Afaceri in domeniul educational, dupa o reorientare profesionala


Iulia Pantazi si-a inceput cariera ca inginer, lucrand opt ani in domeniu. In urma cu 18 ani a renuntat la aceasta profesie si si-a urmat prima pasiune - psihologia. Intre timp si-a transformat pasiunea in afacere si acum coordoneaza propriul centru pentru copii.

 

"Am terminat Facultatea de chimie, sectia Tehnologia compusilor macromoleculari. Am lucrat pana in 1991 in acest domeniu la Buzau, si, odata cu evenimentele din acea perioada, cariera mea in acest domeniu s-a incheiat. Am incercat sa fac ceva in acest domeniu, dar nimeni nu avea nevoie de ingineri", spune pentru startups.ro Iulia Pantazi.

Atunci si-a dat seama ca poate face ceea ce isi dorise - psihologia. S-a mutat la Bucuresti si, din 1995, a inceput sa faca voluntariat in diverse fundatii. Dupa doi ani, a inceput facultatea, continuand voluntariatul.

"Sansa mea a fost sa-l am profesor pe doctorul Vintila Teodor, specialitatea psihiatrie la spitalul Obregia, avand posibilitatea sa observ practic ceea ce invatam. Am intrat in contact foarte mult cu tot ceea ce inseamna patologie, direct", povesteste Iulia Pantazi.

Primul ei serviciu in domeniul psihologiei  a fost la o directie de protectie a copilului, in departamentul de servicii de asistenta maternala, unde evalua copii, consilia familiile si pregatea familii pentru adoptii si integrare. Aceasta era activitatea ei in cursul diminetilor. Dupa-amiaza lucra in sectia de psihiatrie de la Centrul de Diagnosticare Titan.

Dupa ce a absolvit facultatea, Iulia a facut formare pe terapia cognitiv - comportamentala, master si supervizare, si a urmat diverse formari (in tara sau in strainatate) cu specialisti internationali in zona de analiza comportamentala. Asta a facut-o sa-si doreasca sa lucreze cu persoanele care au nevoie de astfel de interventii.

Primul caz in care a folosit terapia comportamentala a fost al unui copil in varsta de trei ani, cu autism. Acum in varsta de 12 ani, copilul este in clasa a treia, la o scoala speciala, citeste, scrie, intelege toate regulile si pe perioada vacantelor continua programul educational cu Iulia Pantazi.

"La inceput nu stiam atat de multe despre autism, dar simteam ca pot comunica cu el. Acesta a fost cazul care m-a facut sa merg spre autism. A fost o provocare", spune Iulia Pantazi.

Deschiderea primului cabinet
In 2004, Iulia Pantazi a deschis in Bucuresti un centru (Psihobest) pentru recuperarea si evaluarea copilului. Ca sa inceapa activitatea, a avut nevoie de un credit.

"In acest centru am functionat trei ani, dupa care am dorit, in baza formarilor facute, sa merg mai departe. Am identificat nevoile copiilor cu autism, care, dupa trei ani de interventie unu la unu, erau acelea de a se integra intr-un grup", spune Iulia Pantazi.

Pentru a sti cum sa-i integreze pe copii cu autism in grup, ea a facut o formare profesionala pe sistemul TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Communication related handicapped CHildren), in Anglia, cu Gary Mesibov (el a construit acest sistem si este directorul diviziei TEACCH, din Carolina de Nord).

"In Romania, in 2007, nimeni nu auzise de TEACCH si parintii erau refractari, pentru ca vedeau in clasa TEACCH o modalitate de invatare a abilitatilor de viata independenta. Nu intelegeau ca este un program educational, pentru cei cu autism si alte tipuri de dizabilitati. In Romania, inca mai exista acest mit ca ABA (n.red. - Applied Behavioral Analysis - analiza comportamentala aplicata) rezolva toate problemele. Nicio terapie nu rezolva toate problemele, pornind de la dificultatea diagnosticului. Autismul este o tulburare de neurodezvoltare, ceea ce inseamna ca sunt mai multe arii afectate, intr-o masura mai mare sau mai mica", explica Iulia Pantazi.
 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Iulia Pantazi si-a inceput cariera ca inginer, dar in urma cu 18 ani a renuntat la aceasta profesie si si-a urmat prima pasiune - psihologia.
In prezent, ea este psiholog clinician principal si anul acesta si-a extins centrul pentru copii, deschis acum sapte ani. 
In cadrul centrului urmeaza sa functioneze si o scoala de bone.
Investitia in centrul deschis anul acesta este de aproximativ 25.000 de euro.
Pana la finalul acestui an investitia ar urma sa fie recuperata, cifra de afaceri din 2011 fiind estimata la aproximativ 30.000 de euro.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii