Aplicatia care evalueaza riscul de aparitie al cancerului de piele
Pornind de la o teorie din matematica, o echipa de antreprenori romani a dezvoltat o aplicatie care le da utilizatorilor o evaluare primara privind posibilul risc de aparitie al cancerului de piele, prin fotografierea cu telefonul mobil a unei alunite si analizarea imaginii.
Mircea Popa, cofondatorul Skin Scan (foto), spune ca ideea aplicatiei a aparut in octombrie 2010, pornind de la o metoda si un soft de analiza a imaginii bazat pe geometria fractala.
Acest soft a fost realizat de profesorul Mircea Olteanu, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, impreuna cu unul dintre studentii sai, Mihai Tanase.
"Era un soft care analiza orice fel de imagine. Intrebarile care se puneau erau: poate fi dezvoltat acest soft ca sa fie aplicat cu rezultate foarte bune in dermatologie? Sa folosim un delivery system destul de general, asa cum este un smartphone? Problema care se punea era: este interesant, dar cum faci sa atinga un numar mare de oameni?", spune pentru startups.ro Mircea Popa.
Cum functioneaza aplicatia
Geometria fractala a aparut in anii '60, creatorul fiind considerat Benoit Mandelbrot.
"In geometria clasica, exista modele <ideale> precum triunghiul, cercul sau patratul. Pentru studiul unor obiecte sau fenomene naturale, aceste modele nu sunt suficiente. Fractalii sunt modele matematice cu ajutorul carora studiem, de exemplu, contururi cu o lungime infinita, dar care marginesc o arie finita. Ulterior, s-au facut conexiuni si cu teoria haosului, cu studiul sistemelor dinamice sensibile la datele initiale si altele", mai spune Mircea Popa.
Un bun mod de a exemplifica caracteristica fractala este rinichiul, care are rolul de filtru.
"Puterea lui de filtrare este data de suprafata. Cum faci sa ai o putere foarte mare de filtrare, dar intr-o arie mica sau intr-un volum mic? Forma suprafetei este raspunsul. De exemplu, un gram de carbonul activ are o suprafata de 500 mp, pentru ca este foarte <fragmentat>, de aici numele de <fractal>. La fel si in cazul rinichiului, puterea de filtrare se explica prin suprafata foarte mare inchisa intr-un volum relativ mic", explica Mircea Popa.
Astfel, Skin Scan face o harta fractala a unei alunite - masoara dimensiunea fractala a pielii si a alunitei, folosind algoritmii 3D. Apoi, decide, intre anumite limite, natura alunitei prin indicarea regulii de crestere din interior.
"Aplicatia decide daca este ceva periculos sau nu, dar nu putem spune daca este cancer. Niciun doctor nu poate, doar vazand cu ochiul. Un test eficient pentru cancer este sa scoti alunita si sa te uiti la ea la microscop, sa vezi celulele. Ce am incercat sa facem, in prima varianta a aplicatiei, a fost o metoda de screening pe care o poate folosi oricine, fara pregatire de specialitate", completeaza Mircea Popa.
Care au fost investitiile
In prima faza, octombrie 2010 - decembrie 2011, valoarea investitiei in dezvoltarea aplicatiei a fost de vreo 70.000 de euro (50.000 de euro finantare primita din partea fondului de investitii de tip seed pentru proiecte online, Seedmoney, si 20.000 de euro din veniturile firmei).
In prezent, cei de la Skin Scan discuta cu cativa potentiali investitori, fiind interesati sa dezvolte cat mai mult afacerea. Ei sunt interesati sa gaseasca un partener strategic european care sa le asigure nu numai fonduri.
Pe langa Mircea Popa, actionarii in Skin Scan sunt Victor Anastasiu (n.red. - cofondator al Skin Scan, dar si cofondator Seedmoney si Bucharest Hubb) si fondul de investitii Seedmoney.
Recuperarea investitiei inca nu este o prioritate pentru Skin Scan, aplicatia fiind inca in dezvoltare.
"In urmatorul an - doi ani, vom tot investi. In aceasta etapa nu se pune problema sa fii profitabil, mai ales ca trebuie sa cresti foarte mult", explica Mircea Popa.
Cofondatorul Skin Scan precizeaza si ca ar putea creste pretul la noua versiune a aplicatiei.
Cum a fost dezvoltata aplicatia
Pentru a realiza aplicatia, problemele erau legate de tipul de dispozitiv electronic folosit, performanta camerei video si rezolutia acesteia. Pentru a elimina unele probleme, Skin Scan a fost dezvoltata numai pentru iPhone.
Aplicatia a fost pusa la punct impreuna cu trei doctori - Kostas Koutsioukis, Dana Popoiu si Cristina Cotruta.
"Cea mai mare dificultate este ca, in problemele interdisciplinare, specialistii nu vorbesc aceeasi limba. Dermatologii folosesc mult intuitia, experienta acumulata de-a lungul anilor, cand se uita la o imagine. Cel mai greu lucru este sa iei acea intuitie si s-o transformi intr-un algoritm. De cele mai multe ori, persoana care foloseste intuitia nu este in stare sa o explice, pentru ca procesele acestea nu se petrec constient. Trebuie sa gasesti un doctor care sa se puna in pielea programatorului si un programator care sa se poata pune in pielea doctorului", explica Mircea Popa.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Skin Scan este o aplicatie pentru telefoanele mobile, care le da utilizatorilor o evaluare primara privind posibilul risc de aparitie al cancerului de piele.
Prima versiune a fost lansata anul trecut, pe 31 mai, iar luna aceasta va fi lansata a doua.
Aplicatia face o harta fractala a unei alunite, masurand dimensiunea fractala a pielii si a alunitei, dupa care da un rezultat.
Investitiile in Skin Scan au fost de circa 70.000 de euro, intre octombrie 2010 si decembrie 2011, dintre care 50.000 de euro de la fondul de investitii Seedmoney si 20.000 de euro din veniturile firmei.
Actionarii Skin Scan sunt Mircea Popa, Victor Anastasiu si fondul de investitii Seedmoney.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.