Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Mi s-a parut mai interesant programul Start, pentru ca valoarea finantata era mai mare, de vreo 20.000 si ceva de euro, nerambursabili, dar nu mai mult de 70% din valoarea investitiei, fata de 10.000 de euro, dar maximum 50% din valoarea investitiei la <Programul pentru tinerii intreprinzatori>", detaliaza Andreea.
In vara anului trecut, ea a depus primele documente pentru cele doua programe, si a infiintat SRL-D-ul (Societate cu Raspundere Limitata Debutanta). De-abia la sfarsitului lui noiembrie 2011, a primit acordul pentru Programul Start, desi, conform ghidului, trebuiau sa treaca 45 de zile lucratoare de la depunerea documentatiei, pana la raspunsul la analiza calitativa.
Dupa ce a obtinut finantarea nerambursabila din partea statului, Andreea a solicitat creditul de la CEC, singura banca la care putea apela, conform programului.
Aceste demersuri au durat trei luni, fata de doua saptamani, cat ar fi trebuit sa dureze analiza dosarului, din cauza birocratiei si normelor stricte ale bancii. Valoarea creditului este de aproximativ 10.000 de euro, rambursabili in cinci ani, contractul fiind semnat la sfarsitul lunii martie, anul acesta. Conform procedurilor interne ale bancii, acesti bani nu pot fi virati intreprinzatorului, ci direct furnizorilor, iar, conform ghidului de procedura Start, se poate face o singura tragere.
"Problema este ca termenele si conditiile nu sunt clar stipulate in ghid, astfel incat tu, ca start-up, ai o mare problema: nu esti informat nici de faptul ca accesand si componenta de credit, termenul de analiza a dosarului de catre banca se poate extinde nelimitat (nu exista niciun termen trecut in ghid) sau ca pot exista <norme interne> ale bancii pe care nu ai cum sa le cunosti. De exemplu, desi in ghidul programului era stipulat ca in cazul in care furnizorul nu accepta plata la termen si beneficiarul achita bunurile din surse proprii, banii vor fi virati in contul acestuia din urma. Insa, politica bancii este sa nu deconteze suma aferenta creditului in cazul in care achizitia se face direct de catre beneficiar. Ce furnizor iti da echipament, fara sa platesti si sa-ti mai acorde si un termen de plata de minim o luna? Este un cerc vicios monstruos, care te opreste din treaba. Am gasit insa niste furnizori decenti, care au avut incredere in mine ca om", subliniaza Andreea.
Ea precizeaza ca, daca ar fi stiut de problemele cu banca, probabil, ar fi renuntat la credit si ar fi venit cu aport propriu, astfel incat sa inceapa mai repede business-ul.
"Programul Start ar fi trebuit organizat astfel incat tinerii intreprinzatori sa poata bugeta cum trebuie toate cheltuielile despre care nu se precizeaza in ghid si sa stie la ce sa se astepte", explica Andreea.
Ea a obtinut anul acesta si acordul pentru finantarea de 10.000 de euro, prin Programul pentru tinerii intreprinzatorii, dar nu a accesat-o, pentru ca nu a mai vrut sa faca inca un credit, in aceleasi conditii si cu aceeasi banca.
Investitia finala a fost redusa cu aproximativ 30% fata de estimari, ajungand in jurul a 36.000 de euro, dintre care circa 7.000 de euro din surse proprii. Renovarea spatiului si TVA-ul au fost cheltuieli neeligibile, astfel ca le-a suportat Andreea. Cea mai mare parte din investitie, 20.000 de euro, a fost alocata pentru echipamente.
Estimarea este ca investitia va fi recuperata dupa primul an de functionare.
"Pentru mine a fost important sa-mi fac previziunile de cheltuieli operationale, ca sa-mi dau seama cat as putea sustine business-ul, in conditiile in care nu este de la inceput profitabil. Sunt deja niste venituri care-mi acopera chiria, este mai mult decat m-am asteptat", mentioneaza Andreea.
In perioada in care incerca sa obtina finantare de la stat, Andreea a primit oferte de la investitori, dar le-a refuzat, pentru ca ar fi trebuit sa renunte la pachetul majoritar.
"Vreau sa fie mai mult decat un business. Am preferat sa trec prin toata nebunia cu finantarea, decat sa accept bani de la un investitor care ar putea urmari doar profitul si astfel sa fie in pozitia de a-mi cere sa fac lucruri care nu corespund valorilor mele. Stiu ca nu voi deveni milionara din asta, dar daca voi reusi sa obtin lunar ce am obtinut ca angajat, atunci sunt fericita, pentru ca fac ce-mi place", completeaza Andreea.
Gasirea spatiului si deschiderea micului bistro
Dupa ce a obtinut finantarea, in martie, acest an, Andreea a inceput sa caute spatiul. Gasirea acestuia i-a luat mai mult decat a estimat initial. Avand experienta in evaluarea spatiilor (dupa experienta profesionala din retail), ea isi dadea seama de toate posibilele probleme.
Pana in vara acestui an, in august, cand a inchiriat spatiul din centrul Bucurestiului unde se afla acum micul ei bistro, Andreea a vazut in jur de 50 de alte locuri.
Inaugurarea a fost intarziata de lucrarile de renovare, care i-au crescut si costurile, astfel ca finisajele le-a facut impreuna cu familia, cu prietenul ei si cu ajutorul altor prieteni.
"Am tot amenjat pana la deschidere. Multe dintre lucrurile de aici sunt homemade, nu doar mancarea, pentru ca a trebuit sa ne descurcam cu resurse limitate", precizeaza Andreea.
Bistro-ul a fost deschis la inceputul acestei luni, capacitatea fiind de maximum 40 de locuri, la zece mese (73mp utili, din care in jur de 8mp bucataria). Pentru ca are suficienti clienti, comparativ cu cat poate gati, Andreea nu a promovat inca bistro-ul, in afara de anuntul pe pagina ei de Facebook.
"Clientii sunt oameni decenti, educati, care nu mananca doar ca sa manance. N-am promovat inca alimentatia sanatoasa, pentru ca de cele mai multe ori oamenii tind sa asocieze mancarea sanatoasa cu una fara gust. Clientii vin pentru gustul preparatelor si afla ulterior despre intregul concept de alimentatie sanatoasa, asa, ca o surpriza", subliniaza Andreea.
In prezent, programul este zilnic, de la 12.00 la 22.00, dar s-ar putea modifica, urmand ca lunea sa fie inchis, deoarece are mai putini clienti si ar putea folosi timpul pentru programul administrativ.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Andreea Beca a pregatit un an de zile lansarea unui bistro cu alimentatie sanatoasa integrata.
Experienta in retail si MBA-ul urmat au ajutat-o sa-si seteze business-ul.
Materia prima din bistro este naturala, inclusiv condimentele; mancarea nu este prajita in baie de ulei, ci gatita in baie de aburi, la cuptor si grill.
Investitia initiala a fost de aproximativ 36.000 de euro, dintre care 70% din surse publice si un credit.
Spatiul in care functioneaza are 73mp utili, din care in jur de 8mp bucataria.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 26 Noiembrie 2012 la ora 00.12