Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Intarzierea a fost legata de faptul ca, pentru integrarea produselor Ingenico in portofoliu, a fost nevoie de o reorganizarea Danubius, deoarece era nevoie de un departament separat.

La sfarsitul anului 2007, compania a semnat un contract de mentenanta pentru intreg parcul de POS-uri bancare de la Unicredit Tiriac.

Atunci a fost primul nostru contact real cu piata. Unicredit este pana acum cel mai mare client al nostru. Noi am castigat contractul de mentenanta nestiind absolut nimic. Nu stiam despre autoritati, Visa, Mastercard etc, dar stiam sa facem service de la casele de marcat, pentru ca este cam acelasi lucru”, explica Velin Ganev.

In 2007, Danubius a vandut putine POS-uri, pentru ca nu au avut la dispozitie soft-ul dedicat acestora.

Din martie 2008, softurile pentru POS-uri sunt create de Danubius. Pentru acestea compania primeste si sprijin din partea Ingenico.

In 2008 am hotarat sa cream propriul departament de software, atunci am facut parteneriatul si cu Euronet World Wide, pe partea de prepay. Am facut impreuna cu ei softul pentru aparate, pentru prepay, pentru incarcarea electronica si am inceput sa vindem pe incarcare electronica”, explica Velin Ganev.

PostPrest Services
La sfarsitul anului trecut, a fost infiintata o noua companie, PostPrest Services, care este dedicata proiectelor speciale ale Ingenico. Jumatate din participatia in PostPrest Services este detinuta de Danubius, iar cealalta de trei persoane fizice.

General Manager al PostPrest Services este Iulian Herscovici, care este si unul dintre actionarii acestei companii. Directorul Executiv al PostPrest Services este tot Velin Ganev.

In prezent, aceasta firma se ocupa de adaptarea pentru piata din Romania a Ingepost, un soft dedicat serviciilor de curierat realizat de Ingenico, soft care nu este inca pus in vanzare.

Pozitia pe piata de POS-uri
Pe piata POS-urilor bancare, Velin Ganev spune ca, potrivit estimarilor facute de cei de la Ingenico, Danubius a avut, in 2009, o cota de piata de aproximativ 20% pentru unitatile vandute. Piata de POS-uri este caracterizata ca fiind mare si intr-o continua schimbare.

Toate echipamentele celor trei furnizori sunt identice, astfel ca noi cautam tot timpul ceva nou, sa aparem cu ceva nou pe partea de soft, un concept nou, o idee noua”, detaliaza Velin Ganev.

Pe langa Unicredit Tiriac Bank, in prezent, Danubius colaboreaza pentru POS-uri cu Millenium Bank si Intesa San Paolo, iar la Procredit Bank sunt vandute aparate de catre fostul partener al lui Ingenico in Romania. Danubius se afla insa in discutii si cu alte banci.

Pe mine nu ma intereseaza sa lucrez cu tot sistemul bancar. Noi vrem sa lucram cu mai putini, dar sa avem un parteneriat, adica o relatie destul de stransa, sa dezvoltam alte proiecte, noutati etc”, explica Velin Ganev.

Pana in prezent, compania a vandut peste 11.000 de unitati de POS-uri.

Cifrele Danubius
Dupa momenul din anul 2000, cand cifra de afaceri a firmei a crescut cu 1.000%, datorita ordonantei de urgenta, in anii urmatori cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 5% - 10% pe an.

Anual, cifra de afaceri a lui Danubius este in jur de 7,5 milioane de euro, pentru 2009 fiind estimata o cifra de afaceri de 8,5 milioane de euro.

Anul acesta, Danubius mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri, ca urmare a urcarii vanzarilor produselor Ingenico, fiindca Datecs nu mai poate creste pe partea de vanzari. Pana anul trecut, 90% din cifra de afaceri a Danubius era adusa de Datecs, 5% de Ingenico si 5% de servicii.

Anul trecut Ingenico a ajuns la 30%, Datecs la 68% si serviciile la 2% sau 3%. A fost un an de zile destul de puternic pe Ingenico. Nu ne asteptam. La orice afacere, primii doi ani sunt pentru stabilizare, pentru a crea si a concepe. Din al treilea an incepe vanzarea de echipament, dezvoltarea sau cresterea. Eu ma asteptam ca in primii doi ani de zile sa nu vindem nimic pe Ingenico. In al treilea an de Ingenico am avut o crestere, vanzari lunare, ceea ce este foarte bine. Asteptam ca anul acesta sa avem vanzari si mai bune”, completeaza Velin Ganev.

Strategia de business
Velin Ganev precizeaza ca banii castigati de Danubius au fost investiti in permanenta in dezvoltare. De exemplu, aparitia celui de-al doilea partener in cadrul companiei a dus la crearea unui call-center, pe baza unei investitii de aproximativ 35.000 de euro.

In prezent, cele mai multe investitii ale companiei sunt pentru stocuri. De exemplu, pentru POS-uri au pemanent in stoc intre 1.000 si 2.000 de aparate. 

Avem un singur leasing pe o masina. Danubius nu a avut niciodata credite. Nu am avut nevoie. Incercam sa crestem, daca se poate, usor - usor. Nu sa facem de azi pe maine un deal foarte mare si pe urma sa disparem. Aceasta a fost strategia noastra de la inceput. Daca vom avea nevoie de un credit, probabil il vom lua”, adauga Velin Ganev.

Danubius are 33 de angajati (inclusiv actionarii) si 235 de distribuitori, care acopera toata tara.

Sunt firme cu care noi colaboram din 1999 - 2000. Sunt firme extrem de stabile. La un moment dat am ajuns la 380 - 390 de distribuitori, o retea uriasa. Am mai scazut-o, pentru ca nu era cazul sa fie chiar asa de mare. Au aparut probleme la nivel de plati si multi distribuitori clacau si dispareau. Atunci am preferat un numar mai strans”, detaliaza Velin Ganev.

Compania are si peste o mie de tehnicieni, numarul acestora fiind in permanenta schimbare.

Pe langa parteneriatul cu Euronet World Wide, Danubius are unul si cu Romsys, pentru proiectele legate si de case de marcat si de POS-uri bancare. 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Danubius-Exim a fost fondata acum 15 ani de Nadejda Ganeva, intre timp in actionariatul companiei intrand si fiul acesteia, Velin Ganev.
Initial, compania vindea in Romania medicamente bulgaresti si aparate de tip fiscal.
Din 1997, Danubius a inceput sa vanda exclusiv echipamente fiscale, semnand un parteneriat cu producatorul de profil Datecs din Bulgaria.
In anul 2000, cifra de afaceri a firmei a crescut cu 1.000%, datorita unei modificari legislative care ii obliga pe retaileri sa detina case de marcat fiscale.
Din 2007, Ingenico a devenit al doilea partener al companiei in Romania, Danubius intrand si pe piata de POS-uri bancare.
Cifra de afaceri este in medie, anual, de 7,5 milioane de euro, cresterea anuala fiind de 5% - 10%.
Compania are 235 distribuitori care acopera toata tara.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.