Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Desi sunt foarte multi oameni implicati in munca de productie TV, intotdeauna calitatea si nu cantitatea este cea care conteaza. Persoanele cu multa experienta sunt putine, iar cei noi nu mai au rabdarea sa invete”, adauga reprezentantul Red Spike Film.

De asemenea, o alta problema importanta este resursa financiara, care afecteaza toate tipurile de productii TV (talkshow, concurs, clip etc).

Pentru un producator TV mic, indiferent de tipul productiilor sale, principala problema este asigurarea resursei financiare. In acest tip de afacere, riscurile asumate sunt mari, iar sansele de succes sunt aproape imposibil de estimat. Sunt nenumarate exemple de productii in care s-au investit foarte multi bani, de la care asteptarile de succes erau foarte mari si care au esuat in a obtine audienta necesara supravietuirii”, mai spune Moisescu.

In ceea ce priveste componenta de clipuri publicitare, Tino Furtuna remarca problema spatiilor disponibile, atat a celor amplasate in interiorul cladilor, cat si a celor aflate in aer liber. Pe tipuri de productii TV, Gabriela Gruia enumera printre probleme demodarea acestui gen de productie TV si faptul ca in cazul talkshow-urilor, exista tendinta de a repeta invitati si tematici.

In cazul concursurilor, costurile sunt mari si exista nevoia de premii consistente si atractive, iar in cazul clipurilor, se remarca lipsa comenzilor din piata”, precizeaza directorul Fix Media.

Profiturile
Daca in anii trecuti profiturile se ridicau la cateva mii de euro pe sezon, iar marjele de crestere se situau la 20% - 30%, in prezent tendinta este fie de instabilitate, fie de scadere. Corina Radulescu considera ca bugetele pentru productii TV au scazut cu minim 25%, precizand ca nu se poate vorbi de un profit in momentul de fata.

Si Tudor Moisescu spune ca profiturile in acest tip de afacere prezinta fluctuatii foarte mari, deoarece un producator incearca adesea mai multe proiecte si fiecare dintre acestea se transforma in profit sau in pierdere.

In opinia lui Moisescu, tendinta generala a pietei arata ca profiturile obtinute scad, pe de o parte din cauza reducerii generale a bugetelor alocate si pe de alta parte din cauza cresterii ratei de esec a incercarilor.

In cazul companiei lui Tino Furtuna, marja de profit variaza intre 15% si 25 %, dar antreprenorul considera ca “in timp de criza, productiile se vor imputina cam cu 20% - 30%, bugetele vor fi mai mici, iar profitul se va diminua  corespunzator”.

Sunt si jucatori din domeniu care estimeaza ca numarul producatorilor independenti va scadea.

Productia TV a independentilor sufera pentru ca televiziunile se zgarcesc iar potentialii sponsori au inchis pentru prima data pungile de la promovare si publicitate”, spune Gruia.

Ea considera ca achizitionarea de programe de la independenti ar insemna pentru televiziuni o economie (de personal si cheltuieli de personal, spatiu, utilitati, resurse tehnice etc).

Cu toate ca intr-o schema logica televiziunile ar apela si mai mult la programe de la casele de productie, in realitate nu este asa”, spune reprezentanta Fix Media.

Start-up-uri in domeniu
In ciuda contextului economic nefavorabil si a efectelor puternice generate de criza financiara pe aceasta piata, exista sanse pentru un antreprenor care doreste sa demareze o afacere in domeniu.

Orice antreprenor poate intra pe aceasta piata daca are cel putin o idee/poveste/subiect de program vandabila si resursele si cunostintele necesare pentru a o pune in practica. Piata este dinamica, intrarile si iesirile se intampla permanent”, explica Moisescu.

Tino Furtuna spune insa ca pe piata vor rezista cei care vor putea sa reduca preturile serviciilor semnificativ, fara rabat de la calitate, si care vor putea oferi mai multe servicii, pentru  echilibrul financiar de care au nevoie.

Fondatorul Factor spune, de asemenea, ca in acest domeniu relatiile personale conteaza foarte mult. Gabriela Gruia considera insa ca un antreprenor are sanse mari in domeniu daca se asociaza cu o companie deja existenta. Totusi, “trebuie sa stii mult mai mult decat filmare si montaj ca sa poti produce pentru TV”, adauga ea.

Directorul Format Factory apreciaza ca programele cu target feminin reprezinta una dintre nisele de exploatat pe aceasta piata.

In prezent, companiile de productie TV care activeaza pe piata sunt cele autohtone sau cele care au fost cumparate de companii din strainatate, iar productiile preponderente sunt formate externe.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.