Finantare pentru consultanta


Business Advisory Services (BAS) este un program ce sprijina IMM-urile care au nevoie sa apeleze la servicii de consultanta, dar nu si le pot permite. Firmele eligibile primesc maxim 50% din valoarea neta a proiectului de consultanta de care au nevoie. BAS este un program administrat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si finantat de Ministerul Federal de Finante al Austriei.

 

 

Programul BAS a fost lansat in Romania in toamna anului 2006, dar la nivel international functioneaza din 1995, in 18 tari. Fondurile alocate in program provin, pentru fiecare tara in parte, de la diversi donatori institutionali. In cazul Romaniei, suma de 1,5 milioane de euro de care dispune programul a fost donata de Ministerul Federal de Finante al Austriei. In tara noastra, programul se va derula pana in 2009, cu posibilitatea prelungirii acestuia, in functie de numarul de cereri si de sumele alocate de donatorii institutionali.

BAS ofera cofinantare doar pentru proiectele de consultanta efectuate de consultanti din Romania. In acest fel, programul sprijina atat companiile care au nevoie de ajutor de specialitate, cat si firmele de consultanta locale.  

“Unele firme de consultanta lucrau in principal pentru multinationale. Acum, patrund pe un segment nou de piata si castiga si clienti din randul IMM-urilor care, prin cofinantarea oferita de program, isi pot permite sa plateasca respectivele servicii”, spune pentru startups.ro, Camelia Dragoi, directorul programului BAS in Romania.


Ce ofera programul

Companiile romanesti eligibile au posibilitatea sa obtina subventii de maxim 50% din costul net al unui proiect de consultanta, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Valoarea minima a grantului este de 1.000 de euro. De asemenea, firmele primesc asistenta in definirea necesitatilor de consultanta in afaceri si sprijin in selectarea consultanilor cu care sa lucreze, acesta fiind unul din elementele de diferentiere fata de alte programe de finantare europene.  

“BAS functioneaza diferit fata de programele de finantare europene, de tipul fondurilor structurale. In cazul nostru, documentatia este minima astfel oferirea granturilor facandu-se mai repede. De exemplu, dupa ce firma plateste serviciile de consultanta, in maxim 5 zile lucratoare primeste rambursarea de maxim 50% din valoarea acestora din partea BAS”, spune Camelia Dragoi.

Programul cofinanteaza o gama larga de proiecte de consultanta. Cateva exemple ar fi cele legate de: consultanta in marketing; optimizarea proceselor organizatiei; identificarea de parteneri comerciali strategici; dezvoltarea planului de afaceri;  consultanta tehnica; implementarea sistemelor de management al calitatii, mediului, securitatii ocupationale, sigurantei alimentului, etc.

Nu sunt eligibile proiectele de consultanta legate de servicii juridice, planificare fiscala si audit financiar. De altfel, modul in care BAS defineste consultanta este un alt element de difrentiere fata de alte programe.

“Noi avem un alt mod de lucru, mai flexibil, si privim altfel notiunea de consultanta. Pentru BAS, aceasta este definita ca o asistenta externa acordata de un specialist intr-un domeniu, iar acesta poate fi aproape orice: realizarea unui plan de afaceri, implementarea unui CRM sau sistem ISO, un studiu tehnic, o diagnoza organizationala etc.”, spune pentru startups.ro, Raluca Nan,  Project Officer la BAS.


Firmele eligibile
Pentru a putea obtine cofinantare, firmele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie IMM-uri (intre 10 si 250 de angajati, ca exceptie chiar si pana la 500, cifra de afaceri de maxim 40 de milioane de euro); sa aiba capital majoritar romanesc; sa aiba capital majoritar privat; sa activeze pe piata de cel putin doi ani; sa aiba un potential real de dezvoltare; sa aiba nevoie de servicii de consultanta si sa aiba capacitatea sa urmeze recomandarile propuse. Sunt eligibile atat firmele care activeaza in domeniul serviciilor, cat si cele care activeaza in productie.  

“Companiile nu trebuie sa fie infiintate de doi ani doar pe hartie. Trebuie sa demonstreze ca au avut activitate in acest timp si ca au planuri concrete de viitor”, spune Camelia Dragoi.

Programul nu finanteaza companii care au nevoie de o restructurare radicala si nici proiecte deja incepute. Nu sunt eligibile nici firmele care activeaza in urmatoarele domenii: agricultura primara, servicii financiare, dezvoltare imobiliara, bauturi puternic alcoolizate, tutun, jocuri de noroc, arme sau tehnica militara.

IMM-urile care au primit cofinantare pentru un proiect pot cere sprijin si pentru un al doilea proiect de consultanta, dar asta doar dupa un an de la incheierea cu succes a primului si realizarea de catre BAS a unei monitorizari a rezultarelor.  

“Firmele de consultanta nu pot participa in acelasi timp la mai multe proiecte cofinantate prin program. De asemenea, acestea trebuie sa aiba capital majoritar romanesc si o experienta pe piata locala de cel putin doi ani”, spune Camelia Dragoi.


Evolutia programului in Romania
Din momentul lansarii programului in Romania si pana acum, cea mai mare parte din fonduri a mers catre proiecte de consultanta ce vizau implementarea de sisteme de management si consultanta in marketing. Jumatate din fondurile cheltuite au mers catre firme din Bucuresti iar restul catre firme din afara Capitalei.  

“Consultanta pentru implementarea de sisteme de management predomina in numarul proiectelor cofinantate. Principalele motive sunt legate de faptul ca o parte din aceste sisteme au devenit obligatorii, iar altele sunt necesare pentru a le permite firmelor sa participe la licitatiile de stat. In plus, exista si o presiune asupra firmelor din partea clientilor lor pentru a implementa aceste sisteme, ca o garantie a calitatii”, spune Camelia Dragoi.

Valoarea medie a granturilor acordate pana acum de BAS in Romania a fost de aprox 6.400 euro de proiect. Firmele care au aplelat la program vin din domenii diverse: HORECA, retail, telecomunicatii, media si advertising, avocatura, IT, turism, distributie farma, productie de mobila, etc.  

“Pana acum s-au acordat in total finantari de aproximativ 310.000 euro”, spune Camelia Dragoi.

Elmi Prodfarm a fost una dintre primele companii care au apelat la programul BAS. Firma se afla in topul producatorilor nationali de cosmetice si detine marcile Elmiplant, Blossom si Bioten. Proiectul de consultanta pentru care Elmi Prodfarm a obtinut cofinantare a inclus o cercetare de piata, o analiza a liniei de produse Bioten, comparativ cu principalele produse concurente, si crearea unei noi identitati vizuale pentru gama Bioten.  

“Am oferit finantare atat unor companii cu cifra de afaceri de 20.000 de euro, cat si unora cu o cifra de afaceri de 8 milioane de euro. Insa, in primul caz, am luat in calcul faptul ca firma semnase deja contracte in valoare mult mai mare pentru anul urmator”, spune Camelia Dragoi.

In perioada urmatoare, BAS va incepe derularea unei campanii de promovare prin care sa ajunga la un numar mai mare de potentiali beneficiari ai finantarilor. Mai multe informatii despre program pot fi gasite aici.

 

Cristina Alexandru 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii