Coaching-ul, un proces util in primul rand celor care vor sa se dezvolte


Afirmatia ii apartine Madalinei Uceanu, Career Coach & Senior HR Advisor la Career Advisor, speaker in cadrul Business Days Bucuresti, care va avea loc in zilele 29 si 30 noiembrie.

Ea este de parere ca multi antreprenori sunt intr-un astfel de proces continuu de dezvoltare, insa precizeaza ca este dificil de apreciat cat de multe sunt situatiile in care aceasta dezvoltare are loc cu ajutorul unui coach sau consilier.

Am intalnit insa destul de multi antreprenori care simt la un moment dat nevoia de a se consulta sau primi un punct de vedere din afara despre contextul afacerii lor, sau de a-si ajusta modalitatea de a rezolva situatiile cu care se confrunta, in lipsa obtinerii rezultatului dorit”, spune Madalina Uceanu.

Ea spune ca necesitatea de a avea un coach permanent este cumva impotriva ideii de coaching in sine, proces care ajuta la deprinderea mecanismelor prin care sa gasesti solutii la provocari similare in viitor. Insa colaborarea cu un coach se poate intinde pe o perioada de cateva luni, iar de aici poate sa apara caracterul permanent al acesteia.

In ceea ce priveste colaborarea cu un coach in perioada de start-up a unei afaceri, aceasta ar putea fi necesara inca din momentul incoltirii ideii care va sta la baza start-up-ului, si nu neaparat doar din momentul demararii activitatii.

Coaching-ul cred ca poate ajuta in primul rand la pastrarea imaginii de ansamblu si a directiei corecte, lucru care nu este usor de realizat in perioada de inceput, cand apar destul de multe elemente neprevazute, poate, in etapa anterioara. In plus, cred ca obisnuinta de a-si propune cu curaj obiectivele si de a le atinge ulterior poate constitui o baza foarte buna pentru activitatea ulterioara”, spune Madalina.

Privind importanta unei cariere existente intr-un anumit domeniu, inainte de a lansa o afacere in acel domeniu, ea spune ca singurul element care face o diferenta in aceasta privinta este doar curajul pe care si-l asuma fiecare antreprenor si usurinta cu care vede solutia ideala.

Am vazut destul de multe situatii in care antreprenorii au preferat un model de business intr-o industrie in care aveau deja experienta, avem insa cateva exemple de succes ale unor oameni care au indraznit sa transforme o pasiune intr-un business (vezi Marius Tudosiei - Bacania Veche). Nu cred ca este o solutie care sa se potriveasca tuturor, cred doar ca modul in care ne uitam la lucruri ar trebui schimbat, limitarile de genul ce am, sau ce nu am voie, sau as putea face, nu prea au loc in mintea unui antreprenor”, este de parere Madalina Uceanu.

Recomandarile pe care ea le face antreprenorilor aflati la inceput de drum depind de fiecare situatie in parte, de experienta anterioara, dar si de bagajul emotional cu care ei pornesc la drum. Ea spune ca a considerat foarte valoroasa sugestia doamnei Herminnia Ibarra, mai ales in situatia in care pleci dintr-un loc de munca pentru a incepe o activitate pe cont propriu, respectiv aceea de a identifica cateva potentiale activitati si a construi mici experimente care sa iti permita sa traiesti pe propria piele experienta activitatii in acea zona, inainte de a te implica 100% in afacerea respectiva. Sensul unui asemenea experiment este mai degraba acela de a trai din teren experienta si de a ajusta planurile initiale, pe baza acestei experiente.

Avantajele unui astfel de drum sunt specifice fiecaruia, cred ca generalizarile nu sunt potrivite. Cele care sunt avantaje pentru un anumit tip de personalitate, pot fi exact dezavantajele percepute de altul, si invers. Acesta este un motiv in plus pentru care consider ca experimentele pot lamuri mai mult decat ceea ce ne imaginam ca ar putea fi. Totusi, cred ca este importanta capacitatea de a vedea lucrurile la dimensiunile reale si de a ne lasa inspirati de povestile celor care au trecut prin asta, fara ca o asemenea poveste sa ne fie altceva decat o lectie, si nu un motiv pentru a nu ne mai urma visele”, spune Madalina Uceanu.

Avand in vedere faptul ca audienta va fi formata din manageri de vanzari si tinand cont de presiunea majora care exista pe cifrele generate de echipele lor in aceasta perioada, Madalina Uceanu va aborda in cadrul Business Days Bucuresti ideea de burnout si de management emotional al intregii echipe, care poate fi afectata nu numai de presiunea pietei, dar si de schimbarile din interiorul organizatiei. In plus, ea considera ca exista destule provocari la nivelul managerilor de echipa, generate de oameni performanti in conditiile anterioare ale pietei, care s-ar putea sa intampine dificultati in a-si adapta stilul si a accepta cu mai multa usurinta schimbarile inerente, atat la nivel de echipa cat si de perceptie asupra lor.

(Citeste aici mai multe despre participarea la eveniment.)

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii