Sase ani de incercari pentru o afacere curata
Este pasionat de fotografie si a lucrat ca fotograf, fotoreporter si profesor de fotojurnalism la Universitatea de Vest din Timisoara. Insa, cu sase ani in urma, Ladislau Gagyi s-a hotarat sa isi lanseze propria afacere si a inceput sa fabrice manual, in serie mica, sapunuri naturale.
Originar din Medias, Ladislau Gagyi (foto) a locuit 33 de ani la Timisoara si patru la Arad. La Timisoara a absolvit facultatea de constructii, si-a practicat meseria timp de 17 ani, dar a fost si croitor, zugrav, fotograf, fotoreporter, ziarist, profesor de fotojurnalism la “Facultatea de Vest” sau angajat intr-o librarie. La Arad a lucrat intr-un depozit de fier vechi pana acum sase ani cand s-a stabilit la Sorostin, localitate aflata la aproximativ 35 de kilometri de Sibiu.
Dupa ce a citit in “Arta aromaterapiei”, de Robert Tisserand, ca uleiurile esentiale pot fi folosite si la fabricarea sapunurilor naturale, Ladislau Gagyi a incercat pentru prima data sa fabrice sapunuri naturale. Se intampla in 1998, an in care a primit cadou de la niste prieteni un sapun natural din Africa.
“Mi-am zis ca astea sunt deja semne si ca trebuie sa incep. La inceput mi-a venit sa o las balta de o mie de ori, pentru ca nu iesea nimic. Calupurile nu faceau spuma deloc sau obtineam un sapun lichid care nu se intarea nici in sase luni”, povesteste pentru startups.ro Ladislau Gagyi, fondatorul Galador.
Initial sapunurile erau destinate familiei. Insa, in 2003, dupa ce a ramas somer, Ladislau Gagyi s-a hotarat sa incerce sa transforme noua lui pasiune in afacere, mai ales ca investitia nu era mare. Ingredientele nu sunt scumpe si au fost cumparate de la importatori iar echipamentul necesar productiei poate fi gasit in orice gospodarie - mixer, oale etc.
Numele marcii de sapun, Galador, vine la de numele de familie, Ga(gyi), prenumele antreprenorului, La(dislau), si cel al sotiei lui, Dor(ina).
Ladislau Gagyi spune ca in prezent este singurul producator roman de sapunuri naturale prin procedeul “la rece”, in care nu se incalzeste grasimea, si are planuri de a exinde productia si afacerea, insa numai daca poate mentine calitatea produselor. Galador are in portofoliu 15 sapunuri si un sampon lichid.
Afacerea a fost dezvoltata pana in prezent din resurse proprii din cauza ca aceasta nu indeplinea conditiile necesare pentru a obtine finantare. Pentru ca in Romania nu exista o traditie in fabricarea sapunurilor prin acest procedeu, singura sursa de informare a antreprenorului a fost internetul.
Conceptul afacerii
Sapunurile naturale, facute “la rece”, sunt fabricate prin desolidificarea la abur a uleiurilor de baza (cocos, palmier si uleiul de masline) si amestecarea acestora cu soda, hidroxid de sodiu, uleiuri esentiale cu rol terapeutic si arome. Din combinarea la o anumita temperatura a grasimilor si a sodei rezulta ca produs secundar glicerina, care este prezenta in orice sapun natural.
“Sapunul natural se face asa cum faci o prajitura in bucatarie”, spune Gagyi, adaugand ca amestecul pentru sapun se toarna in tavi precum cele pentru prajituri, numai ca cele folosite de el sunt din lemn si tapetate cu hartie cerata.
Spre deosebire de cele naturale, sapunurile obisnuite sunt facute din grasime de vita, care este topita la 150 - 200 de grade, apoi amestecata cu soda si diverse produse chimice pentru aroma si consistenta.
Sapunurile Galador sunt realizate in totalitate manual de Ladislau Gagyi impreuna cu sotia lui si un angajat. Retele de baza sunt unele vechi, cunoscute, care insa au fost imbunatatite prin adaugarea unor uleiuri cu rol terapeutic (jojoba, avocado, canepa/catina, unt de cacao etc) si al unor arome.
“Niciuna dintre retetele pe care le folosesc in prezent nu se regaseste nicaieri asa cum este la mine. De exemplu, catina nu o foloseste nimeni”, spune Ladislau Gagyi.
De obicei, intr-o zi de lucru, pana in jurul orei doua dupa-amiaza timpul este dedicat realizarii amestecului, turnatului, topitului etc, dupa-amiaza sunt taiate sapunurile si seara se fac coletele cu produse.
Sapunul turnat in tavi are consistenta unei budinci. Dupa 24 de ore este scos din tavi, taiat si pus la uscat pe rafturi, timp de sase saptamani, la temperatura camerei, pentru a se incheia procesul si a se stabilizat PH-ul.
Pentru fiecare sapun Galador exista autorizatie din partea Ministerul Sanatatii. Taxele pentru obtinerea unei astfel de autorizatii variaza intre 300 de lei si 400 de lei iar acestea trebuie reinnoite numai daca se modifica ingredientele din reteta.
Vanzarea produselor
Numarul clientilor a crescut incet, dar constant, multi devenind consumatori fideli.
Pana la inceputul lunii martie anul acesta, Galador vindea in jur de o mie de bucati de sapun. Insa, din aprilie productia a inceput sa creasca. Atunci a vandut 1.400 de bucati (140 de kilograme), in iunie 1.600 de bucati (160 de kilograme) si in august 2.000 de bucati (200 de kilograme), cand a angajat al treilea om.
“Daca reusesc sa mai angajez o persoana sau doua, productia va fi in crestere. Pot ajunge pana la sfarsitul acestui an la 300, 400 sau 500 de kilograme. In momentul in care oamenii au inceput sa inteleaga despre ce este vorba si sapunurile au ajuns la ei sa vada ca intr-adevar sunt de calitate, a inceput sa creasca si cererea”, explica Ladislau Gagyi.
Una dintre problemele legate de vanzarea sapunurilor naturale este lipsa de cunostinte ale oamenilor.
“La sapunurile naturale vegetale, aromele nu au foarte mare importanta, dar aceasta este inca o problema pe care lumea nu o stie. Am o serie de sapunuri in care aromele nu apar deloc (sapunul pentru bebelusi, inodorizantul si cel cu ghimbir). Sapunul cu ulei de catina l-am facut un timp fara arome dar nu merge, sta in raft. Daca il faci cu arome, clientii il cumpara”, detaliaza Ladislau Gagyi.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Galador este o marca de sapunuri naturale lansata de Ladislau Gagyi in urma cu sase ani.
Producerea sapunurilor se face manual, astfel ca nu se pot realiza cantitati mari si preturile sunt mai ridicate decat pentru sapunurile obisnuite.
Sase ani este perioada in care Ladislau Gagyi a facut experiente pana a obtinut primele sapunuri care puteau fi vandute.
Galador are in portofoliu 15 sapunuri si un sampon solid pe care le distribuie in magazine din tara.
Productia s-a dublat in 2009, ajungand de la o mie de bucati la inceputul anului, la doua mii de bucati in august.
Cifra de afaceri creste cu 30% - 40%, anual, pentru acest an fiind estimata la 30.000 de euro.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.