Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Pe langa cursurile pentru expatii adulti, ea are in vedere si organizarea de cursuri pentru studentii straini sau pentru copiii strainilor stabiliti in tara.
Strategia de promovare
Imediat dupa lansarea site-ului, au fost trimise e-mail-uri cu oferte la ambasadele din Romania, la toate institutele culturale straine cu reprezentanta in Romania, la reprezentantele institutiilor europene la Bucuresti, precum si la companiile straine prezente in Romania.
“Vreau sa intram din ce in ce mai mult in mediul acesta al expatilor. Am fost deja la intalniri cu expatii din Bucuresti si incerc sa patrund cat mai mult in mediul lor, pentru ca pana la urma contactul direct este cel mai important”, precizeaza Mona Pologea.
De asemenea, o prezentare a Rolang a fost postata pe diverse site-uri educationale din domeniul limbilor straine si deja exista persoane care vor sa vina in Bucuresti in viitorul apropiat si care s-au aratat interesate de cursurile scolii. Asa a putut fi realizata o planificare a cursurilor la clasa pentru anul viitor.
Mona Pologea a incheiat si un parteneriat cu firma City Compass, care organizeaza programe de orientare turistica pentru strainii aflati in Bucuresti, precum si conferinte pe teme de cultura si civilizatie romaneasca adresate strainilor.
“Pe langa faptul ca mergem la intalnirile organizate de ei, in curand vom face si schimb de sigle intre site-uri - asa cum am facut deja cu cei de la Bucharest Expat, care vor deschide in curand o cafenea pentru expatii din Capitala”, spune Mona Pologea.
Ea a participat si la Targul Tehnic International Bucuresti de anul acesta, unde a stabilit contacte si si-a format o baza de date cu firme straine care fie au deja reprezentanta in Bucuresti, fie intentioneaza sa-si deschida una in viitorul apropiat.
“Nu mergem foarte mult pe publicitatea in reviste, pentru ca eu consider ca cel mai important este contactul direct cu persoanele interesate si incheierea de parteneriate relevante”, explica Mona Pologea.
La inceputul anului viitor, ea are in vedere derularea unei campanii de promovare intr-unul din ghidurile Bucurestiului, tiparite pentru strainii care vin in oras si care sunt distribuite in ambasade, hoteluri etc.
Scoala Rolang
“Incercam sa punem accentul pe comunicare si conversatie. De aceea am stabilit sa trecem gramatica pe ultimul plan. Cel mai important lucru este sa-i facem pe oameni sa vorbeasca limba romana. Acesta este si principalul motiv pentru care se inscriu la cursuri”, spune Mona Pologea
Cursantii pot fi din orice tara, insa metoda de predare este prin limba engleza. Se pot face exceptii pentru un grup de persoane care vorbesc aceeasi limba (franceza, italiana, spaniola etc).
Predarea se face dupa un manual cu CD audio semnat de Mona Pologea, la care profesorii adauga materiale video.
Pe langa Mona Pologea, care poate preda in limbile engleza si franceza, mai exista un numar de profesori colaboratori la care Rolang poate apela in functie de inscrieri (n. red. - este vorba de profesori din mediul universitar; unii dintre ei deja predau limba romana pentru straini de cativa ani la facultatile din Bucuresti).
“Putem oferi si cursuri online, folosindu-ne de e-mail, chat si skype. Pentru moment nu a solicitat nimeni un astfel de curs, dar aceasta metoda de predare va fi foarte la moda in curand. Insa, consider ca este potrivita pentru persoanele care au deja cunostinte de baza de limba romana”, precizeaza Mona Pologea.
Planuri de dezvoltare
“Am in vedere sa transform manualul actual in mai multe manuale pentru fiecare nivel de pregatire (incepator - mediu - avansat), sa realizez un ghid de conversatie pentru straini, dar si o mini-gramatica”, mentioneaza Mona Pologea.
Pentru anul viitor, ea spune ca are in plan si imbunatatirea ofertei existente de cursuri, adaugand o componenta turistica, prin organizarea de scoli de vara pentru straini.
“Chiar daca eu mai facusem treaba asta la Institutul Cultural Roman, initial nu ma gandisem sa organizez scoli de vara inca din primul an de activitate. Insa, hotararea am luat-o in urma discutiilor pe care le-am avut cu ceilalti participanti la programul <Eu, Antreprenorul!> in care am fost implicata recent”, explica Mona Pologea.
In cadrul competitiei mentionate, proiectul ei de business, scoala Rolang, s-a clasat pe locul intai, aducandu-i premiul “Eu, cel mai bun antreprenor!” si o licenta Kaizer, in valoare de 12.000 de euro (n. red. - software integrat de management al proceselor, proiectelor si al tuturor evenimentelor, contactelor si documentelor atasate acestora).
“Am aflat de proiectul <Eu, Antreprenorul!> citind startups.ro. M-am inscris, am fost acceptata si mi-a prins foarte bine, pentru ca au venit antreprenori care ne-au impartasit din experientele personale si ne-au dat feedback vizavi de proiectele noastre”, spune Mona Pologea. (Citeste aici mai multe despre cum te poate ajuta participarea la competitii)
Pentru moment, cursurile Rolang se tin in sali de clasa inchiriate la Scoala Centrala din Bucuresti. Insa, pentru anul viitor, Mona Pologea are in vedere inchirierea unui spatiu, unde sa-si amenajeze un sediu stabil. Acest lucru depinde de cate persoane se vor inscrie la cursurile de anul viitor, dar si de nivelul chiriei.
“In principiu, cursul la clasa devine profitabil de la patru persoane in sus, putandu-se forma grupe de pana la zece cursanti. Noi ne propunem ca anul viitor sa avem macar zece grupe de cate zece cursanti la clasa. La acestea s-ar adauga cursurile pilot si cele individuale, dar si inscrierile la scoala de vara”, precizeaza Mona Pologea.
Ea va tipari si o serie de brosuri cu descrierea cursurilor, pe care sa le imparta pe la diferite intalniri cu expatii sau in momentul in care merge in audienta la ambasade.
Mona Pologea are in plan inclusiv atestarea cursurilor Rolang, atat la Ministerul Educatiei, cat si la Ministerul Muncii.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Rolang este o scoala privata care ofera cursuri de limba romana pentru strainii care trebuie sa stea in Romania pentru o perioada mai lunga de timp.
Scoala a fost infiintata de curand de Mona Pologea, care are studii in domeniul lingvisticii, dar si o experienta de cativa ani in coordonarea de programe pentru straini.
Investitia initiala in afacere a fost de 1.000 de euro, insemnand chiria salii de curs pentru prima luna, tiparirea de business carduri si achizitionarea de materiale didactice.
Cursul la clasa devine profitabil de la patru persoane in sus, putandu-se forma grupe de pana la zece cursanti.
Mona Pologea si-a propus ca anul viitor sa aiba macar zece grupe de cate zece cursanti la clasa. La acestea s-ar adauga cursurile pilot si cele individuale, dar si inscrierile la scoala de vara.
Redactor: Oana Caltea
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.