De ce ai nevoie de un plan de afaceri
Unii antreprenori isi fac un plan de afaceri doar cand sunt fortati de imprejurari. Ilie Negroiu, Director al Centrului pentru Dezvoltare Antreprenoriala si Managementul Proiectelor din cadrul Codecs, vorbeste pentru startups.ro despre probleme firmelor mici si ajutorul pe care il poate aduce un plan de afaceri in rezolvarea acestora
Problemele firmelor mici
Desi povestile de succes ii incurajeaza pe intreprinzatori, realitatea afacerilor este foarte diferita de aceste povesti.
Din cauza marimii, micile firme vor avea in mod continuu de depasit anumite probleme:
Luati impreuna, acesti factori accentueaza fragilitatea micilor firme (de exemplu, daca un membru cheie al echipei pleaca, efectul poate fi catastrofal; daca un client important intarzie cu plata se poate intra in criza financiara).
Acestea sunt trasaturile ce caracterizeaza micile firme. Decat sa-si controleze destinul, ele permit altcuiva sa le controleze. Managerul nu incearca sau incearca in mica masura sa planifice.
Costurile se refera la:
In consecinta, in primele etape de dezvoltare, in loc de plan de afaceri (cu structura specifica din literatura de specialitate) se pot stabili niste directii generale de actiune (de exemplu, cresterea numarului de clienti, diversificarea produselor, achizitia unui spatiu de productie) sau obiective specifice (de exemplu, cresterea cifrei de afaceri cu 15% în urmatorii 3 ani; dezvoltarea bazei de clienti in urmatorul an prin intrarea in 2 judete; cresterea vanzarilor cu 15% în urmatorii 2 ani catre cei 5 clienti importanti).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.