De la experienta in design interior la o afacere in retailul de profil


Dupa o experienta profesionala de aproape zece ani pe piata de design interior si amenajari din SUA, sotii Margean au infiintat in Romania o companie care vinde accesorii pentru acest segement de piata si care a ajuns la o cifra de afaceri de 2,1 milioane de lei in 2011.



Adrian Margean (foto) este din Campulung Muscel (Arges), dar a urmat cursurile unui liceu teoretic din Bucuresti. El lucreaza in constructii de aproximativ 19 ani. A inceput pe la 15 ani, din cauza problemelor financiare din familie, aparute dupa ce a decedat tatal sau. Pe santier a invatat diferite meserii, printre care si cea de montator, pe care s-a specializat. El si-a facut prima echipa la sfarsitului lui 1998, impreuna cu alti doi colegi.

"Experienta o consider de cand aveam echipa mea. Parteneriatul m-a ajutat. Fiecare dintre noi am avut mobilitate, cand nu eram eu plecat, plecau ei", spune pentru startups.ro Adrian Margean, actionar si decorator la Mega Marrex, firma care detine brandul RugVity Home).

Celalalt actionar in Mega Marex este Nicoleta Margean (foto), sotia lui Adrian, fiecare detinand cate 50% din firma.

In anii 1998 - 1999, Adrian si Nicoleta Margean au urmat cursurile Institutului de Design Interior din New York, ceea ce i-a ajutat sa-i cunoasca pe dezvoltatori imobiliari din SUA, pentru care au lucrat ulterior.


Experienta americana
De la jumatatea anului 1999 si pana in 2008, Adrian si Nicoleta Margean au facut design-ul interior al unor ansambluri rezidentiale din SUA. Initial, cei doi au dorit sa faca aceasta activitate in Germania. Insa, primul contract a venit din SUA, ulterior, lucrarile de aici inmultindu-se suficient incat cei doi sa abandoneze prima idee.

"Initial, am avut noroc, pentru ca am prins o firma care a dezvoltat cartiere in mai multe zone din Florida. Prin ei am avut cel putin cinci contracte. Dupa primele doua contracte, si noi ne-am marit portofoliul. Dupa ce faci cateva lucrari, apare acea reclama din gura in gura, ne-am facut un portofoliu si-aveam o baza de date unde le trimiteam variantele noastre de design si propunerile sau solutiile noastre", adauga Adrian Margean.

Contractele cu dezvoltatorii americani le-au castigat prin licitatiile organizate de acestia, cele mai multe proiecte fiind executate in Florida, iar ultimele in zona San Diego, California.

In SUA, Adrian si Nicoleta Margean se ocupau de design-ul si decorarea unei case de la faza "la rosu" pana "la cheie".

"Acolo, arhitectul si constructorul fac parte din acelasi departament, iar cand casa ajunge la rosu intervine designer-ul care da directive, pe baza unui plan bine stabilit. Arhitectul discuta cu beneficiarul, afla ce-si doreste acesta, apoi venea cu ideile lui, bazate pe date tehnice si adapta dorintele clientului. Designer-ul transforma acel spatiu intr-unul locuibil, plin de energie, care sa stimuleze beneficiarul", descrie Adrian Margean.

Din momentul in care preluau un contract, cei doi urmareau toate etapele de implementare a lucrarii.

"De la desen pana la realizare este o mare diferenta. Apar probleme tehnologice si multe dintre chestiile care arata foarte bine in desen nu sunt la fel de apectoase si dupa finalizare. Multe modificari se fac si in functie de feeling. Este vorba de materiale, de cum intra lumina in casa, de momentul zilei, de tapet, de cum reflecta tapetul culorile ambientului. Multe lucruri sunt intuite, mai ales dupa ce-ai rezolvat cateva proiecte", explica Adrian Margean.

Pe piata occidentala, designer-ul trebuie sa fie prezent cand se fac toate finisajele, deoarece este retribuit in functie de cata atentie acorda detaliilor. 

"Este foarte important ca atunci cand beneficiarul intra intr-o casa totul sa fie impecabil - sa nu fie mobilier zgariat, pete pe mocheta, zgarieturi pe pereti, toate colturile sa fie perfecte. Noi de-abia acum ajungem la un nivel la care instalatorul, dupa ce a reparat o conducta, face curat in urma lui, sterge peretii. Toate aceste lucruri de calitate se vor realiza aici (n.red. - in Romania) prin responsabilizarea fiecaruia dintre noi fata de ceilalti, toti avem drepturi, dar si indatoriri", mai spune Adrian Margean.

In SUA, Nicoleta si Adrian Margean semnau contracte pe perioade cuprinse intre doua luni si un an. Cel mai lung contract a fost de circa unsprezece luni, timp in care au amenajat primele cinci case dintr-un cartier, acestea fiind variantele de design pentru restul locuintelor din proiect.

Pe langa colaborarea cu dezvoltatorii imobiliari, intre contracte, cei doi au dat consultanta pentru cateva locuinte individuale din SUA.


Continuarea cursurilor
In perioada in care au lucrat in SUA, cei doi au urmat diferite cursuri in domeniu - de peisagistica, pictura murala, crafting.

"Imi completau portofoliul. Investitia nu este neaparat in imobile sau mobile, masini sau alte lucruri care noi credem ca ne dau valoare. Valoarea in sine ne-o dau cunostintele noastre pe care le acumulam si pe care le folosim constructiv", mentioneaza Adrian Margean.

In perioada 2001 - 2004, pentru a-si dezvolta calitatile si a-si certifica cunostintele dobandite individual, Adrian Margean a urmat cursurile Scolii Populare de Arta din Bucuresti.

"Pictez de mic destul de bine si-am fost intotdeauna autodidact. Aveam nevoie de sustinerea unui profesor, sa-mi gaseasca drumul exact, sa ma corecteze. Cursurile organizate le-am simtit ca pe o necesitate, ca sa modeleze acele lucruri pe care le-am pierdut, le-am citit printre randuri sau nu le-am inteles cum trebuie din carti", completeaza Adrian Margean.


Intensificarea activitatii pe piata locala
In 2005, Adrian Margean a intrerupt colaborarea cu cei doi parteneri si a infiintat Mega Marrex, impreuna cu sotia sa.

"Plecand in State, noi eram mai deschisi, mai agresivi la nivel de dezvoltare, partenerii mei erau mai conservatori si spuneau sa facem numai montaj. Aveau dreptate. Ne-am intins in mai multe domenii, dupa care ne-am restrans. Inainte de 2005, plecam in Statele Unite cate opt luni un an, dupa care stateam sase luni in Romania. In 2005, am decis sa completam partea de servicii cu cea de distributie, erau necesare covoare de calitative pe piata. Clientii nu erau constienti de existenta lor", mai spune Adrian Margean.

Firma Mega Marrex a fost inregistrata in februarie 2005, iar in august acelasi an a deschis primul showroom, in zona Ghencea, din vestul Bucurestiului. Acesta a avut la inceput o suprafata de 40  mp, dupa care a fost marit la 75  mp, apoi la 150  mp, iar in prezent are 260  mp.

Adrian Margean spune ca romanii sunt interesati de produse de design si de casa, de la decoratiuni si finisaje pana la mobilier, dorind sa-si imbunatateasca nivelul de trai si sa-si decoreze destul de des spatiul in care locuiesc.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Mega Marrex a fost infiintata acum sapte ani de sotii Nicoleta si Adrian Margean.
Compania vinde ovoare, perdele, draperii, lenjerii, mocheta, tapet si parchet.
In perioada 1999 - 2008, sotii Margean au facut design-ul mai multor ansambluri rezidentiale din Florida si al catorva din San Diego (California), din SUA.
Reteaua companiei cuprinde doua showroom-uri in Bucuresti si 27 de puncte de desfacere in restul Romaniei.
Ventiturile companiei s-au dublat in primii patru ani de activitate, ritmul a incetinit in perioada de criza, ajungand anul trecut la 2,1 milioane de lei.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii