Evenimentele precum inchiderea fabricii Nokia arata ca statul trebuie sa sprijine antreprenorii


Afirmatia a fost facuta de Cristian Nacu, Partener al fondului de investitii Enterprise Investors, care a spus ca este bine ca statul sa se lupte pentru atragerea companiilor multinationale, dar, in acelasi timp, sa ii ajute pe antreprenori.

 

"In criza, antreprenorii sunt, probabil, cea mai buna solutie, pentru ca isi iau soarta in maini si gasesc solutii mult mai inovative decat gigantii", a mai spus Cristian Nacu, in conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii proiectului "Campioni in business".

Acest proiect este realizat de Enterprise Investors, Banca Comerciala Romana, Ziarul Financiar si Asociatia Triple Helix (cu activitate in domeniile antreprenoriatului, educatiei si leadership-ului). In cadrul proiectului, partenerii vor selecta, premia si promova companiile romanesti cu cele mai notabile performante financiare in ultimii ani.

Criteriile de selectie a companiilor sunt: sa fi avut, anul trecut, afaceri de peste 20 millioane de lei, profit net si peste zece angajati. Criteriul de premiere este cresterea medie anuala a cifrei de afaceri (Compound Annual Growth Rate - CAGR) din ultimii trei ani (2008 - 2010).

In aceasta editie, 3.500 de companii romanesti indeplinesc conditiile de eligibilitate, acestea avand, cumulat, cifra de afaceri de 387 de miliarde de lei, un profit brut de 27,6 miliarde de lei si aproximativ un milion de angajati.

Irina Anghel, Presedinte si Fondator al Asociatiei Triple Helix, a spus ca, pentru dezvoltarea economiei, este nevoie de antreprenori locali.

Wolfgang Schoiswohl, Vice-Presedinte Corporate Banking la BCR, a spus ca in Romania este nevoie de un nou optimism, in care antreprenorul sa stie oportunitatile si riscurile.

"Pentru o banca nu sunt importante numai cifrele si balanta comerciala, ci sa cunoasca ce fel de driveri inovativi are firma, istoricul antreprenorului si ceea ce-l diferentiaza de ceilalti antreprenori. In noul climat economic, este important ca antreprenorul sa vada oportunitatile, sa aiba un plan B, daca nu functioneaza planul A, iar daca nici planul B nu functioneaza, atunci sa aiba un plan C", a mai spus Wolfgang Schoiswohl.

Pentru anul trecut, "Cel mai dinamic antreprenor din Romania" a fost desemnata Doina Cepalis, actionarul unic al Te-Rox Prod, din Pascani (judetul Iasi), firma a carei cifra de afaceri a crescut cu 650% in perioada 2007 - 2009.

Ea a restructurat Integrata Pascani, transformand-o in patru ani intr-unul din cei mai mari producator de centuri de siguranta pentru scaune de copii din Europa. (Citeste aici mai multe despre afacerea Te-Rox Prod)

"Am reusit de frica sa nu pierd tot. Umilintele pe care le suporti ca antreprenor, incercarile pe care le ai...N-ai cui sa te plangi si n-ai unde sa te duci. A fost foarte important pentru mine ca domnul Cristian Nacu si Enterprise Investors sa ma trezeasca. Stateam in Pascani 14 ore pe zi intr-o fabrica, pentru ca acolo imi petrec timpul, si, direct din fabrica, ma duceam in diverse tari. Stiam ca trebuie sa reusesc, dar nu stiam cum sa negociez. Facem lucrurile instinctiv", a spus Doina Cepalis.

Ea a subliniat ca pentru un bancher este important ceea ce face o companie, dar, la fel de important, este cine conduce o afacere.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii