De la Armani la Ferrari: drumul profitabil al unui business romanesc
Doina Cepalis reuseste ca in plina criza economica sa-si creasca cu zeci de procente anual afacerea cu centuri si huse pentru scaunele auto ale copiilor. Pentru a mentine aceeasi evolutie, ea a inceput deja un proiect de fabricare a scaunelor pentru copii.
Doina Cepalis, Director General la Te-Rox Prod, a fondat compania pornind de la fosta fabrica de tesaturi si confectii textile Integrata Pascani. Ea a achizitionat fabrica, ca persoana fizica, in aprilie 2000 de la Fondul Proprietatii de Stat, prin licitatie publica.
Interesul ei pentru afaceri incepuse insa dinainte. In 1994, Doina Cepalis a devenit actionarul principal al unei firme de comert alimentar din Roman, oras unde in anul 2000 avea aproximativ zece magazine. Ea a dezvoltat apoi aceasta afacere in import - export de ingrasaminte pentru animale.
"Imi dadeam seama ca lucrurile acestea n-au viitor. Imi imaginam ca vor veni marii retaileri din Europa si, chiar daca aveam un lant de magazine intr-un orasel mic, nu vedeam viitorul pentru o afacere pe termen lung, pe care s-o las generatiei urmatoare", spune pentru startups.ro Doina Cepalis.
Doina Cepalis este din Iasi, dar s-a stabilit si locuieste la Roman si are studii universitare economice, lucrand ca economist (sef de departament financiar) si, imediat dupa decembrie 1989, devenind directorul economic al Intreprinderii de Comert Alimentar Roman.
Cumpararea Integratei Pascani
Pana sa cumpere Integrata Pascani, acum unsprezece ani, femeia de afaceri a participat la alte opt licitatii, vizand foste intreprinderii de stat din zona Moldovei (Bacau, Piatra Neamt si Roman).
Desi cei din jur o descurajau, ea voia inca din 1995 sa achizitioneze o fabrica, pentru ca avea un respect extraordinar pentru vechiul industrias roman, din anii '30, precum Mociornita.
"Acesta a fost visul meu: o fabrica cu nume. Fiind de formatie economica, mi-am dat seama ca nu putem fi o natiune de comercianti, cineva trebuie sa faca si industrie", explica Doina Cepalis.
In 2000, Integrata avea trei sectii (tesatorie, filatura si confectii) si lucra in sistem lohn, producand fire de in si canepa, tesaturi de in, canepa, bumbac.
Fabrica pastra caracteristicile de la infiintare, cand a fost gandita si conceputa pentru piata Rusiei, avea tehnologia din anii '50 si echipamente romanesti.
Pretul pentru Integrata a fost de 175.000 de dolari. Conditiile erau de a pastra profilul companiei si pe cei aproximativ 620 de angajati timp de doi ani, precum si de a plati datoriile de 1,2 milioane de dolari, in cinci ani.
Pentru a indeplini aceste conditii si pentru a continua activitatea, Doina Cepalis a obtinut contracte si a investit din resurse proprii, vanzand cateva dintre magazinele alimentare detinute in Roman.
Investitiile facute au fost de 750.000 de euro, in utilaje. Femeia de afaceri spune ca nu si-a recuperat investitia initiala de 175.000 de euro si ca acest lucrul il va face, probabil, urmatoarea generatie (fiica ei, Roxana Cepalis, care este studenta la Facultatea de Management din cadrul la Academiei de Studii Economice Bucuresti)
Dupa implicarea in industria textila, Doina Cepalis a renuntat la retail, deoarece considera ca nu poate face bine, in acelasi timp, comert si industrie, iar spatiile de retail pe care le mai detine in Roman le-a inchiriat.
Dezvoltarea activitatii companiei achizitionate
In 2001, sectia de tesatorie a Integratei s-a asociat cu Balay, o firma de profil asemanator din Franta, infiintand Balay Romania. Firma franceza detinea 60% din actiuni, iar Integrata 40%, venind cu utilajele si cladirile. Asocierea a durat pana acum patru ani.
"Doream un partener care sa vina cu piata. Aveam tehnologia, dar nu aveam piata, desi, extern, lucram deja pentru SUA. Doar ca partenerul din Franta nu a fost interesat decat sa-si salveze compania din Franta si sa o decapitalizeze pe cea din Romania. Intre 2001 si 2002, am incercat sa conduc eu compania (n.red. - Balay Romania), pentru ca stiam foarte bine profilul, dar ei au vrut un management din Franta. In 2003, au inceput sa aiba probleme financiare si de politica de piata (n.red, - in 2007, Balay Romania a dat faliment), pe care eu nu le agream si m-am retras, fiind actionar minoritar", explica Doina Cepalis.
Astfel, Integrata a pierdut partea de tesatorie, ramanand cu filatura si confectiile. Firma a inceput sa lucreze, in lohn, blugi pentru branduri internationale, precum Trussardi, Calvin Klein, Armani, si a continuat productia de fire de in.
Pentru a produce fire de in si canepa, la inceputul anilor 2000, Doina Cepalis a cumparat o topitorie la Cornul Luncii (judetul Neamt). A renuntat insa la aceasta productie, din cauza costurilor mari, materia prima din alte tari fiind mai ieftina.
"Lucrurile au mers foarte bine pana in 2006, cand s-a anulat cota de export pentru productia de fire de in din China, pretul lor scazand cu vreo 35%. In momentul acela, m-am decis sa ies din zona de confectii lohn. Am inchis filatura si am transferat angajatii pe partea de confectii", spune Doina Cepalis.
Ea a subliniat, intr-o conferinta de presa, cu ocazia lansarii proiectului "Campioni in Business", ca atunci cand piata s-a liberalizat intre Europa si China, ea a pierdut tot, dupa ce investise in cele mai performante echipamente din domeniu si luase credite.
Astfel, in 2006, a fost retehnologizata sectia de confectii, continuand productia de blugi, in sistem lohn, pentru branduri de renume.
"Este foarte greu sa lucrezi in moda, pentru ca sunt sezoane, schimbari de colectie, timp in care o luna, doua, trei, nu lucrezi la capacitate. Preturile erau extrem de mici si nu exista loc de negociere, pentru ca era o explozie de fabrici de textile. Plus ca exista un sistem pe care nu-l intelegeam: erau pe veriga trei - patru, iar banii se imparteau si nu puteam asigura salarii decente angajatilor", explica Doina Cepalis.
In aceste conditii, ea a cautat un nou domeniu de productie.
Cum a aparut Te-Rox Prod
"M-am decis, in 2007, sa o iau de la capat, pentru a cincea oara. Ideea si visul meu au fost sa ies din lohn, din productia de moda, si sa intru in productia de textile industriale, pentru ca un bun industrial din textile nu iese din moda si nu toata lumea face lucrul acesta. In plus, credeam ca este o plafonare sa fac lohn. Voiam sa creez un produs si compania sa aiba o emblema", subliniaza Doina Cepalis.
Ea spune ca pana sa decida sa faca accesorii pentru scaunele auto destinate copiilor a avut oferte de a vinde fabrica, care este amplasata pe un teren cu o suprafata de patru hectare, in centrul Pascaniului.
"Am zis ca trebuie sa o iau de la capat si sa fac ceva in zona industriei textile. Am gasit o nisa, o oportunitate pe care cu experienta celor sapte ani am putut-o fructifica", spune Doina Cepalis.
In 2005, ea a ales nisa pe care dorea sa intre: productia de centuri de siguranta si huse pentru scaunele auto destinate copiilor, deoarece aceste scaune sunt obligatorii in tarile dezvoltate, iar tendinta se extinde. In urmatorii doi ani, firma s-a promovat si a incercat sa intre pe aceasta piata.
Te-Rex Prod si-a inceput activitatea in aprilie 2007, la sapte ani de la achizitionarea Integratei, prin colaborarea cu firma franceza Team Tex, unul dintre cei mai mari producatori si retailerii din Europa de scaune auto pentru copii. Productia a inceput la Pascani, cu zece angajati.
"La momentul acesta sunt 703 de angajati pe care-i administrez eu si mai lucram cu patru societati, la care sunt si eu actionar si client unic, si sunt 1.200 de angajati", adauga Doina Cepalis.
Compania realizeaza 700 de tipuri de produse, designul fiind furnizat de retaileri.
Colaborarea cu Team Tex
Acum patru ani, Team Tex avea productia in China, Polonia, Italia si Franta.
"Aceasta companie lucra foarte mult in China. Intr-un an si jumatate (n.red. - de la inceperea colaborarii, din aprilie 2007), am reusit sa mutam fabricile din Polonia si Italia in Romania, pentru ca ei (n.red. - Team Tex) aveau costuri foarte mari si pentru ca nu doreau sa se imparta in foarte multe tari", explica Doina Cepalis.
Ea precizeaza ca partenerul din Franta voia sa deschida o fabrica in Cehia, la care a renuntat in favoarea Te-Rox Prod-ului.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Doina Cepalis a cumparat in anul 2000 fosta fabrica de tesaturi si confectii Integrata Pascani.
Pentru a nu mai lucra in lohn in domeniul textil, a infiintat Te-Rox Prod si a inceput sa produca huse si centuri de siguranta pentru scaunele auto destinate copiilor.
Toata productia firmei romanesti este livrata catre firma franceza Team Tex.
Anul acesta activitatea se extinde cu productia de scaune pentru copii, realizate in parteneriat cu Moldoplast.
Peste doi ani, cifra de afaceri a companiei ar urma sa ajunga la aproximativ 50 de milioane de euro si grupul va avea 2.000 de angajati.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.