Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Cariera de avocat a inceput-o in Baroul Vaslui, la Crudu Hagiu, iar din 2005 este membru al Baroului Bucuresti. A decis sa vina in Bucuresti, deoarece a considerat ca ii va oferi sansa unei specializari in drept comercial, avand in vedere ca aici se afla Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industie a Romaniei si Sectia comerciala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, Dumitru Dobrev a lucrat la Vilau&Mitel intre anii 2006 si 2007, la Leaua si Asociatii (fosta Tanasescu, Leaua, Cadar si asociatii) intre anii 2008 si 2009 si la Biris Goran intre septembrie 2009 si aprilie 2012, unde a acoperit practica de arbitraj si insolventa.
"Ma intrebam in stagiatura de ce m-ar plati pe mine un client, pentru ca pe speta lui sa-mi exercit eu pasiunea pentru drept. Ma simt dator sa investesc in pasiunea mea si cumpar carti de drept interbelice din anticariate, dar si cele mai recente aparitii de specialitate de pe internet. Am umblat prin mai multe cabinete de avocatura carand dupa mine vreo 15 saci de carti personale pentru care acasa nu am avut niciodata loc", spune pentru startups.ro Dumitru Dobrev.
El este si cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, cu specializari si licente de practica in consultanta de proprietate intelectuala si insolventa, si redactor-sef al <Revistei Romane de Dreptul Afacerilor>, editata de Wolters Kluwer. In plus, pregateste un doctorat in drept civil, in actiunea pauliana.
"Cariera de cercetator ma tine in contact permanent cu mediul academic, oferindu-mi o <platforma> de dialog cu alti teoreticieni ai dreptului pe subiecte de specialitate dintre cele mai fierbinti. Cariera de cercetator si cea de avocat sunt fetele aceleiasi medalii. Acest lucru se observa si in articolele mele din revistele specialitate si de pe blog, care adesea pornesc de la spete interesante intalnite in instanta. Din aceeasi perspectiva, mi-am ales si tema de cercetare doctorala, care imi ofera posibilitatea de a contribui la dezbaterea pe un subiect controversat si generator de practica judiciara neunitara", subliniaza Dumitru Dobrev.
Cum functioneaza prietenia intr-o casa de avocatura
Ionut si Dumitru se cunosc din studentie, de la diverse scoli de vara. Ei au colaborat pe primul mediu virtual de exprimare a tinerilor juristi, LiRD (Lista Romana de Drept) si au activat in organizatia neguvernamentala SOJUST (Societatea pentru Justitie).
"Eu vin cu intuitia, iar Mitu cu eruditia. Cand dezbatem o speta, eu o survolez rapid si incep sa redactez pe calculator, decorticand miezul problemei. Foarte curand am nevoie de Mitu, pe care il rog sa transeze o problema de drept. El isi infige mana in cei cativa metri cubi de carti si imi deschide un volum chiar la pagina din care se poate extrage ceva util pentru pozitia clientului. Combinatia castiga timp si precizie", explica Ionut Dobrinescu.
Dumitru Dobrev spune ca nu le-a placut niciodata ceea ce Ionut numeste, si poate pe unii ii deranjeaza, "avocatura de aer conditionat".
"Realitatea din teren ne reclama prezenta si atentia mult in afara biroului, printre justitiabili, in hatisul birocratiei, in sala de judecata. O cautare pe Google, cum se practica in general, ajuta doar la redactarea unui due-diligence voluminos si insipid, dar viata de avocat in micul Stambul bate intotdeauna filmul", detaliaza Dumitru.
Ce strategie are noua casa de avocatura
Partenerii casei de avocatura Dobrinescu Dobrev nu vor sa-si limiteze in mod formal numarul maxim al colegilor din echipa, fiind mai importante compatibilitatea si competentele.
Cei trei nu urmaresc sa se asocieze cu o casa de avocatura straina, dar nici nu exclud afilierea la o retea internationala de firme mici si medii.
"Ne-ar fi placut sa ne cheme Dobrinescu, Dobrev si Prietenii si, probabil, chiar asa ne vom intitula pe viitorul site, aflat acum in lucru. Asta pentru ca nu toti colaboratorii vor fi avocati, pe de o parte, si nu doar colegii, ci si adversarii ne sunt de multe ori prieteni, si astfel primesc un loc in inimile noastre. Ii vom nominaliza si gazdui constant intr-un blog de atitudine care va dubla site-ul profesional. Vrem ca lumea sa dea <like> sau sa comenteze critic activitatea noastra, sa fie o prezenta, nu doar un nume indiferent in peisaj", mai spune Ionut Dobrinescu.
Investitia si estimari
Investitia in noua casa de avocatura este de 15.000 de euro, fiind alocata pentru amenajarea spatiului inchiriat (150 mp intr-o vila din zona Piata Victoriei, in centrul Bucurestiului), echipamentele de birou, precum si salariile stagiarilor si ale personalului din secretariat, in urmatoarele sase luni.
Cei trei spun ca nu se pune problema sa-si "recupereze o investitie", pentru ca aceasta este din economii pe care le-au plasat intr-o pasiune.
"O pasiune nu trebuie neaparat sa-ti renteze, dar ar face bine nici sa nu te saraceasca", subliniaza Ionut Dobrinescu.
Onorariile avocatilor si consultantilor implicati deja sunt finantate din onorariile clientilor existenti (in prezent, aproximativ 25).
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Noua casa de avocatura este fondata de Luisiana Dobrinescu, Ionut Dobrinescu si Dumitru Dobrev, incepandu-si activitatea in iulie, acest an.
Investitia in noua casa de avocatura este de 15.000 de euro.
Cei trei parteneri au lucrat in ultimii ani la una din casele de avocatura cunoscute in Romania, Biris Goran.
Luisiana a inceput sa lucreze ca jurist acum 11 ani, specializandu-se pe TVA.
Ionut este avocat de 13 ani, dintre care opt pentru doua companii si trei pentru o casa de avocatura.
Pentru Dumitru, dreptul a fost a doua optiune, dar a devenit o pasiune in care investeste si pentru care inca studiaza.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 08 August 2012 la ora 23.21