Chiriile birourilor din zonele secundare si de la periferia Bucurestiului vor scadea in 2010 intr-un ritm mai lent decat in 2009


Conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate (BNP PRE), cauza mentinerii acestei scaderi este livrarea a aproximativ 280.000 mp in acest an, din care cea mai mare parte in zonele periferice si secundare ale Bucurestiului.

"Desi stocul nou de 280.000 mp este mai mic fata de livrarile din anii anteriori, acesta este totusi o suprafata semnificativa ce nu poate fi absorbita in conditiile actuale ale pietei. Incepand cu semestrul doi din 2008 absorbtia neta a scazut semnificativ, in tmp ce livrarile de spatii s-au mentinut la un nivel relativ ridicat. In consecinta, rata de neocupare s-a triplat in aceasta perioada, fiind anul trecut in jur de 16%. Desi suprafata ocupata va fi mai mare in 2010, rata de neocupare este posibil sa creasca, deoarece somajul continua sa creasca, influentand cererea de spatii", se arata in comunicatul de presa.

In prezent, chiriile medii variaza intre 140 de euro si 170 de euro/mp/an pentru proprietatile de clasa B din zonele atractive si intre 120 de euro si 140 de euro/mp/an in zonele secundare, cele mai scazute fiind in ariile secundare si la periferie unde infrastructura este de proasta calitate si reteaua de transport public este la mare distanta.

Pentru birourile de clasa A din zona centrala chiriile medii sunt intre 190 de euro si 220 de euro/mp/an. In a doua jumatate a anului trecut variatiile acestor chirii, unde oferta este limitata, sugereaza un nivel relativ stabil al acestora pentru acest an, se mai arata in studiu.

De anul trecut, cererea pe piata birourilor s-a schimbat, conditiile de inchiriere fiind in prezent favorabile chiriasilor, care, pentru a-si reduce costurile, isi renegociaza contractele pentru a obtine discount-uri, se relocheaza in zone mai bune sau in cladiri de calitate mai buna in cazul in care obtin contracte mai favorabile.

Anul trecut, o alta schimbare, fata de perioada anterioara, este preferinta chiriasilor pentru cladirile finalizate, in detrimentul preinchirierilor care sunt considerate mai riscante in actualul context economic.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii