Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Toate obiectele ce pot fi inchiriate sunt prezentate pe site, in doua categorii - mobilier (canapele, fotolii, scaune, mese etc.) si accesorii (oglinzi, felinare, vaze, cesti, carti, masini de scris vechi, litere din lemn). Acestea se afla intr-un depozit, pe care Alina spera sa-l poata amenaja mai bine.

"Depozitul este cortul in care am facut noi nunta. Majoritatea obiectelor sunt acolo, iar altele sunt la noi in apartament, integrate in decorul casei", precizeaza Alina.

Serviciile de amenajare sunt taxate separat, dar merg impreuna cu obiectele.

"Cineva poate lua de la mine doar obiectele si sa le integreze in decorul pe care deja stie cum sa-l faca singur sau cu ajutorul unui wedding planner. Daca nu exista un organizator de evenimente, atunci ma pot implica eu, dar este un cost separat, pe care il agreez cu clientul, in functie de numarul de set-up-uri, de coltisoarele de decor pe care vrea sa le realizez si evaluez cam cata munca ar fi din partea mea, cate ore mi-ar lua", spune Alina.

Obiectele pot fi inchiriate pentru mai multe evenimente care sa se intample in aceasi timp, dar Alina poate amenaja doar un singur decor.

"Inchiriez per obiect. Am o lista de preturi, care variaza de la cinci lei pana la 350 de lei, in functie de valoarea obiectului, de investitia pe care am facut-o si alte considerente", explica Alina.

Cine sunt clientii si ce fel de comenzi a primit
Clientii Something Borrowed sunt viitorii miri, organizatorii de nunti, magazinele, fotografii, restaurantele si revistele de moda.

"As vrea sa inchiriez obiectele si sa fac niste set-up-uri pentru toate ocaziile in care ar putea fi nevoie de un decor. Chiar am primit oferte de la un magazin caruia sa-i fac decorez vitrina. Deocamdata, am un feedback foarte pozitiv si-mi scrie multa lume", spune Alina.

Cele mai multe solicitari au fost pentru accesorii, pentru care Something Borrowed are mai multe optiuni.

"As vrea sa ma dezvolt mai mult in partea de mobilier, pentru ca pe accesorii mai sunt si alti furnizori. Am primit mai multe solicitari din afara Bucurestiului, dar transportul este o bariera destul de mare, pentru ca, din pacate, la costul de inchiriere se adauga un cost aproape egal pentru transport. Unul dintre evenimentele la care voi lucra vara aceasta va fi in afara Bucurestiului si voi organiza un transport cu tot mobilierul si toate accesoriile necesare, dus-intors", explica Alina.

Chiar daca a primit solicitari de a organiza nunti, Alina nu se gandeste sa faca acest lucru.

"As vrea ca in viitor sa am mai multi colaboratori, dar nu asociati, sa colaborez cu diverse firme. Daca o mireasa vine la mine si-mi spune ca ar vrea sa o ajut cu evenimentul, ii spun ca eu ma ocup de decor, doar anumite set-up-uri, dar ii pot recomanda anumiti oameni pentru logistica, design de eveniment. Mi-ar placea sa am diversi colaboratori pe care sa-i pot recomanda, fie ca este wedding planner, fotograf, flori sau catering. Si pe transport sunt in negociere cu cateva firme. In viitor, vreau sa fac eu transportul, pentru ca acum este un punct minus ca nu-l pot asigura, sunt costuri separate", subliniaza Alina.

Care a fost investitia in afacere
Investitia in obiectele de la Something Borrowed a fost de circa 10.000 de euro, facuta in doi ani, intre iulie 2009 si iulie 2011.

"Pe parcurs, vor mai fi si alte investitii. Mi-am propus sa reinvestesc tot castigul din primul an in obiecte noi pe care sa le aduc in colectie. Am o lista de lucruri care mi-e clar ca lipsesc si pentru care simt ca ar fi cerere, dar am zis sa o iau usor si sa vad cate proiecte se concretizeaza. Momentan, toate obiectele sunt suficiente, este o colectie rotunda si inca n-am simtit ca am niste gauri. Sunt niste obiecte pe care cred ca ar trebui sa le mai aduc, obiecte frumoase pe care le vezi integrate la nuntile de-afara", mentioneaza Alina.

Ea spune ca vrea sa-si recupereze investitia in aproximativ doi ani, perioada fiind calculata in functie de numarul de evenimente pe care le poate onora.

"Fiind o investitie pe care am facut-o in timp, nu am resimtit-o foarte puternic si nici nevoia de a-mi recupera investitia nu este foarte acuta", completeaza Alina.

Promovarea afacerii si alte planuri de dezvoltare
Alina nu s-a gandit la un plan de comunicare concret pentru Something Barrowed, ci vrea ca lucrurile sa curga de la sine.

"In prima faza, nu vreau sa investesc masiv in promovare. Am un feedback bun si comenzi. Nici eu nu pot onora foarte multe comenzi, pentru ca numarul de obiecte este limitat, n-am o cantitate mare din unul. Daca am o canapea, aceea este <the one and the only>. Mai pot avea un alt model de canapea, dar nu acelasi obiect. Exceptie fac cateva obiecte mai mici, de exemplu, felinarele. Obiectele trebuie rezervate din timp, ca sa nu se suprapuna", mai spune Alina.

Ea inca nu s-a gandit renunte la serviciu si sa se ocupe numai de  afacerea de imprumutare a lucrurilor.

"Nu cred ca se poate intampla intr-un viitor apropiat, pentru ca imi place foarte mult ceea ce fac la firma de publicitate si sunt inca dependenta financiar de un job stabil", precizeaza Alina.

Insa, ea spera ca peste cativa ani sa poata fi totusi pe cont propriu.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Pornind de la lucrurile pe care le cumparase pentru decorul de la propria nunta, Alina Popa a lansat o afacere care inchiriaza decoratiuni pentru evenimente.
Something Borrowed are obiecte de mobilier si auxiliare, preturile de inchiriere fiind intre cinci si 350 de lei.
Investitia in afacere a fost de aproximativ 10.000 de euro, in obiecte, facuta in doi ani, intre iulie 2009 si iulie 2011.
Recuperarea investitei ar urma sa fie facuta in aproximativ doi ani.
Alina Popa este inca angajata ca account la 23 Communication Ideas, din grupul Leo Burnett, si deocamdata nu se gandeste sa renunte la acest post.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.