Gustoteca, start-up-ul cu pranzul sanatos
Pentru ca restaurantul cu mancare sanatoasa pe care il deschisesera anul trecut nu mergea cum au sperat, doi antreprenori au schimbat modelul de business, ocupandu-se doar de livrari. Daca nici acum nu ajung la profitul dorit, in toamna sunt pregatiti sa isi reinventeze din nou afacerea.
Victor Dramba (foto, in dreapta) si Alexandru Racanel (foto, in stanga) s-au cunoscut acum trei ani, la marsul biciclistilor, eveniment organizat anual, pe traseul Bucuresti - Constanta, pentru a sarbatori deschiderea sezonului estival.
Victor este din Bucuresti, dar la inceputul anilor 1990, a urmat cursurile Facultatii de Electrotehnica din Brasov. Dupa facultate, s-a intors in Bucuresti, unde pana in 2004 s-a ocupat doar de rollerblading (a fost unul dintre cei care a adus si a promovat acest sport in Romania iar la inceputul anilor 2000 a fost secretarul primei asociatii de rollerblading din tara noastra). Apoi, a invatat programare si acum opt ani s-a angajat la o companie de software (Cabanova), fiind al treilea angajat din companie, ca factor de decizie.
Din 1996 pana in 2005, Alexandru a lucrat in intermediere imobiliara, la Centrul Imobiliar Bucuresti, si din 2004 la propria agentie, Neocity Imobiliare. Apoi, a dezvoltat doua blocuri rezidentiale. In ultimii ani, el a devenit interesat de tururile pe bicicleta si a infiintat Asociatia Tandem, impreuna cu un prieten nevazator, cu care pedaleaza in tandem (n. red. - zilele acestea, cei doi se afla in drum spre Londra, destinatie pana la care vor parcurge aproximativ 2.000 km cu bicicleta: Arad - Londra).
Datorita familiei, Alexandru a inceput sa fie pasionat de gatit inca de cand era copil. O mare parte din familia lui a fost angajata la fostul Athenee Palace, actualul Hilton (tatal lui a fost ospatar, bunicul lui a fost sef de sala, matusa lui a fost casiera centrala etc.). Alexandru nu a urmat cursuri de bucatar si nici nu a fost angajat in domeniu, ci doar s-a ocupat cateva luni de bucataria unui restaurant (in anii 2005 - 2006, el a detinut, impreuna cu un prieten, restaurantul Casa Cotroceni din Bucuresti).
"Gatesc in functie de cum ma simt. Gatitul meu nu respecta retetele traditionale, ci, de cele mai multe ori, ingredientele pe care le am la dispozitie si starea mea. Gatesc din pasiune. Bucataria, daca-ti place, nu se invata, si este o parere general acceptata, se fura. Daca vrei sa faci gastronomie, te duci si inveti. Intr-adevar, am foarte multe lucruri de invatat", spune pentru startups.ro Alexandru Racanel, partner la Aromaz Food, frima care detine brandul Gustoteca.
Cum au inceput business-ul
Victor si Alexandru s-au gandit sa lanseze afacerea in vara anului trecut, pornind de la ideea este greu sa gasesti un meniu de pranz cu mancare sanatoasa in Bucuresti. Asa ca au deschis restaurantul Senvicioteca, in zona Luterana din centrul orasului.
"Planul nostru initial era sa facem cele mai bune sandvisuri in stil natural din Bucuresti, cu painea facuta de noi", spune pentru startups.ro Victor Dramba, partner la Aromaz Food.
Alexandru spune ca restaurantul era un atac direct la adresa meniurilor cu shaorma disponibile in oras, si ca s-au orientat pe pranz, pentru ca, desi se spune ca micul dejun este principala masa a zilei, din nefericire, in aceste timpuri, pentru multi pranzul conteaza, asa ca este important ca acesta sa fie cat mai sanatos.
"Am inceput totul in primul rand din dorinta noastra de consumatori, oameni activi care merg cu bicicleta. In Bucuresti n-ai unde sa te opresti sa mananci un sandvis asa cum ar trebui. Totul pleca in primul rand de la paine", precizeaza Alexandru.
Victor spune ca au preluat tendinta din Europa de Vest, unde oamenii se reorienteaza catre restaurantele mici, cu retete interesante, alternative sau rafinate, iar preturile sunt aceleasi sau doar putin mai mari decat mancarea de serie.
Dar sandvisurile n-au avut succes, asa ca restaurantul a introdus si un meniu a la carte.
"Nu era zona propice pentru a vinde doar sandvisuri. Mai bine au mers produsele pe care le-am adaugat ulterior in meniu. Intai au aparut cateva produse a la carte, dupa aceea, meniul zilei", mai spune Victor.
Chiar daca in scurt timp au ajuns sa vanda cat alte restaurante care erau de mai mult timp in zona, cheltuielile mari i-au facut sa inchida Senvicioteca dupa aproximativ patru luni de activitate.
"In primele luni, restaurantul dadea semne ca ar vrea sa se miste, dar n-a reusit niciodata sa acopere chiria (n.red. - in jur de 1.500 euro/luna). Erau niste bani aruncati, pentru ca nu venea atata lume incat sa justifice o asemenea chirie. Am preferat sa facem aceeasi mancare, dar sa o livram la ei in birou", explica Victor.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Victor Dramba si Alexandru Racanel au deschis anul trecut un restaurant in care doreau sa vanda in special sandvisuri sanatoase.
Pentru ca nu au avut succesul dorit iar cheltuielile cu spatiul erau mari, au schimbat modelul de business si acum realizeaza doar mancare pe care o livreaza clientilor pe baza de comanda.
Investitia in afacere a fost de 25.000 de euro pana in prezent, iar in toamna cei doi vor face noi calcule si vor hotari ce directie vor da business-ului.
O parte din investitie a fost alocata pentru echipamente, unele fiind cele achizitionate pentru restaurant.
Variatia destul de mare a volumului de vanzari si faptul ca inca nu pot estima numarul zilnic de comenzi reprezinta niste probleme pe care incearca sa le rezolve.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.