Cum poti fi chef in timpul liber


Raluca Ichim, o femeie de afaceri pasionata de gastronomie, si Daniel Wendorf, un chef cu zece ani de experienta in bucataria internationala, au lansat un start-up dedicat celor care vor sa invete sa gateasca.

 

Daniel (n. red. - foto) este cel mai important. Daca nu ar fi fost el, nu as fi inceput afacerea”, spune pentru startups.ro Raluca Ichim (n. red. - foto), Managing Partner la Societe Gourmet.

Cea care a avut ideea afacerii a fost Raluca Ichim. Ea  s-a gandit sa organizeze cursuri de gatit acum doi ani, dupa ce a calatorit in strainatate si a descoperit acest concept. A si vizitat un atelier din Londra care era specializat in ciocolata si unde se organizau cursuri de gatit. La toate acestea s-a adaugat pasiunea ei pentru gastronomie, industria ospitalitatii, boutique hoteluri si faptul ca incearca sa se documenteze tot mai mult in aceste domenii.

Insa ea nu avea experienta profesionala in HoReCa (hoteluri - restaurante - catering). Raluca a absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si Administrarea Afacerilor la Universitatea Bucuresti, specializandu-se in marketing si management.

Asa ca, pentru aceasta afacere ea avea nevoie de un chef (n.red. - bucatarul sef al unui restaurant), care sa predea cursurile. Chef-ul pe care l-a gasit este Daniel Wendorf. El a venit in Romania acum doi ani si jumatate, in perioada aprilie 2008 - noiembrie 2009, fiind chef la restaurantul “La Mandragora”, din Bucuresti. Daniel Wendorf si-a castigat experienta profesionala in Germania, la Hamburg, unde unul dintre sefii si mentorii lui a fost Uwe Messner (un cunoscut chef care lucreaza in prezent la restaurantul Tafelhaus din Hamburg, cu doua stele Michelin), precum si la restaurantul Enoteca de la Kempinski Grand Hotel des Bains din Saint Moritz.

Lansarea afacerii
Raluca Ichim a inceput sa-si creioneze ideea de business anul trecut, in februarie. Atunci a inceput sa caute un chef si un spatiu. Pana sa ajunga sa colaboreze cu Daniel Wendorf, ea a discutat cu opt persoane cu experienta in domeniu.

Am fost dezamagita de ceea ce am gasit pentru ca erau persoane care fie nu stiau aceasta meserie, fie intrebau imediat <Cati platesti?>, fie nu intelegeau despre ce este vorba. Este greu pentru un restaurant sa gaseasca un chef bun, dar si mai greu pentru cineva care vrea sa organizeze cursuri de gatit pentru neprofesinisti”, mai spune Raluca Ichim.

Cu Daniel Wendorf a luat legatura in mai 2009 (cand el era inca chef la restaurantul la "La Mandragora"), prin reteaua sociala online Xing (n.red. - o retea sociala asemanatoare cu LinkedIn, specializata pe business).

Am vazut ca a gatit la <La Mandragora> si m-am gandit ca poate exista o sansa ca el sa vrea sa faca asta”, spune Raluca Ichim.

In octombrie 2009 s-au intalnit, au vazut ca au aceeasi viziune si, in plus, Daniel mai predase cursuri de gatit in Hamburg, in urma cu opt ani.

Primele cursuri
Cei doi parteneri de business au  inchiriat bucataria unui restaurant de lux din Bucuresti si au decis sa faca o proba de cateva cursuri in noiembrie, anul trecut. Pentru ca au fost multumiti de rezultat, au decis sa continue.

Insa afacerea nu a inceput imediat, pentru ca Daniel deja semnase contractul cu restaurantul Enoteca de la Kempinski, unde stat cinci luni, pana in aprilie, anul acesta.

Pana sa se intoarca in tara Daniel, in ianuarie acest an, Raluca a gasit un spatiu, (o vila din zona lacului Pipera, la nord de Bucuresti). La inceputul lui aprilie au amenajat spatiul iar in mai au inceput afacerea si au avut primul curs (un teambuilding transformat intr-un team cooking la Paltinis, pentru o firma din Cluj – Napoca).

Cei doi s-au gandit la o scoala privata profesionala, insa au renuntat cand au vazut de cate autorizatii si investitii au nevoie, fara a avea vreo garantie in ceea ce priveste clientii. Astfel, au ramas la ideea de cursuri de gatit pentru neprofesionisti.

Investitia initiala a fost de aproximativ 10.000 de euro, fiind alocata pentru amenajarea spatiului si echipamente. Raluca estimeaza ca banii vor fi recuperati in aproximativ un an si jumatate.

Va dura un timp pana cand clientii vor afla de noi si apoi ne putem gandi la recuperarea investitiei”, spune Raluca Ichim.

Cursurile de gatit
In prezent, cursurile de gatit sunt organizate de trei ori pe saptamana (marti dimineata, miercuri seara si duminica).

Ziua de marti am ales-o pentru casnice, iar miercuri seara pentru cei care vin dupa serviciu. Cel mai mare succes il are cursul de miercuri. Poate este in loc de <Hai sa bem o cafea, dupa serviciu>, pentru ca-si aduc si partenerii”, spune Raluca Ichim.

Daniel Wendorf este de parere ca din toamna cursurile organizate duminica vor avea cel mai mare succes, pentru ca oamenii vor inlocui astfel iesirile de weekend.

Cursurile de gatit pentru grupuri mai mari sunt completate de Wine Pairing (sfaturi privind asocierea de vinuri cu mancarea). Pentru aceste sfaturi Societe Gourmet colaboreaza cu somelierul Razvan Jurca.

Cursurile pot sa fie si oferite drept cadou, printr-un voucher care este valabil trei luni si care poate fi personalizat. 
 

Citeste continuarea articolului - pagina 2
 

DE RETINUT:
Societe Gourmet este o firma care organizeaza in principal cursuri de gatit pentru neprofesionisti, dar si catering.
Firma a fost infiintata de Raluca Ichim, o femeie de afaceri pasionata de gastronomie, si de Daniel Wendorf, un chef cu zece ani de experienta in bucataria internationala.
Primele cursuri au fost organizate la sfarsitul lunii mai, anul acesta.
Investitia initiala in afacere a fost de 10.000 de euro.
Promovarea afacerii s-a bazat pe recomandari si pe retelele sociale online.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii