Articole
Articole:   Toate  |  Start-up-uri / Bacania Veche

Cu usile larg deschise

Dupa un weekend cu paine de casa, cozonaci framantati de mana, brownies, degustari de dulceturi si branzeturi fine, Bacania Veche s-a deschis oficial si isi asteapta oaspetii in casa de pe Barbu Vacarescu 49.
Cu usile larg deschise

Cu o zi inainte de deschiderea oficiala, Marius Tudosiei a ajuns acasa seara tarziu. Fusese in discutii cu furnizorii si vroia sa mai lucreze putin la pregatirile pentru lansare - sa puna la punct detaliile programului si sa trimita niste e-mail-uri. A adormit insa odata cu Luca, fiul lui in varsta de doi ani.

Eram frant de oboseala si somnul mi-a prins bine. M-am trezit a doua zi la ora sapte, incarcat cu energie”, spune Marius.

Fusese o perioada aglomerata si urmau cateva zile la fel de obositoare. In dimineata deschiderii oficiale, el incerca sa se imparta cumva intre pregatirea painii si a cozonacilor, aranjarea mesei cu produse de degustat, sedinta foto si primirea clientilor care ii treceau pragul.

A avut insa ajutoare de nadejde. Bacania Veche este o afacere de familie asa ca mama lui venise special de la Dersca, din nordul tarii, sa framante cozonacii. Iar Paula, sora lui, gateste pentru bacanie dulciuri si ciocolata artizanala “fara arome identic naturale”, cum ii place lui Marius sa descrie toate bunatatile cu care umple rafturile facute chiar de el.

Lansarea nu a fost una clasica - mape de presa, conferinta, discursuri. A fost mai degraba o petrecere de casa noua. Pentru ca bacania nu e un magazin. E locul in care Marius este gazda iar clientii sunt oaspeti. Unde limonada este din partea casei, unde poti gusta orice produs inainte sa il cumperi si unde, daca are vreme, Marius sta cu tine la o cafea pe banca din curte, de sub tei.

Cu un zambet larg si o strangere de mana, el isi intampina oaspetii rugandu-i sa se plimbe in voie prin bacanie si sa ii spuna daca vor sa stie povestea unui produs.

Cineva mi-a spus ca s-a simtit aici ca in bucataria bunicii. Mi-a placut. Toti cei care vin aici trebuie sa fie multumiti”, spunea mama lui Marius intr-o discutie de cateva clipe, cat isi luase o scurta pauza de la framantatul cozonacilor. Muncise toata ziua dar vroia ca a doua zi sa fie in bacanie la sapte dimineata, sa mai pregateasca niste cozonaci, preocupata ca nu sunt suficienti.

In cele trei zile cat a durat deschidrea oficiala, Marius si-ar fi dorit sa aiba mai mult timp sa stea de vorba cu cei care il vizitau. Sa le spuna de ce mancarea de acolo e altfel, sa ii faca sa se simta bine primiti.

Abia a avut timp sa bea o cafea. A lucrat in jur de 15 ore pe zi dar energia era ultimul lucru care ii lipsea. A primit felicitari pentru proiectul sau, pentru ca si-a pus in practica un vis, pentru ca e pasionat de ceea ce face. Dar cel mai mult l-au impresionat vorbele unei fetite care, dupa ce a intrat in bacanie, i-a spus mamei sale: “Mami, miroase a Mos Craciun!”.

Dupa weekend-ul de lansare, luni a fost o zi oarecum inchisa pentru public. Oarecum, pentru ca usa a fost deschisa si daca a venit cineva si a vrut ceva, a fost tratat cu aceeasi prietenie. A fost ziua in care s-au refacut stocurile, s-au umplut vitrinele, s-au facut calcule si planuri.

De-acum Bacania Veche e deschisa oficial, dar Marius este perfectionist si lista lui cu lucruri de facut pana cand totul va fi asa cum isi doreste este lunga.

Incepand de la candelabrul special care va sta deasupra mesei cu produse de sezon sau canapeaua pe care o vrea in hol si pana la dublarea numarului de poduse romanesti pe care le are pe rafturi, extinderea ofertei din productia proprie sau plata datoriilor facute pentru lansarea bacaniei.

Acum trebuie sa asez Bacania 1, sa o consolidez, sa ii aduc notorietate si succesul de care are nevoie. Trebuie sa gasesc si o casa mult mai mare pentru Bacania Veche 2. Dar si sa imi fac timp pentru cativa prieteni pe care nu i-am mai vazut de multa vreme. O sa ii invit tot in bacanie”, imi spunea Marius aseara, cu gandul la ce are de facut a doua zi.
VIDEO