Drumul de la constructii la cosmetice bio


Juan Morales si Delia Lucaci au renuntat anul trecut la activitatile din constructii in care erau implicati si au inceput o noua afacere, cu produse cosmetice naturale aduse din Spania.

 

"Suntem amandoi noi in domeniul cosmeticelor naturale si invatam pe masura ce se dezvolta afacerea, dar ne ajuta si ceea ce stim din celelalte activitati", spune pentru startups.ro Juan Morales, administratorul firmei Eastern Orizont, importatorul direct al produselor Naay Botanicals.

Juan Morales a venit prima data in Romania in anul 2003, pentru a-si petrece aici vacanta, insa a descoperit oportunitati de afaceri pe care le-ar putea dezvolta. Din 2005 a inceput sa analizeze ce fel de produse ar putea exporta din Romania in Spania. Anul urmator a inceput sa exporte parchet in Spania si a important de acolo marmura si granit. Apoi, a facut si consultanta pentru spaniolii care voiau sa faca afaceri in Romania, organizandu-le firmele incepand cu aspectele legale si pana la resurse umane.

Inainte sa vina in Romania, Juan Morales a lucrat sapte ani in contabilitate, la o firma de constructii din Spania. Delia Lucaci, partenera lui in aceasta afacere, a lucrat opt ani in constructii, dintre care ultimii trei la Lafarge Romania, oferind suport si informatii despre produse pentru echipa de la vanzari a companiei. Insa, pentru a putea recomanda produsele pe care le vinde acum, ea a urmat un curs de cosmetica.


De ce au lansat o afacere cu produse cosmetice
Juan Morales si Delia Lucaci au decis sa inceapa aceasta afacere in primul trimestru al anului trecut, cand vanzarile de materiale de constructii au scazut, pe fondul crizei economice.

"Am cautat in Spania producatori de creme naturale pe care sa le aducem in Romania, pentru ca acolo piata de producatori bio este in plina dezvoltare. Am inceput sa promovam un producator, insa acesta voia sa ajungem la marii distribuitori, iar noi nu, si din acest motiv, s-a retras. Atunci, in mai 2009, am inceput sa colaboram cu Naay Botanicals. Au acceptat, pentru ca suntem prieteni", spune Juan Morales.

El il cunoaste pe Alberto Hernando, proprietarul Naay Botanicals, inca de acum 15 ani.

"Ne-am cunoscut in orasul meu natal, Mazarron, din regiunea Murcia, unde el isi petrecea vacantele. S-a gandit ca, fiind un loc turistic, cat timp sta acolo, cam doua luni pe an, sa organizeze targuri unde sa vanda produsele cosmetice pe care le comercializa. Eu l-am ajutat sa organizeze aceste targuri", explica Juan Morales.


Istoria Naay Botanicals
Naay Botanicals este o afacere de familie, infiintata acum 18 ani. Firma apartine lui Alberto Hernando si sotiei acestuia, Ana, sediul fiind in Valladolid (Spania).

Initial, Naay a fost retailer de produse cosmetice. Din 2002, firma a inceput sa produca substante active care contineau aloe vera si pe care le distribuia sau pe care le ambala pentru diverse companii, deoarece avea putine produse in portofoliu.

Acum patru - cinci ani, compania a intrat pe piata cu propria marca de creme, incepand sa produca doar sub brand propriu. Anul trecut, Naay a introdus gama pentru bebelusi si cea de igiena personala.

"In acest an, au scos zece noi produse si lucreaza la o linie de machiaj, o gama pentru barbati si la completarea gamei sport", spune Juan Morales.

Ingredientul de baza al produselor este aloe vera, certificata de The International Aloe Science Council (IASC), unele produse continand 40% din aceasta substanta. Alte ingrediente folosite sunt uleiurile naturale, germenii de grau, untul de Shea, extractul de caviar si de melc etc.

Produsele sunt certificate Ecocert, ceea ce permite ca maxim 5% dintr-un produs sa contina produse naturale transformate chimic si fara efecte, iar restul de 95% trebuie sa fie produs natural.

In prezent, compania are cinci angajati si cativa colaboratori care vand produsele.

In Spania, Naay are trei magazine in nordul si in centrul tarii, doua dintre aceste unitati fiind deschise in 2010.

"Pana la sfarsitul acestui an, Naay va intra pe piata din Rusia, Ucraina si Polonia, avand un distribuitor unic pentru aceste tari. Noi (n.red. – in Romania) am inceput de la zero, dar acolo sunt distribuitori care vand produse naturale de cinci – zece ani. Pentru ca am inceput de la zero, noi mergem mai incet decat acolo, dar mai repede decat ne-am gandit", spune Juan Morales.


Cum se desfasoara activitatea din Romania
Actionarii Eastern Orizont, firma din Romania prin care sunt comercializate produsele, sunt Juan Morales si Delia Lucaci, cei doi avand impreuna 90% din participatii, precum si firma Naay Botanicals, cu restul de 10% din participatii.

Pana in ianuarie acest an, firma din Romania s-a pregatit pentru intrarea pe piata, incepand de la pregatirea personalului in ceea ce priveste produsele si pana la traducerea materialelor. De asemenea, au testat ce produse ar trebui aduse pe piata din Romania.

"Producatorul pune la dispozitie produsele, iar noi investitia in logistica. La inceput am adus produsele ca sa le testam. Am intrat cu produsele din gama generala, pentru fata si corp, cu cele de tratament si cu gama pentru bebelusi, pentru ca toti spun ca 2010 este un an prost din punct de vedere financiar si ne-am indreptat spre produsele mai ieftine din portofoliul lor", spune Juan Morales.


Investitia in afacere
Din luna mai, anul trecut, si pana in luna iunie, anul acesta, cei doi antreprenori au investit in firma din Romania aproximativ 20.000 de euro. In jur de 15.000 de euro din aceasta suma provin din vanzarea produselor.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Juan Morales si Delia Lucaci au lansat o afacere cu produse cosmetice naturale dupa ce au lucrat mai multi ani in domeniul imobiliar si al constructiilor.
Cei doi antreprenori au ales sa faca un parteneriat cu o firma din Spania care produce cosmetice naturale (partenerul din Spania detine 10% din business).
Afacerea a fost lansata pe piata din Romania anul trecut.
Investitia initiala in afacere a fost de 20.000 de euro.
Reprezentantii companiei estimeaza ca la finalul acestui an firma va intra pe profit.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii