O afacere crescuta la rece


Vasile Armenean a pornit singur afacerea Betty Ice si nu s-a gandit niciodata sa abandoneze sau sa vanda business-ul. Acum, compania face parte din top cinci cei mai importanti producatori de inghetata din Romania, are 380 de angajati permanenti si sezonieri si a inregistrat o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro in 2008.

 

Vasile Armenean, “mare amator de inghetata”, povesteste pentru startups.ro ca a avut primul contact cu industria de profil “din intamplare”, inainte de anii 1990. Povestea Betty Ice a inceput in urma cu mai bine de 20 de ani, cand el locuia in orasul austriac Linz.

La acea vreme, Armenean lucra intr-o fabrica de ochelari, unde se folosea tehnologie extrem de avansata. Solicitat de un prieten care lucra la o gelaterie, a mers sa il ajute la repararea unui utilaj defectat din greseala. Fabrica de inghetata nu ii era straina: cumpara aproape zilnic inghetata de la acea gelaterie austriaca.

Am reparat utilajul, l-am montat si aproape nu mi-a venit sa cred cand a mers din prima. Masina era destul de scumpa si, de bucurie, patronul m-a invitat sa vin oricand si sa mananc oricata inghetata doream”, povesteste Armenean.

La scurt timp, gelateria din centrul orasului Linz a devenit pentru Vasile Armenean un al doilea job, unde mergea in fiecare seara pentru mentenanta echipamentelor. Asa a ajuns sa vada cum functioneaza laboratorul, ce echipamente se folosesc, cum se fac retetele etc. Totusi, ceea ce l-a impresionat a fost altceva.

Cel mai mult m-a fascinat cum stateau oamenii la coada in centrul orasului Linz, pentru o inghetata”, spune el.

Din acel moment pana la ideea de afacere a fost doar un pas. Astfel, in anii 1990, Vasile Armenean a adaptat conceptul gelateriei din centrul orasului Linz si pentru piata autohtona.


Inceputurile din statia de autobuz
Patronul din Austria mi-a imprumutat materia prima si o masina de inghetata, iar in august 1991 am venit in concediu la Suceava pentru a testa piata. Pregatisem din timp si spatiul - o statie de autobuz din centrul orasului”, spune omul de afaceri.

El precieaza ca, pana in acel moment, nu exista cineva care sa vanda inghetata la cornet dupa modelul adus de el.

Ideea a prins atat de bine, ca timp de o luna am vandut zilnic, fara oprire, de la 9 dimineata pana la 11 noaptea”, adauga Armenean.

Antreprenorul spune ca primul profit a fost de 3.000 de marci, o suma semnificativa pentru vremea respectiva. Totodata, el adauga faptul ca “daca il tineau puterile ori daca masina ar fi produs mai mult”, castigurile ar fi putut creste. Primele investitii, de aproximativ 15.000 de euro, au fost finantate printr-un credit de nevoi personale, contractat in Austria.

Cetatenia dubla, romano-austriaca, a fost un avantaj, pentru ca la momentul respectiv in Romania dobanzile la credite depaseau cu mult 100%”, mentioneaza Armenean. 

Prima masina de inghetata, luata pe credit de la furnizor, a fost achitata din profit in cateva luni.

In general, am mers intai pe ideea de reinvestire a profitului si abia apoi pe credit”, spune omul de afaceri.


Strategia de business
In 1992, Armenean a decis sa se intoarca definitiv in tara pentru a pune bazele afacerii. In prima luna s-a ocupat singur de tot, ulterior a avut un angajat, iar in anul urmator, a mai angajat trei persoane.

Cu timpul a aparut si concurenta din partea altor antreprenori locali, iar unii vindeau chiar vis-a-vis de mine. E normal ca orice idee buna se fie copiata, dar mi-am dat seama ca afacerea nu putea fi extinsa sub aceasta forma. Aveam nevoie de un model unitar de business, mai usor de gestionat si competitiv pe termen lung, asa ca am decis sa trec pe industrial”, spune Armenean.

Astfel, in 1994, omul de afaceri a infiintat impreuna cu doi parteneri societatea Betty&Cris (Betty este si numele primului sau copil, nascut in aceeasi perioada cu afacerea). In cadrul afacerii, Armenean era actionar majoritar cu o participatie de 55%. Antreprenorul povesteste ca firma a fost dezvoltata treptat.

Intai, am construit un laborator pe un spatiu inchiriat, apoi am inceput sa distribuim inghetata in cofetarii si la scurt timp in magazine, apoi am ambalat inghetata in caserole si in 1996 am ajuns sa facem distributie in orasele apropiate”, spune el.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Cifra de afaceri: 20 de milioane de euro in 2008
Investitii totale in Betty Ice: aproximativ 32 de milioane de euro
Capacitatea de productie a fabricii: 120 de tone.
Primii cinci producatori de  inghetata din Romania, potrivit datelor MEMRB sunt Nestle, Betty Ice, Top Gel, Kubo IceCream si Alpin ’57 Lux, acestia detinand in total peste 60% din piata (in 2007 si 2008).
Inghetata cea mai vanduta de pe piata (ca volum, conform MEMRB) este cea la cupa (29,3% in mai-septembrie 2008), urmata de cea la baton (19,5%), iar pe locul al treilea, la usoara egalitate sunt inghetata tip vafa (18,5%) si inghetata la cornet (18%).


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii