Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Apelul a avut termenul-limita de primire a expresiilor de interes 14 iunie 2010. Sustinerea sectorului de capital de risc a fost una din prioritatile-cheie ale initiativei JEREMIE, data fiind disponibilitatea redusa a capitalului pentru intreprinderile aflate intr-un stadiu initial (early-stage)", detaliaza Piotr Stolowski.

Pentru acest apel au fost depuse 16 expresii de interes.

Apoi, s-a facut o prima selectie, in care s-au luat in calcul criteriile de eligibilitate, obligatoriu de indeplinit, pentru a trece in faza urmatoare.

"Aceste criterii de eligibilitate au inclus, intre altele: unele cerinte administrative, prevederi privind conflictele de interese, ca angajamentul fiecarui fund manager de a strange cel putin 30% din capitalul viitorului fond de investitii de la investitori privati. Aplicantii care au depasit faza de verificare a eligibilitatii au fost evaluati de un juriu alcatuit din experti FEI din domeniu investitiilor, conform criteriilor de evaluare calitativa (quality assessment criteria) enumerate in anexa 2 a Apelului, inclusiv: experienta relevanta, cunoasterea pietei din Romania, profilul echipei, guvernanta corporatista, strategia de investitii propusa, termenii si conditiile fondului propus etc.", explica Piotr Stolowski.

Apoi, experti FEI au facut un due diligence al manageriilor de fond cu cele mai mari scoruri, conform criteriilor de evaluare calitativa. Dupa due diligence, propunerile de investitii au fost transmise spre analiza si aprobare Consiliului de Administratie al FEI si Comitetului de Investitii JEREMIE Romania.

Piotr Stolowski spune ca FEI a selectat deja doi intermediari financiari pentru implementarea instrumentului de capital de risc din JEREMIE, cei doi urmand sa constituie fonduri de capital de risc.

"Cei doi fund manageri selectati au obtinut cele mai mari scoruri din partea juriului/panelului de selectie, conform criteriilor de evaluare calitativa, si au parcurs cu succes procesul de due diligence desfasurat de FEI", mentioneaza Piotr Stolowski.

Care este stadiul apelului
In prezent, cei doi manageri de fond selectati strang fonduri de la investitorii privati, pentru a constitui fondurile de capital de risc. Banii din partea investitorilor privati trebuie sa constituie cel putin 30% din capitalul fiecarui fond.

"In prezent, principala sarcina a managerilor de fond este asigurarea contributiei necesare de la investitorii privati. De asemenea, pentru a putea incepe sa investeasca imediat ce fondurile vor fi infiintate, managerii de fond analizeaza potentiale targeturi de investitii din randul IMM-urilor. In paralel, managerii de fond selectati, impreuna cu FEI, sunt in curs de a finaliza documentatia legala si de a obtine autorizatiile relevante", explica Piotr Stolowski.

Se estimeaza ca acordurile cu cei doi manageri de fond vor fi semnate in urmatoarele saptamani.

"Operatiunile vor fi semnate atunci cand pentru fiecare fond vor fi disponibile resursele private pentru un prim closing. Dupa ce operatiunile vor fi semnate, fiecare fund manager va primi pana la jumatate din bugetul total al instrumentului (adica 17,5 milioane de euro) pentru a infiinta cate un nou fond de capital de risc, in conditiile prevazute in Apel si pe baza termenilor negociati intre parti", subliniaza Piotr Stolowski.

Astfel, dupa semnarea celor doua acorduri, fiecare fond de capital de risc nou-infiintat va primi maximum 17,5 milioane de euro de la FEI, reprezentand cel mult 70% din capitalul fiecarui fond. 

Fondurile de investitii formate in urma apelului pot fi inregistrate in Luxemburg sau in alte jurisdictii din UE.

Contractele dintre fiecare manager de fond si investitorii fondului, inclusiv FEI, contin prevederi si mecanisme pentru a se asigura indeplinirea obiectivelor fondului.

"Inca de la inceput, se asigura o aliniere a intereselor intre fund manager si investitori; astfel, managerul de fond va coinvesti din surse proprii in fond si va primi o parte importanta a remuneratiei in functie de performanta fondului (prin <carried interest>)", completeaza Piotr Stolowski.

El adauga faptul ca investitorii vor monitoriza permanent performanta managerului de fond, ritmul investirii capitalului si valoarea portofoliului de investitii, pentru a putea lua masuri de indata ce apar primele devieri de la strategia de investitii.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In urmatoarele saptamani se vor lansa doua noi fonduri cu capital de risc pentru IMM-uri.
Lansarea are la baza un acord intre Fondul European de Investitii (FEI) si companiile care adminstreaza fonduri cu capital de risc.
Fiecare fond de capital de risc va primi de la FEI 17,5 milioane de euro, reprezentand cel mult 70% din totalul fondului.
Fondurile vor investi capital initial (seed), de pornire (start-up) si de extindere (expansion) prin obtinerea de participatii la capitalul social al firmelor sau prin instrumente de tip quasi-equity.
Cele doua fonduri de investitii vor avea o durata de viata de zece ani - practica normala in acest domeniu (primii cinci ani pentru a investi capitalul si ultimii cinci ani pentru investitii suplimentare in portofoliu si vinderea participatiilor in companii).


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.