Ograda Verde - de la interesul pentru sanatatea familiei la infiintarea unei microferme
Familia Camarasoiu a inceput sa fie preocupata de mancarea sanatoasa pe la inceputul anilor 2000 iar anul trecut si-a lansat propriul business in domeniu: o microferma de pasari. Dupa primele luni de functionare au suplimentat investitia, pe baza cererii in crestere.
"Toata povestea a pornit de la dorinta familiei de a manca cat mai sanatos posibil. Aceasta preocupare a aparut odata cu nasterea lui Vlad, baiatul meu, acum in varsta de 12 ani. Am eliminat din alimentatie mezelurile, carnea de porc, lactatele cu multa grasime, citesc intotdeauna eticheta produsului pe care intentionez sa-l cumpar si renunt sa-l achizitionez daca abunda in conservanti, acidifianti, potentiatori de gust etc. In general, alimentatia noastra se bazeaza pe carne de pasare din ferma proprie, peste, lactate semidegresate, legume cultivate in curtea noastra, la care nu folosesc decat ingrasamant natural, painea o prepar in casa etc.", spune pentru startups.ro Victor Camarasoiu (foto), proprietarul microfermei Ograda Verde.
Intre anii 1991 si 1996, el a studiat Informatica si Statistica Economica in cadrul Sectiei Cibernetica de la Facultatea de Cibernetica, Academia de Studii Economice Bucuresti. In prezent, el lucreaza la Universitatea Politehnica Bucuresti, fiind angajat de unsprezece ani.
Dupa ce au citit numeroase articole care avertizau cu privire la consumul carnii de pasare din anumite ferme (hormoni de crestere, antibiotice, hranite cu un fel de concentrate furajere cu putine cereale, aditivi chimici etc.), in anul 2011, familia Camarasoiu a incercat sa gaseasca in Breaza un localnic care sa le cresca in curtea proprie cateva zeci de pasari, pe care sa le hraneasca doar cu cereale si pe care sa le sacrifice atunci cand aveau nevoie (familia are o casa de vacanta in aceasta localitate si acolo isi petrece marea majoritate a weekend-urilor).
"Din pacate sau din fericire, ramane de vazut, nu am gasit persoana respectiva si am hotarat sa crestem pasarile in curtea noastra. Am construit primul adapost anul trecut in ianuarie si a fost populat in februarie 2012. Primul adapost avea circa 50 mp si l-am populat cu 300 de pasari (pui de gaina, pui de curca si puicute ouatoare). Intentionam sa crestem gaini si curcani pentru uzul nostru, al familiei si al prietenilor care s-au aratat interesati sa aiba pe masa o carne de pasare <curata>", detaliaza Victor Camarasoiu.
Dezvoltarea afacerii
In luna mai 2012, familia Camarasoiu a hotarat sa transforme cresterea de pasari intr-o mica afacere, dupa ce au observat diferentele dintre puii crescuti de ei si cei din comert.
"Vorbim despre alt produs, pornind de la culoare, miros si ajungand la gust. Fiind economist si neavand nicio legatura cu cresterea pasarilor, a trebuit sa citesc toate cartile de specialitate. Am extras de acolo ceea ce ma interesa privind constructia adaposturilor si crearea microclimatului necesar dezvoltarii sanatoase a pasarilor. Am citit tot ceea ce mi-a cazut in mana, de la forumurile de specialitate de pe internet pana la tratatele publicate de Aviagen Group, liderul mondial in genetica pasarilor de curte", mai spune Victor Camarasoiu.
El a inceput sa citeasca despre cresterea pasarilor in decembrie 2011 si continua sa se informeze.
La o luna de la decizie, in iunie 2012, el a conceput planul de afaceri, iar in iulie a infiintat PFA-ul.
"Diferentele dintre planul de afaceri si realitate sunt de doua tipuri: pozitive - am ajuns la 2.000 de pasari in sase luni, in loc de un an; negative - marja de profit care a scazut foarte mult din cauza majorarii pretului la cereale", precizeaza Victor Camarasoiu.
Pentru a construi noi adaposturi, Victor Camarasoiu a cumparat un teren langa cel al familiei. Suprafata de teren se intinde pe 6.300 mp, din care 3.300 mp ai familiei. Adaposturile au o dimensiune de aproximativ 500 mp, populate la capacitate maxima.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Ograda Verde este o microferma de pasari infiintata anul trecut de familia Camarasoiu.
Investitia in afacere a fost de aproximativ 65.000 de euro.
Gainile si curcanii sunt pasarile crescute in microferma Ograda Verde, intentia fiind de a creste si rate.
Pasarile sunt hranite cu cereale, iarba si lucerna, intr-un mediu curat si fara chimicale.
Produsele sunt vandute in magazinele cu produse traditionale, printre care Bacania Veche.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.