Interviu - profil de student antreprenor: Emanuel Nastasa
Emanuel (foto) este student in anul trei la Facultatea de Cibernetica Statistica si Informatica Economica, din cadrul ASE Bucuresti. Insa, in paralel este antreprenor si se ocupa de o afacere din domeniul dezvoltarii web, pe care a lansat-o alaturi de prietena lui, Roxana Cozma (foto), studenta in anul trei la ASE Bucuresti, la Facultatea de Finanate Asigurari Banci si Burse de Valori.
startups.ro: Care este conceptul afacerii?
Emanuel Nastasa: Am pornit de la ideea ca orice boutique, restaurant, cafenea, trebuie sa aiba o prezenta online si o identitate vizuala proprie, pentru a putea atrage clientii generatiei noastre. Orice serviciu se cauta online si este testat, in prima faza, prin impresiile lasate pe paginile de social media. Prin VRimage, noi vrem sa oferim aceste servicii pentru micii intreprinzatori, adaptandu-ne la nevoile fiecaruia.
De unde ti-a venit ideea de business?
De la varsta de 14 ani cochetam cu Photoshop-ul pentru realizarea de Avatar-uri pentru Messanger. Incet-incet am facut trecerea si catre animatii cu Flash si asa am ajuns prin clasa a XII-a sa fac site-uri in Flash, pentru colegii care sustineau atestatul de informatica. Atunci am realizat ca asta ar fi unul din domeniile in care m-as simti in largul meu, ca si antreprenor. Aveam 19 ani cand am lansat prima afacere.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere?
Ambii mei parinti sunt bugetari si vad cum muncesc de dimineata pana seara, fiind platiti nu pe rezultat, ci pe timpul dedicat. Cu totii avem un timp limitat, deci si un venit limitat, daca mergem dupa acest model de trai. De aceea am decis sa acumulez cat mai multe cunostinte si sa ma orientez spre antreprenoriat.
Antreprenoriatul iti da libertatea sa faci cate vrei cu timpul tau, sa castigi in functie de cat de capabil esti, si nu in functie de cat timp dedici unei sarcini. Si, cel mai important, fiind mereu in priza, nu apuci sa te plafonezi. Constant esti fortat sa inveti despre vanzari, finante personale, marketing si orice alt domeniu legat de sfera business.
Cate persoane sunt implicate in afacere in acest moment?
In trecut am mai facut parte dintr-un start-up si marea greseala a fost ca nu ne-am potrivit ca echipa. Asa ca aveam in gand sa pornesc singur in urmatoarea aventura sau cu cineva in care sa am deplina incredere. Dupa ce am cugetat, am zis ca, indiferent de domeniul de activitate in care voi activa, ca si partener de afacere vreau sa o am pe Roxana Cozma, prietena mea de aproape cinci ani si jumatate. Am avut ocazia sa lucram de multe ori in echipa in diverse proiecte si concursuri si ne-a iesit excelent.
In seara de Revelion dintre 2011/2012 ne gandeam cum sa incepem o mica afacere impreuna. Aveam in gand sa pornim un mic bar in zona Universitate - Unirii, insa nu aveam deloc experienta in domeniul HoReCa. Apoi am zis ca daca tot sunt cunoscut drept "omul cu afisele si site-urile", de ce sa nu pornim o afacere din pasiunea mea - grafica si web design. Asa am ajuns sa lansam VRimage impreuna.
Tinand cont ca suntem un start-up si domeniul fiind de asa natura incat depinde foarte mult produsul final de executant, deocamdata nu am angajat pe nimeni. Insa avem o baza destul de mare de persoane cu care colaboram in diverse proiecte.
Care a fost investitia in afacere?
Pentru a lansa VRimage nu a fost nevoie de o investitie foarte mare, fiind vorba de un business oarecum pe online. Investitia initiala s-a ridicat undeva la 3.000 - 4.000 de lei, sursa fiind fondurile proprii. Deocamdata nu avem un an de functionare, asa ca nu am tras linia in ceea ce priveste cifra de afaceri.
Te-ai mai implicat si in alte afaceri?
Intre timp nu am lansat alte afaceri, insa in trecut am facut parte din echipa de start-up de la proiectul internshipin.ro.
Care sunt avantajele/dezavantajele de a avea propria afacere in timp ce esti student?
Fiind inca student, nu esti foarte presat, financiar vorbind, sa iti iei un job. Ai timp sa experimentezi, sa iti gasesti domeniul potrivit si sa iti dezovolti afacerea, astfel incat sa produca un flux de bani lunar, din care sa te poti intretine, in momentul in care termini facultatea.
Daca vrei sa incepi o afacere dupa studentie, trebuie sa fii pregatit sa nu castigi mai nimic in primul an si sa muncesti cat doua job-uri full-time si sa auzi presiuni din partea parintilor in legatura cu banii.
Ca student antreprenor, timpul ocupat de facultate este cel mai mare dezavantaj. De obicei, cursurile si semniariile sunt asezate haotic, si, de cele mai multe ori, in "business hours”. Este greu sa te intalnesti cu clientii, sa lucrezi la proiectele firmei, si sa le imbini si cu facultatea, care te frustreaza de cele mai multe ori, pentru ca iti preda, la un nivel pur teoretic si din materia anilor '80, lucruri pe care tu oricum le faci in afacerea ta.
In ce masura te-a ajutat educatia antreprenoriala din facultate?
In primul an de facultate am fost acceptat in comunitatea de antreprenoriat Business Club, din cadrul ONG-ului Voluntari pentru Idei si Proiecte (VIP). Apartenenta la aceasta comunitate m-a ajutat enorm. M-a responsabilizat, mi-a creat cultura time-managementului si mi-a oferit inspiratia, cunostintele si reteaua de cunostinte la care alti studenti doar viseaza. Am avut ocazia sa intalnesc si creez conexiuni cu oameni ca Radu Georgescu, Mike Costache, Vlad Stan, Marcel Vulpoi, Adrian Amariei si multi altii.
Astfel de experiente te schimba si iti dau un sentiment ca poti realiza orice iti propui, daca muncesti suficient de mult.
Partea buna pentru stundentii de acum sunt proiectele pe antreprenoriat, conferintele, aceleratoarele si incubatoarele de afaceri prezente pe piata.
Partea proasta este ca multi studenti sunt dezinteresati de latura antreprenoriala si prefera sa accepte spiritul de "turma”, in ideea ca daca urmeaza traseul: liceu - facultate - job, vor avea succesul dorit - profesional, dar si personal. Din pacate, nu este asa si probabil vor realiza mult prea tarziu.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.