Se lanseaza doua noi fonduri de capital de risc pentru IMM-uri
Fondurile vor fi anuntate in urmatoarele saptamani si sunt destinate investitiilor de pana la 1,5 milioane de euro in IMM-uri din Romania. Lansarea are la baza un acord intre Fondul European de Investitii (FEI) si companiile de management al fondurilor de investitii.
Acordurile care urmeaza sa fie semnate de FEI reprezinta cea de-a doua modalitate prin care vor fi folosite fondurile din initiativa JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).
Fondurile de capital de risc vor investi in IMM-urile din Romania, cu obiectivul de a vinde aceste participatii intr-un mod profitabil pentru investitorii fondului, inclusiv FEI/JEREMIE.
Fiecare manager de fond poate dezvolta o strategie de investitii generalista, una axata pe un anumit sector sau alta pe un set de industrii.
Conform reglementarilor privind ajutoarele de stat, fiecare fond va putea investi cel mult 1,5 milioane de euro intr-un IMM, pe o perioada de 12 luni.
"Fondurile vor investi capital initial (seed), de pornire (start-up) si de extindere (expansion) prin obtinerea de participatii la capitalul social al intreprinderilor sau prin instrumente de tip quasi-equity. Cele doua fonduri de investitii vor exista pentru zece ani, ceea ce constituie practica normala in acest domeniu", spune pentru startups.ro Piotr Stolowski, Head of Region al Regional Business Development la FEI.
Din perioada de zece ani, primii cinci ani vor fi dedicati investirii capitalului si ultimii cinci ani unor investitii suplimentare in portofoliu si vinderii participatiilor in companii.
Ce este JEREMIE
JEREMIE este un parteneriat intre Comisia Europeana si European Investment Bank Group, tintind sa imbunatateasca finantarea IMM-urilor din fonduri structurale, in perioada 2007 - 2013. Primele demersuri de a-l constitui au fost lansate in octombrie 2005, participarea fiind optionala pentru tarile sau regiunile din Uniunea Europeana (UE).
In Romania, JEREMIE este finantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. Aceasta intiativa este implementata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul de interventie 1.2. Accesul IMM-urilor la finantare.
In februarie 2008, Guvernul Romaniei a semnat un acord cu FEI, prin care a acordat 100 de milioane de euro pentru JEREMIE. In august 2009, a fost lansat primul apel pentru distribuirea banilor, dar sumele n-au fost atrase de banci, asa cum se estima, fiind anulat.
Anul trecut, in aprilie, FEI anunta ca suma va fi folosita pentru facilitati de garantare si un fond de capital de risc.
In octombrie 2010, a fost lansat apelul de expresii de interes pentru facilitatile de garantare la care au aplicat noua banci. In urma acestui apel, anul acesta, la mijlocul lunii februarie, FEI a semnat acordurile de garantare pentru JEREMIE cu BCR si Raiffeisen Bank, prin care cele doua banci pot acorda imprumuturi noi pentru IMM in valoare totala de 315 de milioane de euro.
"Capitalul initial al Fondului de Participare JEREMIE Romania (FPJ) este de 100 de milioane de euro si este impartit astfel: 63 de milioane de euro pentru instrumente de garantare, 35 de milioane de euro pentru instrumente de capital de risc si 2 milioane de euro ca rezerva", explica Piotr Stolowski.
Cum au fost alesi managerii fondurilor de capital de risc
Anul trecut, in aprilie, FEI a publicat apelul pentru expresii de interes pentru instrumentul de capital de risc, la care puteau aplica managerii de fonduri de investitii, cu scopul de a primi bani de la JEREMIE pentru a-i investi in IMM-urile din Romania.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
In urmatoarele saptamani se vor lansa doua noi fonduri cu capital de risc pentru IMM-uri.
Lansarea are la baza un acord intre Fondul European de Investitii (FEI) si companiile care adminstreaza fonduri cu capital de risc.
Fiecare fond de capital de risc va primi de la FEI 17,5 milioane de euro, reprezentand cel mult 70% din totalul fondului.
Fondurile vor investi capital initial (seed), de pornire (start-up) si de extindere (expansion) prin obtinerea de participatii la capitalul social al firmelor sau prin instrumente de tip quasi-equity.
Cele doua fonduri de investitii vor avea o durata de viata de zece ani - practica normala in acest domeniu (primii cinci ani pentru a investi capitalul si ultimii cinci ani pentru investitii suplimentare in portofoliu si vinderea participatiilor in companii).
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.