Un magazin de poveste


Mihaela Nae a preluat in urma cu doi ani master franciza pentru Romania a Disney Fantasy Store. Magazinul comercializeaza atat jucarii, DVD/CD-uri, produse de papetarie sau obiecte decorative, cat si costume de carnaval cu diverse personaje din desenele animate Walt Disney, iar Mihaela intentioneaza sa continue extinderea in franciza a afacerii.

 

Afacerea a fost lansata in 1999, in Italia, cand a fost preluata master franciza pentru teritoriul Europei de la Disney Store, din Statele Unite ale Americii. Imediat dupa preluare a inceput si extinderea in franciza. In prezent,  exista aproximativ 500 de puncte de lucru in tari precum Spania, Grecia, Portugalia, Anglia, Franta etc.

Contractul de master franciza pentru Romania a fost semnat in aprilie 2007, iar magazinul pilot a fost deschis in luna decembrie, acelasi an, in Bucuresti.

In anul 2008 a mai fost deschis un magazin Disney Fantasy Store, in Mall Arena din Bacau, insa ca punct de lucru si nu ca magazin in franciza.

Pana la finele anului 2009, urmarim inaugurarea a trei noi magazine in regim de franciza la nivel national. In acest moment, suntem in discutii pentru acordarea francizei pe judetul Constanta”, spune pentru startups.ro Mihaela Nae, detinatoarea master francizei Disney Fantasy Store in Romania.

Franciza se acorda la nivel de judet, insa vizate pentru deschiderea de noi magazine sunt orasele mari, de peste 200.000 de locuitori.


Investitia initiala
Mihaela Nae spune ca valoarea investitiei depinde atat de suprafata magazinului, cat si de starea initiala a spatiului.

Suparafata minima recomandata pentru un magazin Disney Fantasy Store este de 60 mp. In acest caz, investitia  initiala este de aproximativ 70.000 de euro. Suma include taxa de intrare in reteaua de franciza de 20.000 de euro, la care se adauga costurile cu amenajarea spatiului si stocul initial de marfa.

La un spatiu de 60 mp, se recomanda un stoc initial in valoare de circa 18.000 de euro - 20.000 de euro. Costurile cu amenajarea sunt estimate la 550 de euro + TVA/mp, pentru un spatiu in stare buna.

Investitia initiala scade atunci cand o persoana doreste sa deschida un magazin Disney Fantasy Store fara a intra in sistemul de franciza, unitatea functionand ca "punct de lucru". In acest caz nu este necesara plata taxei de franciza.

Pentru cei care doresc sa inceapa propria afacere Disney Fantasy Store cu o investitie si mai mica, exista posibilitatea de a deschide un corner intr-un magazin deja existent. La o suprafata de 4 mp, investitia este estimata la circa 4.000 de euro, insemnand amenajarea corner-ului si primul stoc de marfa. Nici in acest caz nu se plateste taxa de franciza deoarece persoana care detine corner-ul nu are calitate de francizat, functionand tot ca punct de lucru.

Pentru un magazin situat intr-o zona premium (n.red. - zona pietonala cu trafic intens sau centru comercial) cifra de afaceri este estimata la circa 5.000 de euro/mp/an. Caz in care francizatul isi poate recupera investitia initiala in maxim doi ani de activitate”, precizeaza Mihaela Nae.

Ea mai spune ca rezultatele financiare sunt influentate in proportie de 80% de amplasarea magazinului, restul depinzand de francizat si de modul in care isi conduce afacerea.


Sistemul de franciza
Pentru ca o persoana sa devina francizat Disney Fantasy Store nu este de ajuns sa aiba banii necesari investitiei. In primul rand, trebuie sa dovedeasca faptul ca este un bun manager si ca stie ce vrea sa faca”, mentioneaza detinatoarea master francizei pe Romania.

Experienta in retail nu este o conditie eliminatorie, insa reprezinta un avantaj pentru cel care porneste aceasta afacere.

Timp de cateva zile, angajatii francizatului trec printr-un training initial, asigurat de compania mama, in care sunt instruiti in tot ceea ce tine de organizarea magazinului si desfasurarea activitatii.

Magazinele Disney Fantasy Store trebuie sa aiba acelasi design, impus de compania mama. Toate materialele necesare vin direct din Italia, inclusiv montarea fiind asigurata de companie. Aceasta regula este obligatorie si in cazul punctelor de lucru, fie ca e vorba de magazin standard sau corner.

Neavand calitate de francizat, cel care detine un punct de lucru nu se poate bucura de exclusivitate teritoriala. Cu alte cuvinte, in orice moment, o alta persoana poate prelua franciza pe judetul sau si poate deschide acolo unul sau mai multe magazine Disney Fantasy Store.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Domeniul de activitate: Retail cu produse pentru copii.
Investitie initiala - magazin in franciza: Aproximativ 70.000 de euro, la o suprafata recomandata de minim 60 mp.
Cifra de afaceri estimata: Circa 5.000 de euro/mp/an pentru un magazin situat intr-o zona premium.
Orase vizate pentru extinderea in franciza: Orasele mari, de peste 200.000 de locuitori.
Alte modalitati de colaborare: Punct de lucru - magazin standard sau corner, ambele scutite de taxa de intrare in reteaua de franciza.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii