Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Aveam cateva denumiri cu conotatie religioasa. Spre extraordinara mea surprindere a ales <Barca>. Era ultimul nume pe care ma gandeam ca l-ar putea alege. <Barca> a fost un nume derivat din altul, <Arca>, care era din Arca lui Noe. Sloganul restaurantului este <Prietenii si hrana vie>, care se poate citi si <Prietenii si hrana vie> (n. red. - in primul caz este legat de prieten, iar in al doilea de prietenie), pentru ca aici se leaga prietenii", mai spune Cristian Filip.
Meniul din restaurant
Felurile de mancare incep de la aperitive si ajung pana la deserturi, inclusiv supe si torturi.
"Se pare ca deserturile au un succes extraordinar. Unii sunt foarte surprinsi ca au gasit o hrana gustoasa, impotriva faptului ca este netrecuta prin foc", spune Cristian Filip.
Dintre legume, in restaurantul celor doi prieteni nu se gasesc preparate din soia, desi aceasta este populara printre unii vegetarieni.
"Noi nu facem lapte de soia. In primul rand, soia trebuie fiarta pentru a putea fi folosita. In al doilea rand, in momentul in care apar pareri controversate legate de un aliment, atunci noi preferam sa nu-l folosim. Daca lumea vrea sa consume soia, sigur ca este libera s-o faca, dar noi am preferat sa dam ceea ce stim ca este sigur din toate punctele de vedere", completeaza Cristian Filip.
Meniul se va schimba periodic, in functie de sezon si de reactia clientilor la anumite feluri de mancare.
O parte din materia prima folosita la pregatirea mancarii provine de la producatorii din Romania.
"Noi mergem si pe principiile de hrana corespunzatoare, dar si combinatiile dintre alimente sa fie corespunzatoare. Este un lucru foarte important. Stand de vorba cu clientii, ne intreaba, ne spun cam cum ar fi potivit sa manance. Nu recomand dulciurile dupa mancare", mai spune Cristian Filip.
In restaurant nu se foloseste zahar, ci indulcitori naturali (mierea si stevia canadiana), intentionand sa aduca inca unul din Japonia.
Restaurantul a primit si solicitari de a livra acasa, dar, deocamdata, nu face catering, iar programul de functionare este intre orele 12.00 si 20.00.
Cristian Filip spune ca in prima faza, clientii sunt oameni care stiu despre ce este vorba si care aseptau asa ceva.
"Sper ca in decurs de cativa ani sa existe in Bucuresti, cel putin zece restaurante de genul acesta. Acesta lucru ar presupune ca oamenii au o educatie in sensul acesta si este foarte bine pentru ei, ca au unde sa mearga", mai spune Cristian Filip.
Cifrele restaurantului
Pana in la finalul anului trecut, investitia in restaurant a fost in jur de 30.000 de euro.
"S-ar putea peste trei luni, cinci luni, un an jumatate sa fie un business. Pana una - alta este o activitate in care incercam sa venim in intampinarea unor solicitari ale unor oameni care de altfel asteptau un astfel de demers, insa nici oamenii nu afla toti deodata. Poate vor fi unii care vor afla peste cateva luni de zile, totusi, ei sa fie clienti foarte buni", detaliaza Cristian Filip.
Pentru a ajunge pe break-even, restaurantul are nevoie de venituri de aproximativ 3.000 de lei, zilnic.
"Lucrurile se pot modifica in situatia in care creste activitatea", mai spune Cristian Filip.
El estimeaza ca peste sase luni, oamenii vor avea nevoie de rezervare pentru a putea manca la Barca.
Pentru a se promova, restaurantul mizeaza pe pliante si pe recomandarile primte din partea clientilor multumiti.
Preturile din meniu variaza intre 5 lei si 15 lei, in functie de tipul de mancare.
"Preturile se vor mentine in mare masura, dar sunt cateva produse unde am gresit destul de mult in defavoarea noastra. Nu poti sta in picioare, daca ai un pret de productie de 8,5 lei si tu ai produsul la zece lei in meniu", explica Cristian Filip.
Restaurantul are patru angajati, dar la servirea clientilor contribuie si cei doi asociati.
Pentru a sti cum sa prepare mancarea raw-vegana, angajatii au fost pregatiti de Mihaela Gheorghita, care a facut o scoala specializata pe hrana cruda, nepreparata termic, in SUA.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Cristian Filip si Marian Grajdan sunt actionarii restaurantului Barca, cu specific raw - vegan.
Restaurantul a fost deschis in noiembrie 2011, fiind amplasat in zona centrala a Bucurestiului.
Hrana vie este facuta din fructe si legume, nepreparate termic.
Investitia in restaurant a fost de aproximativ 30.000 de euro, afecerea avand nevoie de venituri de aproximativ 3.000 de lei/zi, pentru a ajunge pe break-even.
Pentru a se promova, restaurantul mizeaza pe pliante si pe recomandarile primte din partea clientilor multumiti.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 25 Ianuarie 2012 la ora 13.12