Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"In acesti ani am reusit sa reloc toata productia din Polonia, Cehia si China", mai spune Doina Cepalis.

De asemenea, ea observat ca marele dezavantaj al Chinei este acela ca firmele trebuie sa lucreze cu estimari pe o perioada lunga.

"Mi-am dat seama ca nici marii retaileri si nici producatorul din Franta nu doreau stocuri foarte mari, mai ales in aceasta perioada, pentru ca este o piata greu de inteles. Am inteles ca Romania este o oportunitate, nu numai pentru productia de tipul acesta, ci chiar pentru toata productia textila din Europa", adauga Doina Cepalis.

Astfel, productia fiind in Romania, retailerii pot avea marfa pe raft in aproximativ cateva saptamani de la comanda, fata de cateva luni in cazul Chinei.

"In contractele pe care le semanam suntem coproducatori. Scheletul de plastic al scaunului se produce in Franta. Ca sa fii producator de scaune auto ai nevoie de niste acreditari si auditari ample, extrem de sever facute. In general, auditarile si certificarile le facem pe client, se obtin in sase - sapte luni, dar se fac pe doi ani. Prima acreditare este mai greu de obtinut. Pe langa retaileri, in unele tari, aceste acreditari se fac si de catre Ministerul Transporturilor si firmele de asigurari", explica Doina Cepalis.

Ea mentioneaza ca aceste conditii de siguranta sunt un alt motiv pentru care marii retaileri sunt reticienti in a colabora cu firmele din China pentru centurile de siguranta.

Intreaga productie a Te-Rox Prod este livrata catre Team Tex. Astfel, produsele de la Pascani ajung in 52 de tari din cele 57 in care se afla firma franceza.

"Team Tex lucreaza cu marile lanturi de magazine din Europa, cum sunt Carrefour, Kaufland, Selgros si Argos, si are exclusivitate", mai spune Doina Cepalis.

Te-Rox Prod lucreaza pentru aproximativ 50 de branduri printre care Ferrari, Fisher Price, Nania si Tex (n.red. - marca proprie a Carrefour).

Zilnic, firma romaneasca realizeaza intre 12.000 si 16.000 de centuri si huse pentru scaunele auto destinate copiilor, iar Team Tex-ul vinde in jur de 18.000 de astfel de scaune. 

"Am plecat cu 2% din productia Team Tex si acum detinem 92%. Partenerul din Franta mi-a dat logistica, m-a pus in contact cu furnizorii externi si am reusit impreuna sa negociem termene de plata mai largi (90 - 120 de zile) cu furnizorii externi. In felul acesta mi-a dat posibilitatea sa ma capitalizez si sa pot face investitii", precizeaza Doina Cepalis.

In tara noastra, firma romaneasca vinde aproximativ 0,5% din productie, prin propriul magazin online, bebetex.ro.

Per total, incluzand serviciile, aproximativ 65% din furnizorii Te-Rox sunt din strainatate si 35% din Romania. Pe materii prime, 20% sunt furnizori interni si 80% externi, datorita preturilor mai mici cu 20% - 40% din strainatate.

"Fac importuri lunare de aproximativ 500.000 de euro - 600.000 de euro din Italia. Preturile sunt extrem de bune. Fiind tari foarte dezvoltate, au tehnologia foarte bine pusa la punct, au productivitate prin tehnologie si sunt capitalizati", detaliaza Doina Cepalis.

Anul acesta, una din problemele companiei a fost o crestere cu 16% a pretului pentru 70% din materia prima.

"Ne-am retehonologizat si am gasit variante de a folosi materie prima mai ieftina", explica Doina Cepalis.

In cazul colaborarii cu Team Tex, ea nu a mai dorit sa se asocieze, deoarece ar fi fost complicat pentru presedintele companiei franceze si era problema preturilor de transfer.

In plus, ea era dezamagita de precedenta incercare de asociere (n.red.- cu Balay), care i-a provocat si o teama de transferul de capital.

Productia Te-Rox Prod este realizata in opt fabrici (trei in Pascani, doua in Suceava si cate una in Botosani, Iasi si Roman) care au fost deschise in ultimii patru ani.

"Acesta a fost strategia mea. Te-Rox-ul sa aiba contracte la creditare si un nucleu de 250 de angajati si celelalte firme sa lucreze pentru Te-Rox, pentru ca Te-Rox sa ramana IMM si sa beneficieze de fonduri", precizeaza Doina Cepalis.

Investitiile in afacere si noile proiecte de dezvoltare
Doina Cepalis spune ca atunci cand a inceput productia n-a primit sprijin din partea bancilor, dar in ultimii patru ani a reusit sa obtina si credite de la banci pentru finantarea productiei si credite furnizor.

Din 2007 pana in prezent, investitia totala in afacere a fost de sase milioane de euro, din care doua milioane de euro credite. Cea mai mare parte a sumei, patru milioane de euro, a fost alocata pentru acreditari.

Compania a incercat sa acceseze fonduri nerambursabile pentru a produce scaune auto pentru copii, dar proiectul n-a fost aprobat.

"Atunci, mi-am schimbat strategia. Investitia ar fi fost de 2,5 milioane de euro si nu mai aveam forta financiara si capacitatea sa o fac. Acum, dorinta de a face produsul integrat o finalizez la sfarsitul acestui an, cand deschidem o fabrica impreuna cu Moldoplast, din Iasi, care are o fabrica de mase plastice, cumparata de la stat. Vom apela si la credite. Am creat o alta companie, dar toata logistica si toti specialistii vor veni din Moldoplast", precizeaza Doina Cepalis.

Noua compania se numeste Myplast, fiecare partener detinand cate 50%, iar marca este Migo.

Firma exista de un an, avand profilul de turnare piese de plastic cu ajutorul robotilor industriali si matrite.

"Scaunele pentru copii sunt o piata impusa, oricat de mica ar fi. Aceste scaune sunt obligatorii pana la varsta de 11 ani sau 36 de kilograme", spune Doina Cepalis.

Investitia in acest proiect este de 7,2 milioane de euro, din care 900.000 de euro au fost deja folositi pentru cumpararea unor roboti.

"In fabrica noua se produce scheletul, vom face asamblarea si livrarea directa din Romania. Acum producem subansamblele. Primele produse vor fi gata in decembrie - ianuarie. Capacitatea de productie este de 10.000 de produse pe zi si tendinta este, pana in 2013, de a ajunge la 20.000 de produse pe zi, lucrand 24 din 24 de ore, pentru ca sunt masini mari de productie si nu se intrerupe ciclul de fabricatie", explica Doina Cepalis.

Pentru a finanta jumatate din investitie, noua companie a depus, la mijlocul lunii august, un proiect pentru a obtine finantare nerambursabila.

"Ideal ar fi sa putem accesa fondurile europene, pentru ca au fost accesate intr-un procent foarte redus. Am obtinut sprijin din partea bancilor care cred in proiect si avem aprobarea de principiu pentru trei milioane de euro. Daca acest proiect va fi aprobat, estimam o crestere a numarului de angajati cu 250, fata de cati avem acum si o cifra de afaceri de sase - sapte milioane de euro, in primul an. Dosarul este in analiza, am depus toate documentele, garantiile si asteptam evaluarea", spune Doina Cepalis.

Ea precizeaza ca a mai incercat sa obtina fonduri europene si pentru alt proiect, dar ritmul in care se desfasoara intregul proces pentru aceste finantari, comparativ cu dinamica firmei, face dificila accesarea lor.

Dupa realizarea proiectului de a produce scaune auto pentru copii si stabilizarea lui, urmatorul proiect al Doinei Cepalis este de a face centuri de siguranta pentru masini de mare tonaj, masini speciale, fiind in tratative cu un mare producator de centuri de siguranta din lume.

Veniturile companiei
In 2007, primul an de activitate al Te-Rox Prod, afacerile au fost de 500.000 de euro, in anul urmator de sase milioane de euro, acum doi ani de 11 milioane de euro, iar anul trecut de 20 de milioane de euro.

"Anul trecut am ajuns la un punct culminant. Ca sa pot depasi aceasta cifra de afaceri ar insemna noi investitii, noi capacitatii de productie (n.red. - acesta este motivul pentru care au inceput proiectul de realizare a produsului complet, scaune pentru copii)", explica Doina Cepalis.

Pentru acest an, veniturile companiei vor creste cu 10%, ajungand pana la 22 de milioane de euro.

Pentru anul viitor, se estimeaza ca cifra de afaceri a grupului va creste cu aproximativ 60% fata de acest an, ajungand la 35 de milioane de euro, iar in iunie 2013 la aproximativ 50 de milioane de euro. De asemenea, in vara lui 2013, se estimeaza ca grupul ca va avea 2.000 de angajati.

"Rezistam crizei pentru ca am gasit o serie de parteneriate cu furnizorii ca sa ramanem in piata si deoarece am creat solutii, pentru a nu avea competitie", mai spune Doina Cepalis.

Principalul concurent al firmei romanesti este compania Dorel din Canada, altii fiind Chicco (Italia), Recaro (Germania), Iglesiana (SUA).

Cota de piata a Team Tex, catre care Te-Rox Prod livreaza intreaga productie, este de 68% in Franta (n.red. - doar la Carrefour, valoarea fiind de 12 milioane de euro, piata fiind in jur de 25 de milioane de euro), 43% in Anglia si 31% in Italia.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Doina Cepalis a cumparat in anul 2000 fosta fabrica de tesaturi si confectii Integrata Pascani.
Pentru a nu mai lucra in lohn in domeniul textil, a infiintat Te-Rox Prod si a inceput sa produca huse si centuri de siguranta pentru scaunele auto destinate copiilor.
Toata productia firmei romanesti este livrata catre firma franceza Team Tex.
Anul acesta activitatea se extinde cu productia de scaune pentru copii, realizate in parteneriat cu Moldoplast.
Peste doi ani, cifra de afaceri a companiei ar urma sa ajunga la aproximativ 50 de milioane de euro si grupul va avea 2.000 de angajati.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.