Start-up: de la cariera intr-o mare casa de avocatura la propirul business in domeniu


La mijlocul lui decembrie 2011, Madalin Niculeasa s-a decis sa renunte la functia pe care o avea intr-una din cele mai mari case de avocatura din Romania, pentru ca isi dorea sa ofere servicii de avocatura personalizate si sa aiba o viata personala echilibrata.Madalin Niculeasa (foto) a devenit pasionat de drept in primul an de facultate (Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti, intre anii 1996 - 2001), la examenul de la cursul Istoria statului si dreptului romanesc.

"Am facut cursul acesta cu profesorul Emil Cernea, in varsta de 80 de ani. Fusesem olimpic la istorie, geografie, filsofie in liceu. Cand scriam in examen, profesorul, atentionat de asistenta, a venit si s-a uitat in lucrare. M-a tinut vreo cinci minute, sa citeasca ce-am scris. Am luat singurul 9 si atunci s-a produs un declic in capul meu, chimia ca profesorul a venit doar la mine din 200 de studenti. Acolo am simtit ca pot", spune pentru startups.ro Madalin Niculeasa, coordonatorul si avocatul titular al buticului de avocatura Niculeasa Tax Regulatory Litigators.

In perioada 1999 - 2003, el a urmat si cursurile Facultatii de Stiinte Administrative, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

"Nu sunt genul de functionar public, pentru ca nu sunt incadrabil in forme, in standarde, sunt un pic atipic cum gandesc, ca forma, ca mentalitate. Asta vreau sa transfer si proiectului. Eu functionez in mare parte pe creativitate. Aveam un profesor, Gheorghe Beleiu, care a murit in primul an, dar am prins un curs, in care spunea ca fara creativitate nu ai ce cauta in drept. Atunci eram copil: <ce creativitate?>. Acum inteleg ce inseamna creativitatea. Daca nu stapanesti 100 de institutii si cand ai o speta sa le aduni pe toate asa si sa scoti ceva, nu merge", detaliaza Madalin Niculeasa.

In toamna lui 2001, el a intrat in Baroul din Bucuresti.

"Cand am intrat in barou, a fost un examen national, in care din 2.500 de candidati au intrat 22 in toata tara. Era un examen foarte greu, grila. Acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca pot face ceva in avocatura. Dupa intrarea in barou, mi-am dat seama ca sunt liber si fara aripi si m-am apucat sa scriu carti, articole", mai spune Madalin Niculeasa.

Dupa ce a intrat in Barou, s-a angajat la casa de avocatura a lui Calin Zamfirescu, care era presedintele Uniunii Avocatilor din Romania. Aici a lucrat pana in februarie 2007. In primul an de avocatura a fost si asistent la Facultatea de Drept de la Titu Maiorescu.

Din februarie 2007 pana la mijlocul lui februarie, acest an, Madalin Niculeasa a lucrat la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), unde a coordonat Biroul de la Craiova, avand pozitia de partener.


Specializarea si aprofundarea profesiei
Madalin Niculeasa s-a specializat de la inceputul activitatii, din 2001, in litigii, iar din 2003 s-a indreptat si spre taxe si contencios-administrativ.

"Primul meu articol a fost publicat in primul an de stagiatura, in 2002, despre falimentul institutiilor bancare. Mi se pare pueril, dar sunt cateva idei pe care, in continuare, le-as scrie", adauga Madalin Niculeasa.

De atunci, el a mai scris numeroase articole, dintre care cateva impreuna cu sotia sa, Ioana Niculeasa, avocat la NNDKP, ea fiind specializata pe imobiliare.

De asemenea, a publicat si 20 de carti despre fiscalitate si contencios-administrativ, cea mai recenta aparand anul trecut.


De ce un boutiqe de avocatura
De la mijlocul lui februarie, anul acesta, Madalin Niculeasa a devenit coordonatorul propriului boutiqe de avocatura, desi in acel moment nu avea inca un sediu pentru birou.

"Boutiqe-ul inseamna servicii personalizate si specializate. Profesia de avocat nu poate fi agregata in forme atat de mari, precum in Europa sau America, pentru ca deja ai transformat-o in business si se taie ceva din esenta ei. N-as putea spune ca m-am acomodat greu, dar am trait in forme corporatiste de exercitare a profesiei atata vreme cat a existat un echilibru intre business si avocatura", explica Madalin Niculeasa.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Madalin Niculeasa are o experienta de zece ani in avocatura, lucrand pentru doua din cele mai mari case de avocatura din Romania si publicand mai multe articole si carti.
Boutique-ul de avocatura Niculeasa este specializat in litigii, taxe si contencios-administrativ, incepand sa functioneze de la mijlocul lunii februarie, acest an.
Sase clienti si 15 contracte are deja semnate noua casa de avocatura.
Investitia in primii doi ani de activitate este estimata la 300.000 de euro, care ar trebui recuperati in aceasta perioada.
Zece angajati este numarul maxim la care Madalin Niculeasa considera ca poate ajunge un boutique de avocatura in Romania.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii