Piata panourilor solare abia incepe sa se incalzeasca


Distribuitorii de sisteme de panouri solare spun ca aceasta piata va creste mult in acest an fata de 2009, datorita Programului Casa Verde. Valorile acestei piete sunt insa greu de apreciat, neexistand date exacte.

 

Piata de panouri solare este una incipienta in Romania si nu putem oferi inca date exacte privind valoarea acesteia. Comparativ cu alte state din Europa, unde programe similare au fost demarate in urma cu cativa ani, in Romania piata sistemelor solare este abia la inceput din punct de vedere al cererii, dar cateodata si al ofertei. Astfel, piata este impartita intre un numar mic de producatori de renume si multe produse importate <cu ocazia> programului Casa Verde”, spune pentru startups.ro Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania.

Adrian Moisa, General Manager la Jetrun EnergoEco, spune pentru startups.ro ca in orice tara piata energiei “verzi” este influentata decisiv de doi factori: in primul rand de obligativitatea prin lege de a folosi la constructia caselor/imobilelor civile sisteme care folosesc surse de energie regenerabila (solara, geo-termala, biomasa, eoliana) sau de a atinge un anumit nivel de eficienta energetica a imobilului, si in al doilea rand de programele de subventionare a acestor tehnologii.

In Romania, primul factor nu exista in practica, iar al doilea se incearca a fi implementat prin programul Casa Verde, ale carui rezultate le asteptam cu interes”, spune Adrian Moisa.

Ce este Programul Casa Verde
Programul Casa Verde a fost lansat in vara acestui an, la 1 iulie, pentru a incuraja persoanele fizice sa utilizeze surse de energie regenerabila.

Prin acest program, statul suporta 8.000 de lei din investitia in instalarea de pompe de caldura si 6.000 de lei in sisteme solare, centrale pe peleti, sisteme pe brichete, tocatura lemnoasa si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere si silvice. Bugetul alocat pentru program in acest an este de 110 milioane de lei.

Solicitantul a carui cerere de finantare a fost aprobata poate primi nerambursabil intre 50% - 100% din costurile privind achizitionarea si montarea unui sistem, in functie de nevoile solicitantului si costurile unui panou solar. Programul se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, cu varsta intre 30 de ani si 60 de ani”, spune pentru startups.ro Gheorghe Popescu, Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM)

Conform datelor AFM, pana la inceputul acestei luni, in cadrul programului Casa Verde s-au primit aproape 11.100 de dosare, cu valoare de aproximativ 66,9 milioane de lei. Cele mai multe solicitari au fost din judetele Bihor (848) si Harghita (762), urmate de municipiul Bucuresti (762).

Care sunt efectele Programului Casa Verde
Reprezentantii Ariston estimeaza ca la sfarsitul anului trecut 17.500 de locuinte din Romania erau dotate cu panouri solare, iar in acest an numarul acestora se va dubla, datorita Programului Casa Verde. De asemenea, reprezentantii companiei apreciaza ca in jur de 90% din beneficiarii programului Casa Verde, reprezentand 16.000 de locuinte, vor opta pentru sistemele solare. (Citeste aici mai multe despre estimarile Ariston privind piata de sisteme solare.)

Avem multe semnale pozitive din piata care ne indreptatesc sa credem ca acest program va avea succes”, spune pentru startups.ro Adrian Balasanu, Directorul regional de vanzari al Diviziei de Termotehnica a Robert Bosch, care este prezenta pe piata sistemelor solare din Romania cu doua branduri - Bosch si Buderus.

Pe langa vanzarile impulsionate de programul Casa Verde, pentru a atrage mai multi clienti,, unii retaileri sau distribuitori de sisteme solare au initiat propriile campanii promotionale.

Anca Bieru, directorul departamentului de Membership&Public Affairs la Romanian Green Building Council (RoGBC), spune pentru startups.ro ca o masura de baza care trebuie adoptata de autoritatile publice pentru a incuraja productia de energie electrica din surse regenerabile in Romania este facilitarea accesului la retea a micilor producatori.

Cine sunt clientii
Adrian Balasanu spune ca cei mai multi solicitanti de sisteme de panouri solare sunt proprietarii de locuinte.
 

Citeste continuarea articolului - pagina 2
 

DE RETINUT:
Piata locala de panouri solare este una incipienta in Romania, astfel ca nu exista date privind valoarea acesteia.
Programul Casa Verde a fost lansat in vara acestui an pentru a incuraja persoanele fizice sa utilizeze surse de energie regenerabila.
Bugetul alocat programului in acest an este de 110 milioane de lei.
Reprezentantii Ariston estimeaza ca la sfarsitul anului trecut 17.500 de locuinte din Romania erau dotate cu panouri solare, iar in acest an numarul acestora se va dubla, datorita Programului Casa Verde.
Un sistem de panouri solare poate reduce intr-un an cu 60% - 80% factura pentru apa calda menajera a unei locuinte si cu 60% pe cea pentru incalzire.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii