Start-up cu prezenta pe piata IT internationala, pornit din Iasi


Ilie Ghiciuc si Vlad Bodi au construit in Iasi o afacere de IT cu prezenta internationala, dupa ce au facut cativa ani outsourcing pentru companii multinationale. Acum vor sa ajunga la venituri de 400.000 de euro, sa se extinda in mai multe tari si sa dezvolte o noua linie de business.


 

Thinslices este o companie infiintata acum aproximativ doi ani si jumatate de catre Vlad Bodi (foto) si Ilie Ghiciuc. Cei doi sunt prieteni din liceu, cand au urmat impreuna cursurile Colegiului National din Iasi, pana in anul 2002, cand au continuat studiile la Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, pana in anul 2008.

Din primul an de facultate, cei doi au inceput sa lucreze cu Eugen Constantinescu, pe care il considera "responsabil in mod pozitiv" de cariera lor. Aproximativ un an au lucrat ca programatori la un proiect care semana cu Outlook, dar era cross platform, fiind disponibil si pe Windows, si pe Linux. A fost singura data cand au facut programare.

In 2004, au pus bazele companiei E2 Technology, detinuta de un englez. In decembrie 2005, si-au incheiat activitatea si au setat business-ul Code 40 Development, actuala Maxcode, ai carei actionari sunt olandezi. Intre 2006 si 2010, Vlad si Ilie au fost Managing Partner-i acestei companii, fiecare detinand cate 15% din actiuni.

Maxcode se ocupa de dezvoltarea de proiecte pentru banci si institutii financiare, iar sediul operational este la Iasi.
 

Cum a fost lansata Thinslices
In anii 2009 si 2010, Ilie si Vlad au incercat sa dezvolte cateva proiecte online, dar lucrurile nu au mers asa cum sperau.

La inceputul lui 2010, cei doi au fondat propria companie de IT si online, Thinslices, fiind parteneri egali.

N-au lucrat de la inceput intens la aceasta firma. Vlad si-a luat jumatate de an sabatic, intre martie si septembrie 2010, cand a stat in Columbia. Ilie a ramas managerul Maxcode pana la inceputul acestui an, pentru a-i asigura continuitatea. Dupa ce s-a intors din Columbia, la sfarsitul lui 2010, Vlad s-a concentrat doar pe Thinslices. Pana sa se intoarca Vlad, Ilie a angajat un programator pentru unul din proiectele lor online (Windowsculicenta.ro), Alexandru, care a devenit primul angajat al Thinslices.

Vlad si Ilie si-au orientat business-ul catre piata internationala, fiind obisnuiti sa implementeze proiecte software pentru companii multinationale. Eu au incercat sa intre si pe piata locala, dar sunt putine firme din Romania care isi permit serviciile lor.

"In Romania s-a creat un paradox. Companiile de la noi au nevoie de produse si de servicii IT de calitate, dar nu-si permit intotdeauna preturile practicate. Romania este inca o piata folosita de companiile din pietele dezvoltate pentru outsourcing. Pentru a mentine oamenii buni, si ca urmare a cererii mari, salariile si preturile in IT-ul din Romania au crescut la un nivel la care firmele locale nu pot achita onorarii cat ale firmelor straine", spune pentru startups.ro Vlad Bodi, Managing Partner la Thinslices.

Din acest motiv, pana in prezent, din cele aproximativ 20 de proiecte dezvoltate de Thinslices, doar doua au fost pentru firme din Romania (un proiect pentru Relians, companie cu sediul central in Iasi si birouri in Bucuresti si Suceava, si altul pentru un start-up din Bucuresti, RealColors).

"In Romania, facem proiecte mai mult pentru portofoliu si din care sa nu pierdem multi bani. Pana acum n-au fost prea multe, dar ne place sa lucram si local, cand se poate", detaliaza Vlad.

Cei doi antreprenori au decis ca cel mai bine este sa se orienteze pe crearea de produse, nu pe servicii. 

"Putem crea mai multa valoare prin produse decat prin servicii. Lucram si pe proiecte, dar ponderea speram ca va scadea in timp", explica Vlad.

In iulie 2011, Ilie si Vlad au stabilit ca Thinslices sa se specializeze in dezvoltarea de aplicatii business in zona de mobile cloud. Pana in prezent, compania a creat astfel de aplicatii pentru firme din SUA, Australia, Germania, Austria, Olanda si Suedia. Ei intentioneaza sa-si extinda prezenta si-n alte tari, poate chiar cu birouri, nu doar prin reprezentanti de vanzari.

In completarea strategiei de business, site-ul Thinslices se afla pe un domeniu .com, pentru o imagine si prezenta internationala.
 

Investitiile in afacere, promovarea si vanzarile
Investitia initiala in Thinslices a fost de aproximativ 10.000 de euro, suma pe care n-au recuperat-o inca, Vlad mentionand ca in prezent sunt mai interesati sa-si creasca afacerea si s-o stabilizeze, decat sa-si recupereze investitia.

Promovarea si vanzarea de produse au fost facute mai mult prin networking - evenimente, conferinte si organizatiile din care fac parte Ilie si Vlad.


Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Thinslices este o companie de IT&C
, care face aplicatii de business.
Firma a fost infiintata acum aproximativ doi ani de catre doi tineri antreprenori din Iasi, Ilie Ghiciuc si Vlad Bodi.
Clientii companiei sunt in principal din strainatate, deoarece sunt putine firme din Romania care isi permit serviciile lor.
Cifra de afaceri a companiei este estimata sa ajunga la aproximativ 400.000 de euro, anul acesta.
Platforma de colectare si management a datelor Zyway este o noua directie de business spre care s-au orientat Vlad si Ilie la inceputul acestui an.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii