Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Mi s-a potrivit foarte bine jobul acesta, aveam nevoie de un super mega succes. Am venit cu o atitudine foarte antreprenoriala si cu un business practice hands-on. Nu stiam piata de servicii financiare, dar cunosteam mediul de business si cu ce probleme se confrunta. Romania era pe ultimul loc in cluster-ul nostru (Europa Centrala si de Est) iar in doi ani am ajuns numarul doi, dupa Polonia. Am inceput o mica revolutie in sanul echipei (sase tineri care erau cam la primul lor job) si am imprimat o cultura orientata spre client. Am avut si noroc, pentru ca institutiile financiare erau foarte greoaie, n-aveau divizii de marketing sau le aveau doar pe hartie", precizeaza Cristian Ionescu.

Coface a crescut repede pe piata din Romania si a devenit exportator de servicii.

"Intre 2003 si 2007, in top management-ul companiilor din toate tarile din Europa Centrala si de Est, Coface a ales tineri carora <le-a ordonat> sa fie antreprenori, sa inoveze, sa creeze, sa dezvolte noi servicii. Mi-a placut, pentru ca libertatea este cea mai mare valoare a mea. Daca mi-ai ingradit libertatea, plec", mai spune Cristian Ionescu.

In 2007, Coface Romania a intrat pe piata asigurarilor pentru companii, deschizand un branch al Coface Austria Asigurari de Credit la Bucuresti. Aceasta era o varianta mai eficienta financiar pentru Coface, deoarece tara noastra tocmai intrase in Uniunea Europeana.

"Am fost primul angajat. Astazi, divizia de asigurari este lider de piata si, probabil, anul acesta va avea o cifra de afaceri de cinci milioane de euro si va depasi serviciile ca pondere in business. Traditional, asa este: grupul obtine 80% - 90% dintre venituri din asigurari si 20% - 10%  din serviciile conexe. La noi este anormal, pentru ca am inceput mai tarziu cu asigurarile", explica Cristian Ionescu.
 

Continuarea studiilor si cariera profesionala din alte tari
In anul 2005, Cristian Ionescu si-a dat seama ca are nevoie sa-si dezvolte o echipa de management, deoarece compania crestea. Pentru a face acest lucru, avea nevoie sa se dezvolte si personal, asa ca a urmat un Executive MBA la INSEAD (Franta), intre anii 2007 si 2008, care a fost sponsorizat de Coface, pentru ca era considerat un talent tanar in organizatie.

"De mult cochetam cu ideea de-a face un MBA, la o scoala de business global. Inca din facultate, visul meu era sa ajung la Harvard. A fost o experienta uluitoare, pe care o recomand oricui. Cand m-am intors de-acolo, am venit cu foarte multe idei noi, pe care le-am implementat. La acest tip de studii, cel mai important este network-ul si nivelul profesional al colegilor", subliniaza Cristian Ionescu.

El a avut 73 de colegi din 33 de tari, de la medici la directori generali de companii farmaceutice globale si antreprenori de succes din Asia, din Bulgaria, Brazilia si Argentina.

Dupa MBA, Cristian Ionescu a simtit nevoia unei noi provocari, o functie mai inalta in Coface, chiar daca era criza (2008). A fost numit Country Cluster Manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, un nivel intermediar intre Country Manager si bordul din Austria al Coface, si s-a implicat in proiecte regionale, la nivel de grup.

"Am fost Country Cluster Manager cu destul de multa placere, dar n-a fost atat de usor pe cat mi-am imaginat, pentru ca organizatiile erau structurate diferit si angajatii n-aveau spirit antreprenorial. Veneam ca agent de schimbare, dar schimbarea n-o produceam eu", detaliaza Cristian Ionescu.

De asemenea, dupa INSEAD, in fiecare an, Cristian Ionescu a urmat diverse scoli de vara, cu exceptia acestui an si a anului viitor. Din 2014, el ar vrea sa reia cursurile de vara, dorind sa urmeze un program de executive learning la Harvard.
 

O noua schimbare in cariera profesionala
Anul trecut, a aparut o situatie in care Cristian Ionescu a simtit ca i-a fost luata libertatea. Pentru a reduce costurile, acum doi ani, Jerome Cazes, CEO-ul Coface de-atunci, a inceput crearea unei platforme de colectare de tip shared services (centraliza in Romania productia de servicii pentru mai multe tari - Cehia, Ungaria, Slovacia etc). Acum doi ani, Coface Romania a implementat asa ceva pentru Ungaria, dar, desi au performat, dupa un an a fost anulat acel proiect. La sfarsitul lui 2010, Jerome Cazes a fost schimbat, ceea ce a dus la anularea unor proiecte. Astfel, Coface Romania a trebui sa concedieze 17 oameni, dar pe care i-a ajutat sa isi gaseasca noi locuri de munca.

"Asta iti lasa si un gust amar (n.red. - anularea proiectului si concedirea oamenilor). Am dus si acest proiect la bun sfarsit (n.red. - gasirea locurilor de munca pentru cei 17 angajati), dar, evident, m-a costat mult timp si mi-am dat seama ca aveam putina putere de decizie cu aceasta inchidere si concediere de echipa de elita. M-am intrebat: unde mergem?", completeaza Cristian Ionescu.

Apoi, anul trecut, Cristian a ajuns din nou intr-un nou moment in care nu mai simtea nicio provocare si tintea o functie mai sus in Coface. O varianta de atunci a fost o pozitie de top, la nivelul sediului central regional de la Viena, dupa ce CEO-ul platformei din CEE s-a retras din activitate. Aceasta varianta n-a fost concretizata, iar noul CEO al Coface pentru CEE a devenit colega lui din Polonia, care are o experienta de 20 de ani in companie. Apoi, i s-a propus sa fie Country Manager in Australia, dar a refuzat oferta in mai 2012, din cauza distantei si pentru ca visa sa revina la antreprenoriat.

"Ma indepartam de la visele mele antreprenoriale. Atunci mi-am zis ca am nevoie sa ma intorc la <basics>, la antreprenoriat. Cea mai mare satisfactie atunci am avut-o. Si la Coface a fost o satisfactie enorma, dar tocmai prin faptul ca a fost o experienta antreprenoriala intr-o organizatie mare, am avut puterea sa creez ce mi-a placut", precizeaza Cristian Ionescu.

In acest an, Coface are aproximativ 150 de angajati si o cifra de afaceri de aproape zece milioane de euro. Intre anii 2003 si 2008, cresterea medie a acestei companii a fost in jur de 50%, anual. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 53% fata de 2008, iar anul acesta va fi cu 72% mai mare fata de acum patru ani.

"Cei noua ani au fost o perioada foarte interesanta, business-ul a devenit mai complex, mediul de afaceri a fost foarte interesant, noi am crescut ca business, ca diversitate si grad de sofisticare a serviciilor", detaliaza Cristian Ionescu.

Cea mai mare multumire a lui Cristian la Coface este echipa pe care a construit-o.

"Avem foarte multi angajati care s-au format la noi si au plecat in niste organizatii foarte mari, la un nivel de management foarte inalt. Nu inseamna ca datorita noua, ci datorita lor, dar rolul nostru a fost de a le crea un ambient, o infrastructura si un mediu in care ei sa se regaseasca si sa se dezvolte cu pasiune. Asta vreau sa fac in continuare", subliniaza Managing Partner-ul ERA.

El crede ca pentru a construi un business sanatos trebuie inceput cu "happy staff": sa “creezi” angajati fericiti si pasionati de ceea ce fac, ceea ce-i poate molipsi si pe clienti.

"Avand la baza aceasta filosofie, anul trecut, am obtinut cel mai bun record la nivel global in grupul Coface: n-am pierdut niciun client, intr-o perioada de criza", adauga Cristian Ionescu.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Cristian Ionescu si-a inceput cariera antreprenoriala la 19 ani
, in primul an de facultate.
Timp de aproape sapte ani, in anii '90, a fost implicat in domeniul fashion, de la retail la distributie si mica productie.
Noua ani la lucrat la Coface Romania, fiind cel care a dezvoltat compania in tara noastra.
Anul acesta a decis sa revina la antreprenoriat si a lansat un business care-i valorifica experienta: Expense Reduction Analysts.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.