TWIP - un nou proiect finantat de Seed Money
Proiectul reprezinta o platforma online, scrisa in Java, pentru aplicatii colaborative, sincronizate in timp real, si este dezvoltat de Ninth Prime Technologies. Ca si in cazul celorlalte investitii, reprezentantii Seed Money nu au dorit sa faca publica suma exacta pe care au oferit-o, dar spun ca se incadreaza in strategia de anul trecut (pana in 50.000 de euro, pentru maxim 20% din proiect).
“Din cei de 500.000 de euro anuntati pentru 2008, au mai ramas bani nealocati de Seed Money, insa suntem in discutii avansate cu inca patru proiecte. Suntem mereu in cautare de antreprenori si suntem mereu in discutii”, spune pentru startups.ro Vlad Stan, unul dintre fondatorii Seed Money.
Anul acesta, bugetul fondului urmeaza sa fie mai mare decat cel din 2008, iar daca vor fi gasite proiecte, sumele vor putea fi suplimentate.
Din toamna anului trecut (cand a fost lansat fondul) si pana in prezent, investitorii au primit 85 de cereri de finantare iar anul acesta estimeaza ca vor primi cateva sute. Vlad Stan spune ca o analiza pentru primele trei luni de activitate arata ca 10% din proiecte au fost cu adevarat intersante pentru Seed Money.
TWIP (Team Work Interactive Platform) este prima investitie pe care Seed Money o face in stadiul de concept al afacerii. Restul finantarilor au fost oferite unor proiecte deja lansate pe piata.
“Am ales sa investim in TWIP pentru ca am fost atrasi de cei doi antreprenori si de faptul ca planurile lor sunt foarte mari si indraznete”, spune Vlad Stan.
Dezvoltarea TWIP
Bogdan Bocse, initiatorul TWIP, este student la Universitatea Politehnica din Bucuresti si a inceput sa lucreze singur la proiect, in luna iunie, anul trecut. Pe masura ce platforma s-a dezvoltat, el a simtit nevoia de a lucra impreuna cu cineva si i-a expus ideea lui Cristian Andreica, pe care il cunoscuse la un curs, in timpul facultatii.
“Am vazut ca lucram bine impreuna si am devenit parteneri. Pentru ca proiectul este foarte mare, l-am impartit - eu ma ocup mai mult de partea care tine de client iar el se ocupa de server”, spune pentru startups.ro Bogdan Bocse.
Fata de alternative precum GoogleDocs, Zoho sau ThinkFree, antreprenorul roman spune ca TWIP va garanta integrarea unui numar de aplicatii, cu o complexitate sporita (prelucrare de imagini, dezvoltare de medii grafice bogate) cu efort minim si fara conflicte de sincronizare a versiunilor.
“In prima varianta, TWIP va fi functional pentru doua - trei tipuri de aplicatii (grafica vectoriala, editare de cod si time management sau text). Pe masura ce primim feedback de la utilizatori, vom adauga si altele”, spune Bogdan Bocse.
Segmentele abordate au fost alese pentru ca, dupa cum spune antreprenorul, acestea sunt slab reprezentate de platforme care sa ofere facilitatea de lucru colaborativ.
“Targetul nostru este format din graficieni, echipe si companii mici. Nu intram inca pe segmentul enterprise, pentru ca deocamdata nu avem experienta pentru asta. Noi incurajam colaborarea la distanta si mizam pe faptul ca persoanele care vor folosi platforma vor spune si altora despre TWIP”, adauga Bogdan Bocse.
Finantarea
Cei doi antreprenori aveau nevoie de o finantare tip seed, pentru a putea duce mai departe proiectul, dar spun ca nu fost importanti doar banii primiti, ci ii ajuta mult si experienta de business a investitorilor. Dupa primirea finantarii, Bogdan Bocse a ramas actionar majoritar in proiect, fiind urmat ca pondere de catre Cristian Andreica si apoi de Seed Money.
“Suntem noi in domeniu si avem nevoie de knowledge. Conteaza si banii, dar nu doar finantarea este importanta, ci si partea de experienta, de networking. De exemplu, deja avem feedback tehnic foarte util din partea unor persoane cunoscute prin intermediul lui Vlad Stan”, spune Bogdan Bocse.
El considera ca partea de networking ii va ajuta mult cand produsul va fi lansat pe piata. Banii obtinuti din partea Seed Money vor fi folositi pentru dezvoltarea proiectului, inclusiv pentru angajarea a inca doua persoane.
Monetizarea proiectului va fi facuta prin oferirea TWIP ca "software as a service". Insa, in prima etapa, va exista o versiune gratuita, tip demo. Versiunea alfa urmeaza sa fie gata in toamna acestui an iar cea demo va fi lansata la inceputul lui 2010.
Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.