Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Adrian Moisa adauga faptul ca, in principal, clientii sunt familiile cu un nivel de venituri si un grad de educatie peste medie, oameni care sunt la curent cu problemele de mediu si incearca sa isi aduca propria contributie la solutionarea acestor probleme.
“Achizitia de sisteme energetice <verzi> nu este privita neaparat ca o afacere, ci este motivata de satisfactia personala de a avea un stil de viata responsabil fata de mediu”, mai spune Adrian Moisa.
Care sunt avantajele sistemelor de panouri solare
Un sistem de panouri solare poate reduce intr-un an cu 60% - 80% factura pentru apa calda menajera a unei locuinte si cu 60% pe cea pentru incalzire.
Catalin Draguleanu spune ca aceasta reducere a valorii facturilor inseamna si economii la energia electrica sau gaze.
Adrian Balasanu mentioneaza printre beneficiile panourilor solare costurile minime de intretinere, functionarea economica, ecologica si de lunga durata, reducerea dependentei fata de cresterea continua a preturilor la combustibilul conventional si cresterea valorii locuintei.
”Prin utilizarea energiei solare se pot economisi resursele traditionale limitate - gazul, GPL-ul, carbunele etc. Intr-un cadru mai larg, prin utilizarea energiilor regenerative (de exemplu, cazane cu combustibil solid - lemn, panouri solare, pompe de caldura etc.) se poate obtine chiar independenta fata de aceste resurse traditionale. Un rol deosebit il are si protectia mediului inconjurator, deoarece in cazul utilizarii panourilor solare gradul de poluare este zero”, mai spune Adrian Balasanu.
Unde si cum se utilizeaza panourile solare
In cadrul locuintelor, sistemele de panouri solare se pot utiliza pentru incalzirea apei menajere, aport de energie la instalatia de incalzire si/sau incalzirea apei din piscina.
“Peste 90% din instalatiile solare montate sunt utilizate exclusiv pentru prepararea de apa calda menajera”, spune Adrian Balasanu.
Catalin Draguleanu spune ca cele mai folosite sunt panourile solare plane si ca panourile vidate bune sunt mai scumpe decat cele plane, fiind folosite in instalatii mai speciale sau in zone nu foarte insorite, pentru un randament mai bun in perioadele cu mai putin soare.
“Cantitatea solara pe care o poate capta un panou variaza in functie de latitudine, localizare, perioada anului, unghiul razelor solare. Intre Bucuresti si Suceava, de exemplu, sunt diferente de insolatie anuala de 40%. In Romania, intre vara si iarna, sunt diferente de expunere la lumina zilei medii de pana la 400%”, adauga Catalin Draguleanu.
Adrian Balasanu spune ca, in general, pentru aportul la incalzirea locuintei se recomanda panourile cu tuburi vidate care, prin constructia lor, au un randament superior fata de cele plane, mai ales in perioada rece a anului.
Durata de viata a unei instalatii solare care functioneaza in parametri normali variaza intre 10 si 25 de ani, in functie de durata anuala de functionare si de zona in care este montat.
"Un sistem de buna calitate are o durata minima de viata de 20 de ani, dar poate functiona chiar dublu cu intretinere si reparatii minime. Constructia acestor sisteme este realizata din materiale anticorozive si nu necesita intretinere. Cilindrul de stocare, daca este realizat din inox, rezista pe toata durata de viata a imobilului”, mai spune Adrian Moisa.
Care sunt preturile sistemelor solare
Pretul unui sistem de panouri solare variaza intre 1.000 de euro si 5.000 de euro, in cazul unei familii cu patru persoane, cu un consum mediu si o locuinta bine izolata, potrivit jucatorilor din domeniu. Diferenta mare de pret este data de numarul de persoane din locuinta, de marimea sistemului, tipul de sistem, tipul si marimea instalatiei (circulatie naturala sau fortata).
“Investitita totala include echipamentele (panouri solare, boiler, automatizare, accesorii hidraulice si de montaj, antigel) si manopera. In ciuda faptului ca vorbim de o investitie pe termen lung, romanii tind catre solutia cea mai ieftina, achizitionand sistemele din magazine mai putin specializate, cum au aparut multe odata cu Programul Casa Verde. Aceasta situatie duce insa la alegerea unor panouri solare nu foarte exact dimensionate, care nu aduc randamentul dorit”, spune Catalin Draguleanu.
Catalin Draguleanu mentioneaza ca, din cauza faptului ca piata sistemelor de panouri solare din Romania se afla la inceput, in multe cazuri clientii aleg sisteme solare care nu sunt exact dimensionate, care nu aduc randamentul scontat.
Adrian Moisa precizeaza ca sistemele cu panouri plane sunt mai convenabile ca pret, au o rezistenta superioara la intemperii si socuri mecanice si necesita intretinere minima, iar unde spatiul pe acoperis este limitat si/sau se doreste obtinerea unei temperaturi superioare a apei, in general pentru aplicatii speciale, se recomanda colectorii cu tuburi vidate, care au avantajul functionarii in conditii de insorire slaba si in conditii de umiditate sporita avand, de asemenea, un randament superior panourilor plane.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Piata locala de panouri solare este una incipienta in Romania, astfel ca nu exista date privind valoarea acesteia.
Programul Casa Verde a fost lansat in vara acestui an pentru a incuraja persoanele fizice sa utilizeze surse de energie regenerabila.
Bugetul alocat programului in acest an este de 110 milioane de lei.
Reprezentantii Ariston estimeaza ca la sfarsitul anului trecut 17.500 de locuinte din Romania erau dotate cu panouri solare, iar in acest an numarul acestora se va dubla, datorita Programului Casa Verde.
Un sistem de panouri solare poate reduce intr-un an cu 60% - 80% factura pentru apa calda menajera a unei locuinte si cu 60% pe cea pentru incalzire.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 14 Octombrie 2010 la ora 22.36