Trei parteneri cu experienta pentru un start-up in avocatura


Sotii Dobrinescu si prietenul lor, Dumitru Dobrev, s-au hotarat sa isi deschida in vara acestui an propriul birou de avocatura, dupa ce au strans peste zece ani de experienta in domeniu iar in ultimii trei ani au lucrat impreuna la una din casele importante din Romania.


"Pornind la drum in trei nu suntem nici multi, nici putini. Fundamentul asocierii este o anumita complementaritate de specializari, aptitudini, si nu in ultimul rand, de personalitati. Urmand aceste criterii ale asocierii, ne-am dori ca pana la sfarsitul anului sa ni se mai alature doi colegi, alaturi de unul sau doi stagiari", spune pentru startups.ro Luisiana Dobrinescu (foto), asociat coordonator la Dobrinescu Dobrev SCA.

Ionut Dobrinescu (foto stanga) spune ca mai devreme sau mai tarziu tot trebuia sa faca pasul spre antreprenoriat.

"Avem 13 ani de cand tot lucram sub <palariile> altora, in diverse structuri si organizatii, mentalitatea noastra catre independenta a evoluat mai degraba incet si neaventuros", spune pentru startups.ro Ionut Dobrinescu.

Cei trei parteneri au avut si-o perioada in care au vazut ce inseamna sa colaboreze - in ultimii ani, ei au lucrat impreuna la casa de avocatura Biris Goran, pe contencios fiscal, si, chiar daca acum au propriul business, au pastrat o relatie de prietenie cu fostul angajator.


Ce experienta profesionala are Luisiana
Luisiana Dobrinescu a lucrat la Biris Goran in ultimii aproximativ cinci ani, pana in luna iunie, vara aceasta. Primul ei loc de munca a fost ca jurist salariat la firma de audit si contabilitate Finconta PKF, intre noiembrie 2001 si ianuarie 2007, unde a devenit interesata de fiscalitate, specializandu-se in TVA, cu accent pe legislatia si jurisprudenta europeana. Pentru fiscalitate, ea a urmat a doua facultate. Acum 12 ani si-a incheiat studiile de drept la Universitatea Bucuresti, devenind jurist - avocat, iar anul trecut pe cele economice la Universitatea "Titu Maiorescu" (Bucuresti), fiind economist-contabil.

"A doua facultate am urmat-o dintr-o ambitie: OG 71/2001 (n.red. - Ordonanta Guvernului) privind activitatea de consultanta fiscala nu permite accesul in aceasta profesie juristilor, ci doar economistilor. Cu toate acestea, dupa ce am invatat si economie-contabilitate, am putut constata ca practica avocatiala nu este nicidecum restrictionata in materie de fiscalitate. Cu totul altceva reprezinta specializarea fiscala pentru un avocat, decat pentru un consultant fiscal: avocatul de fiscalitate este chemat acolo unde apar dispute, controverse, unde sunt de aparat drepturi ale contribuabilului, unde trebuie sa contesti si ajungi sa te judeci", explica Luisiana Dobrinescu.

Ea spune ca a asista la inspectii necesita atat o componenta procesuala fiscala de fond, cat si una umana.

"De fiecare data, este o provocare sa iei contact cu oameni noi, cu convingeri <de pe cealalta parte a baricadei>. Am invatat din carti tot atata drept fiscal cat am invatat si de pe teren, de la inspectorii fiscali, si inca mai am multe de invatat. Se pot face multe pentru un client care apeleaza la avocat inca din faza inspectiei. Uneori, obtin pentru clienti concesii deosebite si previn aparitia unor erori grave in inspectie, dar culmea este ca imi fac astfel chiar mai dificila propria misiune, acea de a contesta actul administrativ, precum si misiunea colegilor mei, care preiau dosarul in faza de contencios judiciar", subliniaza Luisiana Dobrinescu.


Experienta lui Ionut si familia
In 1998, Ionut Dobrinescu a absolvit facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

"A fost un an de foc (n.red. - 1998), cand am absolvit si Colegiul Francez de Studii Europene si am participat onorabil la concursul Rene Cassin de drepturile omului de la Strasbourg, ocupand locul 13 cu echipa Universitatii Bucuresti. Aspiratiile mele din epoca tinteau la un post in diplomatie sau in administratia publica", mentioneaza Ionut Dobrinescu.

Insa, printr-o succesiune de intamplari, el nu a urmat o cariera publica, ci, in anul 1999, a fost admis prin interviu in Baroul din Bucuresti si pana in anul 2001 a facut stagiatura.

"Peste ani, in 2007, acumuland vechimea necesara care fusese progresiv incrementata prin legea si statutul profesiei, am devenit cenzor ales al Baroului Bucuresti si ulterior si al Filialei Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor, insa numai dupa ce am fost obligat sa declar in scris ca nu am colaborat cu fosta Securitate, desi in 1990 aveam abia 14 ani. Mi-am motivat candidatura pe incercarea de recastigare a demnitatii in profesie, atat pentru mine, cat si pentru promotiile mai noi de tineri avocati. Ma simt cumva dator fata de o aceasta profesie, care m-a ales ea pe mine mai mult decat am ales-o eu pe ea, mai degraba prin accident, decat prin optiune", subliniaza Ionut Dobrinescu.

Apoi, el a fost trei ani avocat la fostul lant de supermarket-uri Gima, cinci ani la fondul american de investitii pe piata de capital New Century Holding si, intre iulie 2009 si iunie 2012, a lucrat la Biris Goran.


Experienta lui Dumitru
Dreptul a fost a doua optiune pentru Dumitru Dobrev (foto dreapta). Prima facultate urmata de acesta a fost Horticultura, absolvita acum 19 ani. In 1998, in acelasi an ca Ionut, dar in orase diferite, el a absolvit facultatea de drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", din Iasi. Si-a descoperit pasiunea pentru dreptul privat la cursurile profesorului si avocatului iesean Eugeniu Safta-Romano. Deoarece si-a facut studiile aici si a lucrat cativa ani ca asistent universitar la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" (Iasi) si ca asistent al conf.dr. Maria Gaita, la disciplinele Drepturi reale si Teoria generala a obligatiilor, el se considera si iesean, desi este odobestean, cu bunicii paterni refugiati din Basarabia.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Noua casa de avocatura este fondata de Luisiana Dobrinescu, Ionut Dobrinescu si Dumitru Dobrev
, incepandu-si activitatea in iulie, acest an.
Investitia in noua casa de avocatura este de 15.000 de euro.
Cei trei parteneri au lucrat in ultimii ani la una din casele de avocatura cunoscute in Romania, Biris Goran.
Luisiana a inceput sa lucreze ca jurist acum 11 ani, specializandu-se pe TVA.
Ionut este avocat de 13 ani, dintre care opt pentru doua companii si trei pentru o casa de avocatura.
Pentru Dumitru, dreptul a fost a doua optiune, dar a devenit o pasiune in care investeste si pentru care inca studiaza.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii