput care va fi pretul si poate plati online. Noi i-am adaugat modelului de business niste servicii in plus, pentru ca site-ul va fi orientat catre e-commerce, adica poti cumpara un traseu, asa, ca un obiect de pe emag.ro, de exemplu. Vom vinde niste pachete online. Putem face parteneriate cu discoteci, baruri sau restaurante, ca sa se cumpere calatorii, plus reduceri la acel restaurant. Vom avea si o aplicatie mobila, fcommerce - prin Facebook, un program de afiliere si unul de franciza. Incepem cu Parisul. Daca reusim la Paris, reusim oriunde. Apoi, daca o alta firma vrea sa faca, se poate dezvolta prin franciza in alte orase, prin inchirierea platformei, service-ului", adauga Gregory Rondin.

Cand au inceput colaborarea, Ecotravel exista de un an, functionand in Orleans.

"Ecotravel a avut un mic business, un site, si a facut un business destul de bun, fara sa se faca nimic extraordinar, fara maketing. Noi am fost clienti. Timp de sase luni am vazut cum s-a dezvoltat firma, am discutat cu directorul Ecotravel, sa vedem ce planifica si cum gandeste. La inceput, am stat doua saptamani cu directorul Ecotravel, ca sa facem un nou model de business, de crestere, ca sa fie scalabil, sa-l putem replica in alte orase", completeaza Gregory Rondin.

Alte proiecte ale Pentalog
Alt spin-off al Pentalog este Virtual Fanatic, care se va extinde pe trei axe: cloud privat pentru firme, consultanta de marketing si o platforma de freelancing IT.

"Pentalog a crescut si a fost cunoscut prin online. Avem putini reprezentanti comerciali, in Franta avem unul la 25 de angajati, iar in Romania patru la 700 de angajati. Totul se realizeaza pe web. Modelul acesta este perfect pentru firmele care vor sa creasca la nivel international. Din tot ceea ce stim despre marketing, cloud computing-ul ne permite sa economisim, sa facem mai rentabile toate investitiile care tin de partea tehnica. Decat sa cumperi un server, mai bine inchiriezi sau te abonezi la o aplicatie, platesti un abonament. Platforma de freelancing ofera posibilitatea freelancerilor din Europa de a se face cunoscuti si de a lucra pe diverse proiecte europeene. Punem mare accent pe faptul ca Freelance Virtual Fanatic va fi o platforma europeana dedicata producerii de software", spune Gregory Rondin.

Platforma este functionala de la inceputul lunii aprilie, Pentalog avand propria infrastructura.

"Daca avem nevoie de o extindere a infrastructurii, o vom face cu un partener francez", adauga Gregory Rondin.

Marketplace-ul pentru freelanceri este programat sa apara cu o versiune alfa sau beta in luna mai, acest an.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:  
Pentalabbs este departamentul de inovatie si incubatorul de firme al grupului de IT Pentalog, fiind infiintat in anul 2010.
Pana pe 15 mai, start-up-urile pot participa la un concurs organizat de Pentalabbs, valoarea finantarii pentru castigator fiind de 20.000 de euro.
Procentul din start-up care revine Pentalabbs variaza in functie de stadiul de dezvoltare al start-up-ului si de investitiile necesare.
Pentalabbs vrea sa incubeze in acest an intre cinci si zece start-up-uri, atat din Franta, cat si din Romania. 

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.