O Barca verde pentru prieteni


Cristian Filip si Marian Grajdan au deschis anul trecut, la inceputului lui noiembrie, un restaurant in care servesc doar mancare raw - vegana, din fructe si legume nepreparate termic.


Lui Cristian Filip i-a venit ideea de a lansa un astfel de restaurant dupa ce a vazut la Timisoara unul asemanator, insa de tip fast food.

"Ma interesa sa gasesc astfel de spatii, pentru ca devenisem consumator de hrana vie. Mi-a placut foarte mult ceea ce-am vazut acolo (n.red. - in Timisoara) si-am spus ca mi-ar placea sa existe si in Bucuresti asa ceva", spune pentru startups.ro Cristian Filip (foto, in partea dreapta), unul dintre cei doi actionari ai restaurantului Barca.

Cristian Filip este din Bucuresti, dar si-a dorit mult sa lucreze in domeniul naval, astfel ca, in 1987, a absolvit Facultatea de Electromecanica Navala din cadrul Institutului de Marina "Mircea Voda" din Constanta. A fost sapte ani in voiaje pe mare (din 1986 pana in 1993), apoi a facut comert cu produse alimentare si alte activitati pana in 1996, cand a inceput sa faca asigurari. In anul 2000, a infiintat broker-ul de asigurari Filas Broker de Asigurari, unde este inca actionar, dar de companie de ocupa sotia lui si un manager. In 2009, a fondat Fundatia Crestina Parintele "Arsenie Boca", alaturi de Dan Ruginescu si Ionel Rusei, unde este inca implicat. In prezent, este student la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul", de la Universitatea din Bucuresti.

Cristian Filip l-a cooptat in proiectul Barca si pe prietenul sau Marian Grajdan (foto, in partea stanga), pe care l-a cunoscut pentru ca mergeau la aceeasi biserica, "Sfintii Kiril si Metodiu", din Bucuresti.

Marian Grajdan a absolvit, in 1992, sectia de Masini Hidraulice din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. Pe la mijlocul anilor '90 a urmat si cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE). A fost doi ani inginer la Institutul National de Tehnologii la Cald, dupa care s-am mutat ca inginer tehnolog la Faur, apoi ca inginer la fabrica "23 August", pana la 1994. Intre 1993 si 1996, a avut si o firma de contabilitate si consultanta financiara. Dupa 1996, a lucrat in top management pentru companii precum Panasonic, Lukoil, City Pharma, Tnuva. In 2008, pe fondul unor probleme de sanatate, a renuntat la implicarea in alte companii, devenind freelancer in consultanta. In prezent, este trainer la scoala austriaca de MBA WIFI (Wirtschaftsforderungs Institut), o firma care face parte din Camera Economica Federala a Austriei. El preda programul MBA de zece zile.


Despre hrana vie
Cristian Filip a devenit interesat de mancarea nepregatita termic, in timp ce cauta un mod prin care sa-si revina dintr-o grava problema de sanatate, ceea ce a si reusit.  

"In zona aceasta raw - vegana, absolut oricine poate fi propriul bucatar. De asemenea, n-as vrea sa supar pe nimeni, dar omul, la un moment dat, poate deveni si propriul medic, pentru ca, este un lucru dovedit, acest gen de alimentatie a salvat din probleme destul de grave foarte multi oameni. Am vazut ca hrana aceasta, numita si vie, ajuta foarte mult in recuperarea sanatatii sau mentinerea sanatatii unor oameni care-au avut probleme si pe oamenii care n-au probleme ii ajuta sa ramana la un standard al vietii foarte bun. Ceea ce este important pentru noi este calitatea vietii", precizeaza Cristian Filip.

El a aflat prima data despre hrana vie in toamna anului trecut, de la profesorul universitar Liviu Bogdan, de la ASE Bucuresti. Apoi a inceput sa se informeze tot mai mult in ceea ce priveste acest tip de mancare.

"Nu fac o pledoarie pentru o hrana cruda 100%. Din ceea ce am citit, inclusiv specialistii de peste hotare militeaza pentru o proportie intre 60% si 80% a hranei crude (n.red. - proportia din totalul hranei consumate de catre o persoana). Eu mai mananc si gatit, dar nu proteina animala, nici macar lapte si branza, de vreo patru - cinci ani. Am aflat ca degeaba esti vegetarian, chiar vegan, daca mananci preparat termic. Cand ai depasit 42 de grade, atunci se distrug enzimele din aliment si nu mai consumi o hrana vie, ci una moarta", detaliaza Cristian Filip.


Lansarea restaurantului
Restaurantul Barca se afla in zona centrala a Bucurestiului, intr-o casa veche, inchiriata, unde inainte functionase o ceainarie.

"Este un spatiu mediu ca dimensiune, foarte potrivit pentru momentul actual. Avem in jur de 90 mp. Sunt noua mese, avand disponibile 45 de locuri. L-am gasit destul de bine amenajat. N-am facut modificari foarte mari. Am venit cu mobilierul, echipamentele, a trebuit sa zugravim, am facut un perete si ceva modificari in zona bucatariei", mentioneaza Cristian Filip.

Dupa gasirea spatiului, au fost achizitionate echipamentele (storcatoare, blender) cu care sa se pregateasca hrana fara foc.

Numele a fost stabilit pe baza mai multor optiuni stranse de cei doi actionari cu ajutorul catorva prieteni, alegerea fiind facuta de duhovnicul lui Cristian Filip, un preot dintr-un sat din judetul Calarasi.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Cristian Filip si Marian Grajdan sunt actionarii restaurantului Barca, cu specific raw - vegan.
Restaurantul a fost deschis in noiembrie 2011, fiind amplasat in zona centrala a Bucurestiului.
Hrana vie este facuta din fructe si legume, nepreparate termic.
Investitia in restaurant a fost de aproximativ 30.000 de euro, afecerea avand nevoie de venituri de aproximativ 3.000 de lei/zi, pentru a ajunge pe break-even.
Pentru a se promova, restaurantul mizeaza pe pliante si pe recomandarile primte din partea clientilor multumiti.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii