Interviu - profil de student antreprenor: Ciprian Pavel


Ciprian (foto) a lansat prima afacere cand avea 21 de ani, impreuna cu Anca, sora lui (foto). In timpul facultatii (SNSPA) a fost implicat intr-o organizatie studenteasaca unde a avut ocazia sa fie alaturi de alti tineri pasionati de mediul de afaceri. Acum gestioneaza un business in domeniul turismului si calatoriilor.

 

startups.ro: Care este conceptul afacerii?
Ciprian Pavel: Drum bun este o agentie de turism online, care se bazeaza pe un nivel ridicat de know-how, nivel de la care sa poata oferi clientilor consultanta, inainte de a vinde servicii.

Nu am urmarit sa revolutionam conceptul de turism online, ci incercam in fiecare zi sa aflam unde vor oamenii sa calatoreasca si asteptarile lor, pentru a le vinde exact ceea ce le trebuie. In mod separat, personalizat.

Online-ul este o mare oportunitate, aici existam si aici continuam.
 

De unde ti-a venit ideea de business?
A fost vorba de doua paliere diferite, pe care am hotarat sa le contopesc, sa fie in acelasi timp si o afacere studenteasca si una de familie: antreprenoriatul (pe care il studiam si incercam sa fac ceva prin asta) si turismul (domeniu pe care sora mea incepea sa il stapaneasca din ce in ce mai bine).

Aici “am vazut oportunitatea”. Am asteptat ca ea sa isi obtina toate licentele si brevetele de manager in turism. Apoi am convins-o sa isi dea demisia de la firma la care lucra si ne-am apucat de treaba!
 

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere?
Am vrut sa imi lansez propria afacere pentru ca vroiam sa fac ceva, sa am un business mic, un venit si un program pe care eu si sora mea ni-l "aprobam".
 

Cate persoane sunt implicate in afacere in acest moment?
Sora mea este partener in companie si in total suntem cinci oameni implicati in Drum Bun. Unii permanent, altii in regim de colaborare (project-based).
 

Care a fost investitia in afacere?
Investitia initiala a fost de 2.000 de euro. Se putea si cu mai putini, dar nici mai multi nu stricau. Am gandit proiectul cat mai sanatos, cat mai clar, urmarind cheltuieli initiale si lunare cat mai mici. Am gandit prudent.

Cifra de afaceri este in jurul catorva mii de euro, dar asta nu inseamna ca vorbim si de profituri asemanatoare.
 

Te-ai mai implicat si in alte afaceri?
Am intentionat, dar caile afacerilor sunt mai dificile cand scheletul business-ului respectiv este complex. Mai ales cand ideea implica multi oameni, colaborari, asumarea responsabilitatii. Am concluzionat ca e buna si cumpatarea.
 

Care sunt avantajele/dezavantajele de a avea propria afacere in timp ce esti student?
Inca primesti bani de acasa, deci poti lucra destul de linistit la marele tau plan. Plus reducere de cateva sute de lei de la Registrul Comertului, la infiintarea firmei! :)

Dezavantajul este ca trebuie sa iti ramana timp si pentru a merge la scoala, a invata, a iesi cu prietenii.
 

In ce masura te-a ajutat educatia antreprenoriala din facultate?
Am avut posibilitatea sa fiu angrenat in organizatia studenteasca Voluntari pentru Idei si Proiecte - Business Club,  doar pentru ca eram student. Aici am capatat curaj sa ma gandesc la antreprenoriat, am avut colegi spectaculosi, cativa dintre ei au deja propria afacere iar multi altii vor urma.

Eu cred ca nu trebuie sa te pricepi la cifre ca sa faci o afacere, ci trebuie sa te pricepi la oameni, inainte de toate. M-a ajutat mult implicarea in VIP, iar aici ma refer la castig pe latura de soft skills, in primul rand. Mai important pentru mine a fost sa fiu alaturi de tineri entuziasti, pasionati de mediul de afaceri. Mai important decat sa teoretizam domeniul.  

Cred ca acum studentii sunt sprijiniti sa inceapa propria afacere - exista multe organizatii de antreprenoriat, sunt academii, scoli, universitati. Restul le apartine, afacerile in sine implica ceva competitie, adica nu o sa vina nimeni sa te roage cu nimic. Trebuie sa cunosti, sa intelegi si sa aplici. Ultimul pas e decisiv, insa multi se opresc pe la mijlocul axei.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
 

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.


Nu exista comentarii