Start-up cu pofta de viata


Cand o economista pasionata de project management face echipa de business cu un cercetator in patologie moleculara, start-up-ul lansat nu poate fi decat unul inovator. Sotii Alexandra si Stelian Sarlea vor sa schimbe modul in care sunt tratati pacientii cu boli de nutritie din Romania.

 

Cum ar fi ca in loc sa te plimbi prin tot orasul, in vizita la mai multi specialisti, in zile diferite, sa mergi intr-un singur loc unde sa vorbesti in acelasi timp cu o echipa de sase medici, tot acolo sa iti efectuezi si analizele necesare, sa poti face exercitii fizice individuale supravegheate si apoi sa pleci acasa cu un program personalizat de dieta si cu un set de haine realizat la comanda, care sa te avantajeze?

Asta au inceput sa se intrebe soltii Sarlea atunci vedeau in jurul lor prieteni si cunoscuti care erau trimisi de la un doctor la altul pentru a-si rezolva problemele de sanatate, in special in ceea ce priveste disfunctiile metabolice. Mai ales ca si Alexandra trecuse prin aceasta etapa atunci cand a dus propria lupta cu kilogramele in plus.

Cand iti vezi pacientii sau oamenii dragi alergand de la cabinet la cabinet fara a reusi sa isi rezolve problema intr-un mod sustenabil, te incearca un sentiment de revolta, in primul moment. Dupa care realizezi ca de fapt sistemul medical, atat cel public cat si cel privat, nu ofera nicio platforma de solutii personalizate pentru zona de probleme metabolice”, spune pentru startups.ro Stelian Sarlea, co-fondator Asteco Lifestyle, unul dintre cele patru start-up-uri selectate in programul Start&Grow.

In repetate randuri, pentru a-si ajuta prietenii, Stelian a incercat sa actioneze ca un integrator de informatii medicale, sfatuindu-i sa caute un doctor care poate corela analizele si tratamentele acordate de diferiti specialisti. Si-a dat seama insa ca acel sistem de diagnostic integrat si de tratament personalizat nu exista pe piata.

Atunci cred ca a fost momentul de <declic>, cand sotia mea si cu mine ne-am dat seama ca descoperiseram o nisa de servicii medicale complet neglijata de sistem la ora actuala. Ea a fost cea care mi-a propus sa studiem oportunitatea de a deschide un centru integrat de diagnostic si tratament pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si alte boli metabolice”, spune Stelian Sarlea.

Centrul pe care sotii Sarlea il vor deschide in vara aceasta la Cluj-Napoca porneste de la ideea ca, daca nu privesti pacientul in ansamblul conditiilor sale medicale, sociale si familiale, nu il vei putea ajuta sa obtina rezultate concrete si sustenabile in controlul greutatii si al unui stil de viata sanatos.

Lansarea afacerii de familie a venit ca un numitor comun intre interesele individuale ale celor doi parteneri, unindu-i mai mult ca echipa.

Am constatat ca proiectul Asteco Lifestyle este exact contextul de care aveam nevoie ca sa dam frau liber imaginatiei antreprenoriale si creativitatii stiintifice, tinand cont, in acelasi timp, de latura de responsabilitate fata de ceilalti, fata de a incerca sa oferim un serviciu care sa le imbunatateasca viata”, spune pentru startups.ro Alexandra Sarlea, co-fondator Asteco Lifestyle.

Cererea pentru astfel de servicii exista la nivelul intregii tari, insa cei doi antreprenori au ales lansarea in Cluj-Napoca. Motivul este legat atat de numarul ridicat de initiative private medicale din acest oras (ceea ce inseamna posibilitatea de contracte cu diferite centre medicale private foarte competitive atat ca nivel al calitatii serviciilor, cat si ca pret), precum si de prezenta unor specialisti precum prof. dr. Carmen Socaciu (director al Institutului de Cercetare in Biochimia si Biotehnologia Produselor Naturale) sau prof. dr. Ioan Coman  (directorul Clinicii de Urologie Endo Plus).

In plus, tot in acest oras, Stelian a petrecut sase ani in domeniul cercetarii in diabet si cunoaste foarte bine specificul pietei si nevoile consumatorilor de aici.


Conceptul Asteco Lifesyle
Intreg conceptul se concentreaza in jurul ideii de integrare a unei retele de parteneriate strategice cu furnizori de servicii medicale de top.
Ideea afacerii s-a rafinat de la sine. Rand pe rand, sotii Sarlea au identificat nevoia de a include in echipa medici cardiologi, imagisti, endocrinologi, nutritionisti, fizio-kinetoterapeuti si internisti, formand o echipa interdisciplinara - specialistii vor lucra impreuna si simultan cu pacientii.

Asta inseamna ca in loc sa fie vazuti separat de diversi medici specialisti, pacientii discuta in cadrul aceleiasi consultatii cu o comisie de doctori

Studiind cauzele subtile ale evolutiei obezitatii si ale esecurilor multor terapii si diete, am realizat ca persoana care sufera de aceasta boala nu poate trai intr-un laborator de dieta si gimnastica. De aceea, cel putin 3 din 4 pacienti care reusesc sa slabeasca intr-un program controlat revin la greutatea initiala sau chiar mai rau, atunci cand se intorc la ritmul normal de viata si munca”, explica Alexandra Sarlea.

Cei doi parteneri au stabilit ca programul va fi complet personalizat in functie de nevoile clientului, dar si ca o parte importanta din conduita terapeutica o constituie echilibrarea emotionala si managementul stresului. Motiv pentru care echipa a fost completata cu psihologi specializati pe probleme de diabet si boli de nutritie.

In plus, pentru ca imaginea (atat in exterior, cat si fata de sine) este foarte importanta in cazul persoanelor supraponderale, Asteco va oferi si servicii de consiliere vestimentara, precum si realizare de haine la comanda, un serviciu pentru care se colaboreaza cu designerul Catalina Jitaru.

In felul acesta, persoana care ni se adreseaza pierde statutul de pacient, sau bolnav, si devine mai degraba clientul unei echipe care, prin analize intercorelate, dieta, proceduri cosmetice de slabit, gimnastica medicala, psihoterapie si consiliere vestimentara, isi va putea schimba, cu adevarat, atat stilul de viata, cat si imaginea personala”, spune Alexandra Sarlea.

Astfel, pe langa serviciile medicale, vor fi oferite servicii de fitness, gimnastica, kinetoterapie, masaj si proceduri de slabire, precum si consultanta nutritionala si vestimentara.


Investigatii medicale integrate
Inainte de orice tratament, dieta sau recomandare de activitate fizica si alte proceduri reducerii greutatii, fiecare dintre clienti va beneficia de un set de investigatii medicale (anamneza, analize de sange si endocrine, profil lipidic si gludic, investigatii imagistice si cardiace, profil psihologic) realizate, integat, in cadrul centrului.

Vom da clientilor nostri posibilitatea de a economisi cel putin de cinci ori timpul pe care ar fi trebuit sa il petreaca efectuand intreaga paleta de investigatii medicale (ceea ce foarte rar se si intampla, tocmai din cauza lipsei de coordonare a serviciilor medicale, astfel incat pacientul are sanse mici de reusita in tratament). De asemenea, costul diagnosticului si al terapiei integrate va fi de cel putin trei ori mai scazut decat cumulul serviciilor oferite la ora actuala in piata”, spune Stelian Sarlea.

Pacientilor le va fi alocat un consilier care sa actioneze ca o interfata intre ei si specialisti, “traducand” mesajul medical pe intelesul beneficiarului si oferind inclusiv consiliere practica privind aplicarea recomandarilor in viata de zi cu zi (sfaturi gastronomice, managementul timpului, tehnici de relaxare si reducere a stresului, alternative de petrecere a timpului in familie si intre prieteni cu evitarea tentatiilor nesanatoase etc.)

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:

Asteco Lifestyle este un centru integrat de diagnostic si tratament pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si alte boli metabolice.
Afacerea a fost lansata de sotii Alexandra si Stelian Sarlea - o economista pasionata de project management si cu un cercetator in patologie moleculara.
Primul centru Asteco va fi deschis in vara aceasta, in Cluj-Napoca.
Investitia initiala in afacere se ridica la aproximativ 30.000 de euro.
In urmatorii cinci ani, cei doi parteneri vor sa isi dezvolte afacerea pe plan national, lansand puncte de lucru in principalele orase din Romania.

Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii