"Chimia" - un aspect important in colaborarea dintre un antreprenor si un fond de investitii


Florin Talpes, CEO Softwin, spune ca in aceasta colaborare este ca atunci 50% din decizia de angajare a unui persoane se bazeaza pe "chimie", pe posibilitatea de a colabora dintre viitorul angajat si echipa care exista deja in companie.

Florin Talpes a spus, in cadrul celei de-a patra conferinte anuale a Asociatiei Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Europa de Sud-Est (SEEPEA), ca in 2005 - 2006, cand Softwin negocia cu fondurile de investitii, a ales investitorii reprezentanti de Horia Manda, Managing Partner la Axxess Capital, care administreaza fondurile de investitii Romanian - American Enterprise Fund si Balkan Accession Fund, in dauna unui fond de investitii din Silicon Valley cu experienta in IT, pentru ca primii aveau aceeasi cultura si experienta cu firma din Romania.

"Daca aduceam acel fond de investitii din SUA, gap-ul de cultura de 25 de ani - 30 de ani intre fondul american si firma ar fi fost imens", a mai spus Florin Talpes.

La sfarsitului lui 2007, un grup de investitori, reprezentat de Horia Manda, a achizitionat 7% din Softwin, pentru suma de sapte milioane de dolari.

Potrivit lui Florin Talpes, intrarea unui fond de investitii in actionariatul Softwin s-a facut tarziu pentru ca romanii nu au cultura echipei, dupa perioada comunista cand toti erau obisnuiti sa fie individualisti. De asemenea, aceasta tranzactie a fost intarziata si de o experienta nefericita a lui Florin Talpes cu un colaborator francez. 

"Eram parteneri cu un francez, care in 1995 mi-a propus sa-i dau 50% din companie, fara ca el sa-mi dea nimic. Pentru mine a fost o lovitura, care m-a impins cu cativa ani in urma in ceea ce priveste lucrul in echipa. In 2005 - 2006, cand deja aveam mai multi straini in echipa si stiam ce inseamna lucrul in echipa, am inceput negocierile cu fondurile de investitii", a adaugat Florin Talpes.

In prezent, s-a ajuns ca fondul de investitii si Softwin sa fie o echipa, acestia discutand o data la cateva zile despre activitatea companiei si ce decizii trebuie luate.

Liviu Dragan, CEO la TotalSoft, a spus ca tot chimia a fost cea care l-a determinat sa accepte ca Global Finance sa devina actionar in companie. El a mai spus ca este incantat de faptul ca fondul de investitii este discret in relatia cu firma si ca o lasa sa se exprime. Global Finance a achizitionat acum cinci ani 80% din TotalSoft, pentru 7,7 milioane de euro.

De ce sa accepti un fond de investitii in actionariat
Accelerarea dezvoltarii este unul din motivele pentru care antreprenorii au dorit si au acceptat sa se asocieze cu fonduri de investitii. De exemplu, Siveco si TotalSoft au reusit ca astfel sa dezvolte si sa devina lideri de piata cu anumite produse (n.red. - Charisma pentru TotalSoft) intr-un timp de cativa ani.

Antreprenorii prezenti la conferinta au subliniat ca fondurile de investitii aduc, pe langa bani, si cunostinte de a structura compania, intr-o anumita etapa, plus cunostinte de management, de marketing si comerciale.

Probleme in relatia cu fondul de investitii
Una din dificultatile in colaborarea dintre un fond de investitii si o companie este data de presiunea de a obtine indicatori financiari din ce in ce mai buni.

Liviu Dragan a spus ca atata timp cat profitul este bun, prezenta fondului de investitii nu se simte si ca acum se uita lunar la indicatorii financiari, fata de o data la trei luni, inainte de intrarea fondului. In 2009 - 2010, TotalSoft a avut un profit operational de 25%, in jur de 4 milioane de euro - 5 milioane de euro.

Tensiuni intre Global Finance si TotalSoft au fost in perioada 2005 - 2008, cand salariile din IT au avut o crestere puternica, de 30%/ an, iar reprezentantii fondului nu erau de acord cu astfel de majorari si propuneau oferierea de bonuri de masa pentru angajati.

Presiunea de a creste mereu compania este o alta cauza a tensiunii dintre fond si antreprenor.

"Uneori, nu mai vreau sa cresc. Este bine asa cum este", a mai spus Liviu Dragan.

Irina Socol, CEO la Siveco, a adaugat faptul ca, daca nu exista discutii si tensiuni in cadrul sedintelor de bord, atunci este un dezastru, pentru ca opiniile diferite si confruntarea acestora ii fac sa se dezvolte.

Raluca Nita, directorul fondului Advent International, a spus ca, daca antreprenorii sunt reticienti in a fi transparenti cu informatiile financiare transmise fondului, chiar si dupa ce li se explica de ce este nevoie de aceasta transparenta, atunci fondul nu va investi in aceste companii.

Alta dificultate data de intrarea unui fond de investitii in actionariat este adoptarea culturii corporatiste intr-o firma antreprenoriala.

(
Citeste aici mai multe despre motivele care-i determina pe unii antreprenori sa ramana in companie dupa ce aceasta este vanduta.)

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii