Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
In alte tari sistemul TEACCH este folosit de mai multi ani. In SUA, din 1987, acest sistem este curicula nationala in scolile speciale, iar, in Olanda, este utilizat in mai multe centre.
In ultimii ani, metoda a inceput sa fie folosita in Romania si in alte centre, publice sau private (in judetul Mures, Constanta, Oradea, Cluj, Hunedoara, Alba - Iulia), ca urmare a formarilor organizate de Iulia Pantazi si a proiectelor in care ea a fost implicata.
La inceputul acestui an, in ianuarie, a aparut in tara noastra legea autismului. Iulia Pantazi spune ca legea avantajeaza toti terapeutii, pentru ca terapiile pot fi platite de asigurarile de sanatate, parintii isi pot deconta costurile terapiei, astfel ca poate creste cererea pentru astfel de servicii.
Extinderea centrului
Acum doua luni, la mijlocul lunii februarie, Iulia Pantazi a deschis si un centru educational pentru copii si parinti. Pe langa programul pentru copii cu autism, acesta include o sectiune pentru copii cu dezvoltare normala, precum si pentru parinti, deoarece in Romania lipseste educatia pornita de la comportamente, uneori, nici copiii obisnuiti nereusind sa faca fata problemelor.
Impulsul de a se orienta si spre copiii cu dezvoltare normala i-a fost dat de nepoata ei, in varsta de aproximativ un an.
Ea intentioneaza sa implementeze programele de la centru si in gradinite (incearca sa creeze optionale in gradinite, unde sa faca consultanta cu parintii si personalul).
Pe langa programele educationale, in cadrul centrului se mai pot face si interventii unu la unu pentru copii cu dezvoltare normala, pentru limbaj, comunicare si logopedie, precum si cursuri de parenting.
"Am constituit niste programe care se adreseaza copilului de trei - sapte ani. Aceste programe sunt centrate pe povestile sociale. Povestea sociala este un concept terapeutic, pe care il materializam intr-un comportament pe o situatie data. Copilul observa cum reactioneaza cei din preajma lui, cum interactioneaza si este invatat cum sa interactioneze si ce raspunsuri primeste", explica Iulia Pantazi.
Tipul de interventie bazat pe povesti sociale a aparut tot in SUA, asemenea sistemului TEACCH.
"Cea care-a construit conceptul este Carol Gray, cu care-am facut o formare, si care m-a facut sa cred ca se pot schimba comportamentele, atat ale copiilor cu dizabilitati, cat si ale celor normali", mai spune Iulia Pantazi.
In perioada vacantelor, centrul va avea servicii suplimentare pentru copii, precum after school (cu o capacitate de 20 de locuri), tabere si evenimente organizate in afara centrului.
Alte activitati ale centrului
Pe langa programele pentru copii, in cadrul centrului se vor face si cursuri de formare pentru specialisti (in prezent, Iulia Pantazi face formari o data pe an, pentru ca un program de formare dureaza sase luni).
Iulia Pantazi mentioneaza ca, pentru a fi un bun terapeut si pentru a putea coordona un program educational, este nevoie de cel putin cinci ani, timp in care se face o pregatire teoretica si se lucreaza sub supervizare.
In cadrul centrului urmeaza sa functioneze si o scoala de bone, constituita pe componenta psihologica si avand patru axe (medicala, de educatie a bonelor, de interventie timpurie si de comunciare si dezvoltare sociala).
Investitia in lansarea centrului
Pentru deschiderea centrului, Iulia Pantazi a investit 25.000 de euro. Suma a fost utilizata pentru inchirierea si amenajarea cladirii (o vila in centrul Bucurestiului), pentru costurile cu personalul, incluzand costurile din primele sase luni de functionare.
In prezent, echipa care lucreaza cu copii este formata din opt persoane, dintre care doi formatori si sase terapeuti.
Iulia Pantazi spune ca pana la finalul acestui an investitia va fi recuperata, cifra de afaceri din 2011 fiind estimata la aproximativ 30.000 de euro.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Iulia Pantazi si-a inceput cariera ca inginer, dar in urma cu 18 ani a renuntat la aceasta profesie si si-a urmat prima pasiune - psihologia.
In prezent, ea este psiholog clinician principal si anul acesta si-a extins centrul pentru copii, deschis acum sapte ani.
In cadrul centrului urmeaza sa functioneze si o scoala de bone.
Investitia in centrul deschis anul acesta este de aproximativ 25.000 de euro.
Pana la finalul acestui an investitia ar urma sa fie recuperata, cifra de afaceri din 2011 fiind estimata la aproximativ 30.000 de euro.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 18 Aprilie 2011 la ora 23.58