Scoala romaneasca pentru expati


Rolang este o scoala privata care ofera cursuri de limba romana pentru strainii care trebuie sa stea in tara noastra o perioada mai lunga de timp. Scoala a fost infiintata de curand de Mona Pologea, care are studii in domeniul lingvisticii, dar si o experienta de cativa ani in coordonarea de programe pentru straini.

 

Timp de aproximativ cinci ani, Mona Pologea (28 de ani) a lucrat in cadrul Institutului Cultural Roman, coordonand diverse evenimente culturale in tara, dar mai ales in strainatate. In prezent, ea lucreaza la Institutul de Lingvistica al Academiei.

In perioada in care am lucrat la Institutul Cultural Roman am avut contacte cu strainii, am predat strainilor si am coordonat grupe de straini care veneau in Romania sa invete limba romana”, povesteste pentru startups.ro Mona Pologea, fondator si managing director al scolii Rolang.

Pornind de la aceasta experienta si de la pasiunea pentru domeniul lingvisticii, Mona Pologea s-a gandit sa infiinteze o scoala privata, prin care sa ofere cursuri de limba romana pentru strainii aflati in tara.


Inceputuri
Ideea o aveam cam de un an de zile, insa am vrut sa incep toamna, in septembrie. Pana la urma am inceput luna trecuta, pentru ca site-ul a fost gata abia pe 20 octombrie”, spune fondatorul Rolang.

Motivul pentru care nu a pornit afacerea inainte de lansarea site-ului a fost dat de faptul ca strategia de abordare a potentialilor clienti - trimiterea de oferte prin e-mail - trebuia sa beneficieze de suportul informational asigurat de site.

Pentru moment, afacerea functioneaza pe firma sotului ei, insa in curand va fi inregistrata ca activitate independenta la Registrul Comertului.

Nu am infiintat o firma separata pentru ca, in primul rand, am vrut sa testez afacerea. Sa vad daca merge”, explica Mona Pologea.

In prezent, la Rolang se tine deja primul curs la clasa de limba romana pentru straini. La finalul lunii noiembrie va fi organizat si primul curs pilot (n. red. - doua zile intensiv). In plus, Mona Pologea a primit si cereri pentru cursuri individuale.

Sunt dificultati si acum. La ora actuala site-ul a ajuns sa fie vizitat de 250 de persoane, dar la cursuri s-au inscris doar cativa. Sper ca de anul viitor sa se inscrie mai multi la cursurile pe care le voi afisa”, spune fondatorul Rolang.


Investitie initiala
Pentru realizarea site-ului a fost vorba de o investitie de timp, de partea aceasta s-a ocupat sotul meu”, precizeaza Mona Pologea.

In ceea ce priveste partea financiara, investitia initiala a ajuns la 1.000 de euro, insemnand chiria salii de curs pentru prima luna, tiparirea de carti de vizita si achizitionarea de materiale didactice.

In urmatoarele luni, investitia va fi mai mica, deoarece ne-am asigurat deja un necesar de materiale didactice si carti de vizita. Astfel ca va ramane doar chiria de 200 de euro pe care o platim pentru sala de curs”, detaliaza fondatorul Rolang.


Pozitionarea pe piata
In Romania sunt multe scoli care ofera cursuri pentru mai multe limbi straine, la care se adauga si romana pentru straini.

Eu am hotarat sa nu fac de toate, ci sa ma axez doar pe acest segment - romana pentru straini. M-am gandit in felul urmator: daca incep sa fac de toate, cu ce ma voi diferentia eu de celelalte scoli de limbi straine care exista deja pe piata? Cu nimic”, explica Mona Pologea.

Stabilirea tipurilor de cursuri organizate de Rolang a avut la baza experienta de la Institutul Cultural Roman, unde se organizau doar cursuri la clasa, cu program fix.

Mona Pologea spune ca din cauza orarului strict pe care il impuneau aceste cursuri, multi dintre cei care se inscriau renuntau pe parcurs, pentru ca erau persoane foarte ocupate care nu puteau tine pasul cu programul cursurilor (n. red. - ambasadori, oameni de afaceri etc).

Am vrut sa ofer o gama diversificata de cursuri, incepand de la clasicele  cursuri la clasa, cursuri pilot (doua zile intensive de limba romana), cursuri individuale si pana la cursuri online”, adauga Mona Pologea.


Target
Cursurile Rolang se adreseaza expatilor care trebuie sa stea in Romania pentru o perioada mai lunga de timp (n. red. - doi - trei ani). Mona Pologea spune ca, de regula, cei care stau pentru o perioada de pana la sase luni, nu doresc sa invete limba romana, atat din lipsa de timp, dar si pentru ca se descurca foarte bine doar cu limba engleza.

Nu numai ca exista multi straini care au nevoie de acest gen de cursuri, dar exista si ratiuni diferite pentru care ei doresc sa invete limba romana”, precizeaza Mona Pologea.

Ea spune ca motivele pentru care strainii apeleaza la cursuri de limba romana merg de la nevoia unor cunostinte de conversatie cotidiana (obtinerea de informatii de la un ghiseu, comunicarea cu soferul de taxi etc.), comunicare in familie (cei care s-au casatorit cu persoane din Romania) si pana la pasiunea pentru limbi straine.

Exista straini care vorbesc deja cateva limbi straine. Iar totul este pana afla ca romana este o limba latina si nu una slava, asa cum se crede in multe tari din lume. In momentul in care au aflat asta, li se pare usor”, explica Mona Pologea.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Rolang este o scoala privata care ofera cursuri de limba romana pentru strainii care trebuie sa stea in Romania pentru o perioada mai lunga de timp.
Scoala a fost infiintata de curand de Mona Pologea, care are studii in domeniul lingvisticii, dar si o experienta de cativa ani in coordonarea de programe pentru straini.
Investitia initiala in afacere a fost de 1.000 de euro, insemnand chiria salii de curs pentru prima luna, tiparirea de business carduri si achizitionarea de materiale didactice.
Cursul la clasa devine profitabil de la patru persoane in sus, putandu-se forma grupe de pana la zece cursanti.
Mona Pologea si-a propus ca anul viitor sa aiba macar zece grupe de cate zece cursanti la clasa. La acestea s-ar adauga cursurile pilot si cele individuale, dar si inscrierile la scoala de vara.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii