Taberele private pentru copii - o afacere in crestere
Declinul taberelor de stat din Romania, dupa anii '90, si nevoia parintilor de a le oferi copiilor astfel de variante de petrecere a timpului liber au creat o oportunitate de business - taberele private pentru copii.
Primele tabere private din tara au aparut la sfarsitul anilor '90, la initiativa unor organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) care fac educatie de mediu sau montanta si la initiativa celor care detineau spatii de cazare si doreau sa le valorifice cat mai bine.
In noul model de tabara, copiii nu mai merg insotiti de profesori, ci parintii ii inscriu in sejururi organizate de diverse companii.
"Piata taberelor pentru copii este in curs de formare, fara sa fi ajuns la maturitate. Piata taberelor private in Romania a inceput sa se dezvolte dupa anul 2002. Dupa ce timp de cinci ani piata taberelor la nivel national a inregistrat cresteri minore, evolutia in urmatorii trei ani a cunoscut o crestere rapida, atat in ce priveste numarul ofertantilor si al sejururilor, cat si numarul total al clientilor. In acest moment sunt in jur de 30 de firme concurente pe aceasta piata", spune pentru startups.ro Marcela Campian, manager la Adventure Camps.
Adventure Camps a inceput sa ogranizeze tabere pentru copii acum cinci ani, dar actionarii sunt implicati in domeniu de zece ani, prin doua ONG-uri (Asociatia Romana de Educatie Speologica si Centrul de Initiativa pentru Mediu).
Laurentiu Constantin, directorul Medieval Praxis, agentie de organizare de evenimente culturale specializata in zona muzicii vechi si a muzicii medievale, spune pentru startups.ro ca in acest moment singura piata viabila pentru organizarea de tabere pentru copii performante este cea privata, pentru ca cea de stat nu mai ofera conditiile potrivite. Medieval Praxis si-a extins activitatea in organizarea de tabere medievale pentru copii acum cinci ani, initial pentru angajatii unei compani pentru care facusera anterior teambuilding, dar prima tabara proprie a organizat-o anul trecut.
Dalina Borcan, Managing Partner la complexul turistic Terra Mythica, spune pentru startups.ro ca piata taberelor pentru copii a inceput sa se dezvolte simtitor cu precadere in ultimii cinci ani. Terra Mythica organizeaza tabere pentru copii de trei ani, dupa ce anterior gazduise astfel de evenimente initiate de profesori si elevi, avand propiul spatiu in Ighiu (judetul Alba).
Paul Curte, directorul Spando, spune pentru startups.ro ca in Romania pe aceasta piata nu se poate vorbi inca de o concurenta acerba, pentru ca sunt doar cateva companii de acest tip care lucreaza organizat si profesionist. Spando a aparut pe piata acum cinci ani, fiind initiata de Paul Curte, care avea atunci o experienta de trei ani in organizarea de tabere pentru copii in SUA si Croatia.
Dan Predeleanu, administratorul Tabere la Predeal, spune pentru startups.ro ca piata taberelor pentru copii a evoluat un pic haotic.
"Sunt foarte putini cei care vor sa ofere numai calitate. Grosul este amestecat, pentru ca este format din agentii de turism, din agenti de turism, din firme mici care au pornit de la zero, dar se bazeaza pe cantitate, nu pe calitate. Este un business <delicat>", mai spune Dan Predeleanu.
Tabere la Predeal a fost infiintata acum cinci ani, cei implicati fiind instructori de schi, iar in prezent organizeaza numai tabere la munte.
Alti jucatori pe segmentul taberelor pentru copii
Pe langa organizatorii de tabere pentru copii si pe langa agentii si agentiile de turism, pe aceasta piata mai activeaza si proprietarii de unitati de cazare, care au inceput sa adauge acestor spati facilitati specifice (terenuri pentru diverse jocuri, piscina etc.).
Reprezentantii Directiei Tabere pentru Tineret din cadru Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) spun pentru startups.ro ca cei care vor sa organizeze tabere pentru copii nu trebuie sa se autorizeze, decat daca vor sa colaboreze cu institutia si cu directiile teritoriale aflate in subordinea ei.
"Pentru autorizare, agentii economici trebuie sa aiba la dosar toate actele de functionare valabile pentru toata perioada colaborarii cu ANST, sa aiba minim 11 locuri pentru a putea caza un grup de 10 copii si un insotitor. In anul 2010, ANST a acreditat 62 de agenti economici in vederea organizarii de tabere pentru copii, elevi si studenti, iar in anul 2009 au fost acreditati 49 de agenti economici", mai spun reprezentantii Directiei Tabere pentru Tineret.
Pe langa cele acreditate, ANST administreaza 158 de tabere din care 73 functioneaza.
Jucatorii din sistemul privat spun insa ca nu concureaza cu taberele de stat, deoarece din oferta celor publice lipseste partea educationala.
Activitatea organizatorilor de tabere
Organizatorii de tabere private incearca sa se diferentieze unii de altii prin oferta educationala si prin programul diversificat. Fiecare tabara propune practicarea a diverse sporturi si activitati - catarat, rafting, speologie, drumetii, diverse ateliere (teatru, realizare de bijuterii etc.), invatarea de limbi straine etc.
Cei mai multi organizatori de tabere pentru copii nu au propriul spatiu, ci subcontracteaza serviciile de cazare si masa unor pensiuni sau hoteluri, insa au propriile echipamente si personal pentru pentru organizarea activitatilor.
"Oamenii care au inceput sa organizeze tabere fac asta pentru copii, pentru a le arata si un alt mod de a-si petrece timpul liber, pentru ca dupa 1989, in scoli, pe fondul nivelului de trai scazut, copii nu au mai fost indemnati spre aceste activiati", spune pentru startups.ro Dana Moldovan, director tabere la Outdoor 4 U Camps. Compania a inceput sa organizeze tabere in 2005, initiatorii ei avand deja atunci o experienta de cinci ani in domeniu la acea data.
Pe langa taberele bazate pe propriul model, organizatorii se ocupa si de cele initiate de invatatori sau profesori sau de alte grupuri. De asemenea, ei fac si excursii de cateva zile cu copii si organizeaza teambuilding-uri, conferinte si training-uri pentru adulti.
Reprezentantii companiilor din domeniu spun ca cel mai bun mod de a promova o tabara pentru copii este reprezentat de marturiile copiilor si de recomandarile din partea parintilor, insa fiecare a folosit si metodele clasice (targuri de turism, machete publicitare etc.) si online-ul (Google Adwords, retelele sociale etc.).
Cele mai multe tabere sunt organizate vara, deoarece atunci copii sunt in vacanta si cererea este mai mare. Exceptie fac taberele de schi, care se desfasoara iarna.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Piata taberelor pentru copii este in curs de formare, fara sa fi ajuns la maturitate, in acest moment fiind in jur de 30 de firme concurente.
Concurenta pentru organizatorii privati de tabere este reprezentata de agentii si agentiile de turism, precum si de sistemul de stat.
Organizatorii de tabere private pentru copii incearca sa se diferentieze unii de altii prin oferta educationala si programul diversificat.
Cei mai multi organizatori de tabere nu au propriul spatiu, ci subcontracteaza serviciile de cazare si masa unor pensiuni sau hoteluri, insa au proprile echipamente si personal pentru pentru desfasurarea activitatilor.
Toti reprezentantii firmelor de profil spun ca acest domeniu are un mare potential de dezvoltare, deoarece pe piata sunt companii mici si mai sunt multe nise libere (cursuri scolare in aer liber).
Investitia intr-o tabara privata poate incepe de la 3.000 de euro si ajunge la cateva sute de mii de euro, in cazul in care se investeste intr-un spatiu propriu de cazare.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.