Interviu - profil de student antreprenor: Sol Craita Sinceac
Si-a lansat propria afacere cand avea 21 de ani si era inca studenta (pornind de la pasiunea pentru dans, a inceput sa organizeze cursuri de street dance). De-a lungul timpului a lucrat in domenii diverse si acum este manager in cadrul unei francize, dar experienta de a avea propriul business a contribuit mult la dezvoltarea ei profesionala.
startups.ro: Care este conceptul afacerii?
Sol Craita Sinceac (foto): StreetBeat a functionat timp de doi ani intr-o forma mai mult sau mai putin copilareasca, a fost mai mult o joaca, un inceput pentru business-ul pe care l-am deschis in 2007. Aveam o sala inchiriata in care se tineau cursuri de street dance, ceva destul de nou in Romania la vremea aceea, aveam si trupa noastra de dans cu care participam la diverse competitii, evenimente corporate si alte spectacole, am initiat si primul "Dance Camp” din sfera urbana in Romania, in care am adus coregrafi din strainatate, variate worskhop-uri, si ele tot cu coregrafi straini.
De unde ti-a venit ideea de business?
Dansul sportiv pe care l-am practicat din pasiune intre 16 ani si 19 ani m-a facut sa ma indragostesc de aceasta lume. Insa, la un moment dat, am simtit lipsa unei libertati in exprimare din cauza coregrafiilor fixe si am inceput sa caut forme mai "libere". Asa am descoperit street dance-ul, de care am fost atrasa uitandu-ma la videoclipurile lui Justin Timberlake :)
Pentru ca nu m-am putut limita la a ma bucura singura de acest sport, mi-am dorit foarte mult sa ofer si altora sentimentele pe care eu le traiam. Astfel, am pornit alaturi de Madalina Sava o scoala de dansuri pentru amatori - StreetBeat, a carui dezvoltare am continuat-o alaturi de Mircea Ecxarcu.
In vara anului 2005, la 21 ani, am vrut sa traiesc si o experienta internationala, asadar am ales sa merg in SUA printr-un program Work and Travel. Intamplator sau nu, aveam langa locuinta din Los Angeles cel mai cunoscut studio de dans de pe coasta de vest: Millenium Dance Studio. Aici am inteles cu adevarat cum ar trebui sa arate si ce ar trebui sa ofere o scoala de dans urban, asa ca m-am intors si am implementat la StreetBeat cat am reusit din cultura americana, de unde a si pornit acest curent urban, care s-a raspandit rapid si in Europa.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere?
1. Consider ca energia si pasiunea mea pentru tot ceea ce fac poate aduce valoare reala oamenilor.
2. Legacy - vreau sa las o mostenire, si aici nu ma refer la bani.
3. Vreau o viata abundenta din toate punctele de vedere si, in mod special, ma refer la libertatea financiara, care face parte din conceptul meu de libertate.
4. Nu ma vad traind ultima parte a vietii dintr-o pensie. Nu cred in pensie.
5. Vreau ca banii sa lucreze pentru mine, nu eu pentru ei. Nu am ajuns inca acolo, dar cu siguranta voi ajunge!
Cate persoane au fost implicate in afacere?
Dupa primii doi ani in care am gustat din ce inseamna sa conduci o afacere, m-am asociat cu Ana Maria Lungu, care reprezenta o scoala de dans concurenta si am infiintat impreuna OneBeat (streetdance.ro), pornind de la aceeasi pasiune comuna pentru dans si libertatea sa de exprimare. De data aceasta vroiam mai mult.
OneBeat a mers de la inceput pe un concept similar, insa upgradat si extins pe mai multe ramuri: scoala de dansuri, concursuri de dans, organizare de evenimente (Cupa Liceelor la Street Dance, Street Dance Camp Romania, Gala Balurilor etc.) workshop-uri de dans, atelier de creatie vestimentara, agentie de casting, flash mobs.
Am decis sa ne unim fortele, ambele fiind constiente de experienta pe care o acumulasem fiecare separat. Ne completam excelent, eu pe partea de promovare si sales, iar Ana pe creatie, viziune si, mai ales, lucrul cu echipa si cu oamenii. Nu as fi reusit sa fac singura tot ce am realizat cu OneBeat.
Care a fost investitia in afacere?
Nu a fost vorba despre o invesitie initiala. La inceput aveam o sala a carei chirie o plateam din ce incasam de la cursuri. Am crescut incet, insa la un moment dat a fost nevoie si de o sursa de finantare externa, care ne-a ajutat sa ne extindem portofoliul de activitati.
Te-ai mai implicat si in alte afaceri?
La 28 de ani am trecut deja prin cateva experiente din care am invatat multe: voluntariat in primul an si jumatate de facultate (Marketing, la Academia de Studii Economice Bucuresti) in AIESEC, un loc in care am invatat tot ce stiu legat de PR; experienta internationala Work and Travel, unde am vazut si lucrat intr-o alta cultura; Account Manager intr-o companie de servicii interactive; Event&PR Manager pentru mai multe locatii de evenimente; experienta corporatista la Ernst&Young - unde mi-am dat seama ca o pot face, dar ca nu imi aduce impliniri; experienta de Communication Manager intr-o companie in plina ascensiune (vola.ro) unde am lucrat intr-o echipa extraordinara, condusa de un lider pe care il apreciez foarte mult, Daniel Truica.
Din august 2012 am preluat managementul clubului de fitness FitCurves Vitan, un club dedicat in exclusivitate femeilor, care face parte din cea mai mare franciza de fitness din lume. Faptul ca franciza este detintuta de Emanuel Clonda, un antreprenor in care am mare incredere si de la care am multe de invatat + conceptul de antrenament in circuit de 30 de minute, m-au facut sa ma indragostesc instantaneu de acest business si, in plus, am vrut sa am si experienta unei francize, astfel incat sa am o viziune cat mai ampla a posibilitatilor din mediul de business.
Nu am lucrat in acelasi loc mai mult de doi ani. Parerile legate de acest lucru sunt impartite. Eu am vrut mereu mai mult, sa invat si sa realizez mai mult. Am invatat din fiecare loc, am cunoscut oameni minunati in fiecare mediu si am reusit sa acopar mai multe domenii, astfel incat sa-mi creez o imagine de ansamblu si sa ma formez ca si om de business si, mai ales, ca si persoana. Cred ca daca as fi stat intr-un loc, de exemplu, cinci ani, poate ca as fi avut o stabilitate mai mare, insa cu siguranta m-as fi plafonat si nu as fi evoluat foarte mult.
Care sunt avantajele/dezavantajele de a avea propria afacere in timp ce esti student?
Cred ca am mentionat deja avantajele. La dezavantaje as trece mai putin timp pentru tine si prietenii tai. Am avut aceasta dilema pe care am deslusit-o intr-un final: toata lumea imi spunea sa muncesc mai putin, ca nu-mi mai da nimeni timpul acesta al tineretii inapoi. Si, de multe ori, inclinam urechea la ce-mi spuneau ei. Insa cred ca acest pasaj releva cel mai bine concluzia la care am ajuns: "Platesti pretul acum si te bucuri mai tarziu sau te bucuri acum si platesti pretul mai tarziu!”. Tu alegi. Eu am ales pentru mine.
Legat de facultate...la mine lucrurile au fost destul de simple: mergeam la examene si la unele cursuri si seminarii importante. Invatam serios in sesiune. As fi vrut sa spun ca m-a ajutat foarte mult ce am invatat in facultate. Chiar as fi vrut. Insa nu a fost asa in cazul meu. Tot ce stiu am invatat in AIESEC, in toate locurile in care am lucrat, sau din cartile pe care le-am citit si cursurile pe care le-am urmat. O sursa importanta de invatare mai sunt oamenii de succes cu care am vorbit si persoanele cu care m-am inconjurat.
Cu ce te-a ajutat in cariera faptul ca ai avut propriul business?
Am invatat ce inseamna responsabilitatea. Este total diferit de ceea ce credeam eu ca este. Mi-a luat doi ani ca sa "miros” acest concept, nou pentru mine la vremea aceea, iar dupa ce mi-am dat seama ca am facut greseli, in mod special din acest punct de vedere, am inceput sa fiu din ce in ce mai atenta la acest aspect. Astazi sunt constienta de toate deciziile pe care le iau si de toate promisiunile pe care le fac. Lucrurile nu se mai intampla la fel de haotic, ci sunt din ce in ce mai controlate.
Am invatat sa pretuiesc banii si sa inteleg rostul lor. Am invatat sa ma descurc singura. Consider ca am schimbat vieti pentru zeci de adolescenti pentru care viitorul nu se arata prea roz. Am facut greseli, recunosc si apreciez ca am gresit, pentru ca am invatat foarte mult din acestea.
In ce masura te-a ajutat educatia antreprenoriala din facultate?
Implicarea in AIESEC (un ONG care are la baza activitatea de Exchange Students) m-a invatat tot ce stiu legat de Marketing si PR. M-a ajutat foarte mult in promovarea business-ului. De asemenea, StreetBeat, prima mea companie, a pornit alaturi de Madalina Sava, pe care am cunoscut-o in AIESEC. Recomand tuturor studentilor sa se implice macar un an, la inceputul studentiei, in activitati de voluntariat. Le deschide mintea, ii invata lucruri intr-un timp scurt, isi fac contacte. Contactele sunt extrem de valoroase. Networking. In permanenta. Eu am facut-o fara sa stiu ce inseamna. Intotdeauna sa faca backup la agenda telefonica : - )
Deschiderea primei mele firme a fost facuta cu o doza de nebunie. Uitandu-ma in spate as face lucrurile putin altfel: as lucra intr-o companie din domeniul in care as vrea sa imi deschid propria firma, pentru a acumula cat mai multa experienta, acolo unde exista deja. Nu as mai lovi cu capul acolo unde altii s-au lovit deja.
As discuta cat mai mult cu oamenii care detin informatii din "culisele” acelei companii si as invata, as folosi-o ca pe o experienta de invatare, ca pe o cale pe care au deschis-o altii si este deja batatorita. Si as citi multe carti despre antreprenoriat, despre marii lideri, despre diverse moduri de gandire, dezvoltare personala. Cand m-am apucat eu de afaceri nu mi-a mai ramas timp si pentru citit, insa acum imi dau seama cat de valoroasa este aceasta resursa. Am descoperit valoarea cititului dupa ce am facut cursul de Photoreading, care te invata cum sa-ti extragi informatia dintr-o carte intr-o ora. Il recomand cu caldura. Am citit undeva ca toti oamenii de succes sunt cititori. Si nu de beletristica :)
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.