Florin Talpes recomanda implicarea utilizatorilor in definirea portofoliului de produse


CEO-ul furnizorului de solutii IT Softwin mai spune ca, in criza, utilizatorul te ajuta daca il asculti, iar aceasta ascultare trebuie facuta in continuu si sa se mentina un contact permanent cu acesta.

In cadrul conferintei Antreprenor 2010 - "Show me the business", Florin Talpes a tinut sa sublinieze acest lucru, pentru ca, desi este un principiu de baza, este putin respectat in practica.

El aminteste ca una dintre cele mai mari schimbari in aceasta perioada este comportamentul consumatorului, care nu va reveni la cel dinainte de aceasta perioada.

Alta masura de luat in situatii dificile economice este de a-ti adapta strategia la miscarile din piata si de a o alinia celei pe termen lung.

Florin Talpes a dat ca exemplu de evitat strategia unei companii concurente pe o piata din strainatate care a redus atat de mult pretul unui produs incat consumatorii au inceput sa perceapa acel produs ca fiind ieftin. Recomandarea in acest caz este a acorda discount-uri numai pentru o perioada limitata.


Atentie la fluxul de numerar si la partenerii de afaceri
Cristian Nacu, Partner la fondul de investitii Enterprise Investors, le recomanda antreprenorilor care vor sa isi pastreze fluxul de numerar in actuala criza economica sa solicite plata in avans sau pe loc, sa supravegheze companiile cu care fac afaceri pentru a vedea daca proprietarii acestora nu confunda contul personal cu cel al companiei si nu isi devalizeaza astfel firma.

Alte solutii sunt de a scurta perioadele de plata si garantiile bancare, de a extinde perioada de plata a facturilor si de a reduce perioada de colectare si incasare.

In ceea priveste restructurarea operationala, Cristian Nacu recomanda restructurarea operationala a fluxurilor, reducerea costurilor, cresterea eficientei, inchirierea sau vanzarea spatiilor excedentare si externalizarea unora dintre servicii.

Pentru restructurarea operationala este nevoie de renegocierea imprumuturilor, managementul banilor si eliberarea unor active.

"Bancile sunt dispuse sa inteleaga perioada, insa inainte de producerea raului, nu dupa", mai spune Cristian Nacu.


Lectiile crizei economice
Doru Lionachescu, Partner Principal la casa de invesitii Capital Partners, spune ca a invatat din actuala criza ca in momente grele nu il ajuta nimeni pe antreprenor si ca, in perioadele bune, acesta trebuie sa isi adune resurse pe care sa le consume in perioadele dificile.Partner-ul Principal de la Capital Partners adauga faptul ca alte lectii din criza au fost acelea ca nu este bine sa diversifici prea mult si sa faci doar ceea ce stii cel mai bine, precum si ca in astfel de momente este foarte important managementul lichiditatilor.

Doru Lionachescu mai spune ca momentele de criza sunt potrivite pentru a descoperi adevaratele valori ale vietii, oameni deosebiti si cartile importante. 

Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance, spune ca in perioadele de criza nu te poti doar vaita, ci trebuie sa iti faci un plan pentru a supravietui in aceasta perioada si sa actionezi.

"Criza este un context. Daca nu invatam nimic din acest context esta pacat. In perioada aceasta banii se castiga doar cu munca", adauga Anca Bidian.

Pentru a pregati iesirea din criza, Cristian Nacu mai spune ca este nevoie ca firmele sa pregateasca o strategie pentru viitor, sa asigure finantarea cresterii si sa se uite dupa achizitionarea competitorilor.

 

Solutii pentru Romania
Pentru iesirea din criza, Doru Lionachescu spune ca oamenii de business din Romania trebuie sa se intoarca la competentele de baza, la ceea ce stiu sa faca cel mai bine.

El mentioneaza ca domeniile spre care tara noastra ar trebui sa se concentreze sunt cel auto si agricultura, in care romanii ar trebui sa depaseasca handicapul de perceptie in ceea ce ii priveste pe cei care lucreaza in acest domeniu.

"Trebuie sa spulberam iluziile ca Romania poate fi o mare putere in tehnologie, poate cu exceptia unor nise din software", adauga Doru Lionachescu.

Alta solutie pentru iesirea Romaniei din criza ar fi repornirea creditarii, chiar daca acesta este un proces mai complicat decat in tarile mari.

"Daca nu repornim creditarea, restul sunt discutii si ne asteapta im deceniu de stagnare economica", subliniaza Partner-ul Principal la Capital Partners.

De asemenea, pentru iesirea tarii noastre din actuala situatie economica este nevoie de recastigarea credibilitatii in fata investitorilor si de a avea un nou model de crestere economica, nu cel bazat pe imprumut.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii