Amenajare peisagistica in stil american


S-a nascut in Germania. A locuit in SUA 18 ani. S-a specializat in fotografie si horticultura si a lucrat pentru o companie de intretinere a gradinilor unde avea clientii printre vedetele de la Hollywood. Anul trecut, Katja Perrey si-a lansat in Romania o firma specializata in design peisagistic.

 

La sfarsitul anilor ’80, Katja Perrey (foto) isi incheia studiile la Hamburg si devenea licentiata in filosofie, istorie si mass-media. In 1989 s-a mutat in Los Angeles (California, SUA) unde a urmat cursurile Institutului de Arte California, obtinand licenta in fotografie si un master in Arte Frumoase iar cativa ani mai tarziu (intre 1998 - 2001) a studiat si horticultura la UCLA (University of California, Los Angeles).

O perioada (1990 - 1999) a si lucrat ca fotograf independent pentru publicatii precum “Der Spiegel”, “Focus”, “Allegra”, “ElleDecor”, “Bravo” si pentru editura Putnam Publishing.

Nu i-au placut insa aspectele de business din domeniu si a hotarat sa se orienteze spre horticultura si design. Se inscrisese deja la studii de specialiate si, pentru ca avea cunostinte in domeniul artelor frumoase, s-a angajat la o firma de intretinere a gradinilor, specializata pe segmentul premium. A fost sef de echipa (1999 - 2002) avand ca responsabilitate modul in care se ingrijesc spatiile verzi.

Printre clientii pe care i-a avut in acea perioada s-au numarat vedete precum Arnold Schwartzenegger si oameni de afaceri bogati, precum Ron Burkle, proprietarul retelei de supermarketuri Ralphs (n.red. - una dintre cele mai mari retele de supermarketuri din SUA, care apartine grupului Kroger) sau companii precum Cushman & Wakefield (n.red. - in SUA, acesta este si dezvoltator, in Romania fiind doar firma de consultanta imobiliara).

In 2000, Katja Perrey a inceput propria afacere in design-ul peisagist, infiintand KP Landscapes, iar in perioada 2000 - 2006, a creat si amenajat aproximativ 30 de gradini si spatii verzi.

Poate pentru o persoana obisnuita amenjarea peisagistica nu este ceva important, dar pentru dezvoltatorii imobiliari este”, spune pentru startups.ro Katja Perrey.

Ea precizeaza ca o gradina mica este mai greu de amenajat decat una mare. Iar dificultatea creste daca se amenajeaza un spatiu aflat in camp, unul cu mult asfalt sau un centru comercial.

Katja Perrey face design peisagistic sustenabil, folosind plante si materiale produse in zona, planificand folosirea eficienta a apei, astfel incat plantele sunt mai rezistente si necesita o intretinere redusa.

In designul peisagistic sustenabil folosesti cat mai putine resurse posibil, folosesti cat mai putine resurse posibil, numai anumite produse, utilizezi sisteme de irigatie automate, care fac economie de apa si te ghidezi dupa principii care nu afecteaza mediul inconjurator, ci il ajuta. Gradinile vor arata mai bine si vor avea nevoie de mai putina intretinere. Daca se poate, incorporez plante din tarile in care lucrez”, explica Katja Perrey.


Lansarea afacerii in Romania
In 2007, Katja Perrey a venit in Romania si, dupa o perioada de studiere a pietei de afaceri, a hotarat sa infiinteze o firma cu acelasi obiect de activitate ca si cea din SUA, design peisagistic sustenabil, incepand activitatea in ianuarie, anul trecut.

Ideea i-a venit cand a devenit membru al Romanian Green Building Council (RoGBC - Consiliul Roman pentru Cladirile Verzi) - organizatie non-profit, lansata in octombrie 2008, care promoveaza constructiile sustenabile. Katja Perrey este membru activ al RoGBC de acum aproape doi ani, implicandu-se in proiectele acestora.

In prezent, Katja Perrey este implicata in mai multe proiecte importante pentru clienti privati, cat si pentru dezvoltatori imobiliari.


Piata de design peisagist din tara noastra

Katja Perrey spune ca in Romania sunt mai multe facultati de profil si piata de design si amenajari peisagistice este in plina dezvoltare datorita interesului din ce in ce mai mare al oamenilor pentru frumos. De anul trecut, ea este Visiting Professor la Universitatea Nationala de Arte (Bucuresti), in cadrul Departamentului de Moda, unde sustine un workshop de creativitate.

Katja Perrey adauga faptul ca nu toti arhitectii din Romania sunt familiarizati cu ceea ce inseamna design peisagistic sustenabil, dar sunt foarte interesati de noile concepte in domeniu.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Katja Perrey s-a nascut in Germania, a trait 18 ani in SUA si in 2007 s-a mutat in Romania.
Katja Perrey are o experienta de doisprezece ani in design si amenajari peisagistice sustenabile.
In 2009, Katja Perrey si-a extins activitatea de design si amenajari peisagistice si in Romania, prin infiintarea unei firme de profil.
In Romania, ea este membru activ RoGBC si Profesor la Universitatea Nationala de Arte (Bucuresti).


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Erata: Dupa publicarea articolului, Katja Perrey si-a retras unele declaratii referitoare la developerii imobiliari si la strategiile de marketing ale acestora, argumentand ca situatia din piata s-a schimbat fata de momentul interviului (decembrie, 2009). De asemenea, si-a retras si declaratiile legate de implicarea ei in activitatea firmei Grup Creativ.


Nu exista comentarii