Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Omul de afaceri spune ca si aceste locuinte ar putea intra in sistemul de turism rezidential, iar chiriasii lor vor avea acces la toate facilitatile complexului. Targetul de vanzare si inchiriere a acestor vile il reprezinta persoanele cu venituri medii spre high, persoanele care sunt detasate cu job-ul in Brasov, expatii, turistii, persoanele care vor case la munte si, nu in ultimul rand, brasovenii.
Recompartimentarea
Dezvoltatorul QCM a aplicat o alta solutie: recompartimentarea locuintelor finalizate. In cadrul ofertei initiale, dezvoltatorul oferea locuinte de lux, la care se adauga un elicopter. Andrei Apetrei, CEO QCM a decis sa recompartimenteze aceste locuinte de lux pentru a le vinde mai repede, din cauza ca suprafata mare le crestea pretul initial.
“Oferta Adnana Residence, cu yacht si elicopter, era valabila pentru achizitia unei case imense, de lux, care valora 1 milion de euro. Recompartimentarea acestor locuinte a fost nu o solutie de criza, ci o metoda de a obtine lichiditati. Am obtinut un complex rezidential de 12 apartamente pe care le-am vandut cu mai putin de 100.000 de euro/bucata”, spune Apetrei.
Achitarea ratelor
Exista dezvoltatori de proiecte imobiliare care isi asigura clientii ca, daca nu gasesc chiriasi pentru apartamentul nou achizitionat, se obliga sa plateasca suma pentru chirie (echivalentul ratei la banca pentru apartamentul achizitionat).
“Obor Towers se obliga prin contract sa gaseasca un chirias sau sa-i plateasca noului proprietar chiria la pretul zonei. In cazul in care un client doreste sa cumpere un apartament pentru investitie in complexul nostru, dar nu are incredere ca va gasi chirias, oferim chirias sau chirie garantat pentru doi ani de zile”, spune pentru startups.ro Hai Solomon, investitorul proiectului rezidential Obor Towers.
Solutii pe termen scurt
Daca dezvoltatorul proiectului mai are de vandut doar o mica parte din proiect, poate folosi o solutie pe termen scurt. De exemplu, Vitan Platinum Towers a lansat oferta “Te muti cu 19.900 de euro”, destinata persoanelor fizice care cumpara locuinte prin programul Prima Casa si a fost calculata pentru un apartament cu doua camere care costa 91.900 de euro.
“Dat fiind faptul ca suma acordata prin Prima Casa este semnificativa, dar insuficienta, am hotarat sa acordam tuturor participantilor la acest program o reducere de 15.000 de euro din partea dezvoltatorului. Astfel, cu un avans de doar 19.900 de euro si cu imprumutul prin Prima Casa, oamenii isi vor putea achizitiona un apartament”, spune Valentin Tanase, vicepresedinte Vitan Platinum Towers.
Nou venit pe timp de criza
Reprezentantii companiei Be Igloo spun ca au planuit strategia companiei pentru contextul nefavorabil din piata si inca de la lansare au oferit modalitati de plata care sa includa varianta “rent to buy”, iar intreg programul este pregatit pentru termen lung.
“Am venit pregatiti pentru aceasta criza. Am inceput in martie 2009, cand criza era in toi, asa ca strategia companiei a fost planuita exact pentru timp de criza. Ideea solutiilor noastre este sa ne luptam cu aceasta situatie. Intreg programul este pregatit pentru termen lung, astfel incat, daca situatia se va redresa, solutiile alternative vor aparea imediat”, spune pentru startups.ro Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo, organizatia de vanzari pentru fondul norvegian Romania Invest.
Cu acordul celor 500 de investitori norvegieni, precum si cu ajutorul mai multor banci, Be Igloo a pus la punct un program de finantare prin care clientii pot avea acces la achizitia de locuinte.
“Nu le vom impune conditii, ci vom lucra dupa situatia in care se afla ei. Daca au doar 10% avans, dar isi permit sa plateasca ratele, de ce nu? In mare, ne adaptam nevoilor clientilor si actionam de partea lor, incercand sa le rezolvam problemele financiare astfel incat situatia sa se stabilizeze, tocmai pentru ca vrem sa lucram pe o piata stabila, nu sa obtinem un profit imens intr-un timp scurt si apoi sa plecam acasa”, spune Nimrod Zvik.
Incepand cu luna iulie anul acesta, compania a lansat programul “Credite Garantate”, pentru a-i ajuta pe cei care nu pot obtine un credit bancar. Potrivit directorului de marketing al Be Igloo, modalitatile de plata vor depinde in mare masura de avans insa, in principiu, se va putea plati un avans de 15%, alti 15% in rate egale timp de 60 de luni, restul de 70% urmand sa fie achitat la finalul acestei perioade.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Criza economica ii determina pe dezvoltatorii de proiecte imobiliare sa vina cu solutii pentru a obtine lichiditati
Pana anul trecut, cele mai frecvente oferte speciale practicate de dezvoltatorii imobiliari se limitau la bonusuri de tipul “bucatarie cadou”, “hota cadou” sau “boxa cadou”.
Dezvoltatorii au inceput sa scada preturile, sa ofere diverse gratuitati (parcari, boxe) sau facilitati la plata.
Proprietarii de proiecte de lux au apelat la varianta recompartimentarii ca sa vanda mai repede locuintele mari.
Cei care nu sunt presati de credite bancare au ajuns chiar sa amane vanzarile pentru o perioada de doi - trei ani.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 29 Septembrie 2009 la ora 00.48