Fondul de investitii Catalyst Romania a preluat 30% din Avocatnet.ro
Aceasta este prima tranzactie a fondului de capital privat si capital de risc Catalyst Romania, activ de la sfarsitul anului trecut.
In urma tranzactiei, noii actionari Avocatnet.ro sunt Catalyst Romania, cu aproximativ 30%, Alin Popescu si Mihaela Bogiu, cu cate 28%, si Vlad Popa, cu 14% din participatii.
Partile implicate nu au precizat valoarea tranzactiei, dar au mentionat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta este de cateva sute de mii de euro si ca se va face printr-o majorare de capital de 30%.
Catalyst Romania investeste intre 200.000 de euro si doua milioane de euro in IMM-uri din tehnologie - media - telecom (TMT), dar suma pentru Avocatnet.ro este mai mare decat cea minima.
Aportul Catalyst Romania va fi utilizat pentru transformarea Avocatnet.ro dintr-un website de informatii si consultanta juridica si de afaceri dedicat IMM-urilor din tara noastra intr-o platforma care integreaza servicii si produse specializate, printre care un magazin online cu produse destinate profesionistilor din diverse domenii.
"Parteneriatul cu Catalyst Romania incheie o perioada de cautari pentru noi, in care am incercat sa ne alaturam unui investitor credibil si profesionist. Prima etapa de investitii presupune finalizarea si lansarea, in perioada imediat urmatoare, a superlege.ro, un serviciu de procesare de acte normative si informatii juridice care ofera utilizatorilor actualizari, cautari si adnotari rapide, simple si eficiente", mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Alin Popescu, Managing Partener la Avocatnet.ro.
Superlege.ro este in stadiul alfa, dar la inceputul lunii iulie va fi relansat, urmand sa aiba o versiune online si aplicatii de mobile, pentru toate platformele - iOS, Android, Windows 8. Pe langa lansarea superlege.ro, parteneriatul vizeaza consolidarea comunitatii, dezvoltarea de produse si servicii SaaS (software as a service) si rebranding-ul Avocatnet.ro. Relansarea Avocatnet.ro este prevazuta peste aproximativ un an, vizand adaptarea la o plaja extinsa de publicuri.
Avocatnet.ro a aparut in 2001 ca o comunitate si resursa de informatii juridice, devenind o platforma cu informatii specializate si generale despre mediul de afaceri, avand continut propriu sau generat de utilizatori. Conform SATI (Studiul de Audienta si Trafic de Internet), in ultimele doua luni, site-ul a fost liderul presei la categoria economic - financiar, avand aproape 854.000 de vizitatori unici in aprilie si in jur de 1.000.000 de vizitatori unici in martie. Anul trecut, Avocatnet.ro a avut venituri de 420.000 de euro. Comunitatea site-ului numara aproximativ 300.000 de membri.
"Pana in 2009 a fost un hobby. Atunci am decis sa ma las de avocatura", a spus Alin Popescu, intr-o conferinta de presa.
El s-a indreptat spre online, pentru ca era o industrie in crestere si, alaturi de ceilalti doi parteneri, Mihaela Bogiu si Vlad Popa, se asteptau sa atraga o finantare in perioada 2010 - 2011.
"Important este sa gasesti oamenii care pun presiunea corecta pe tine, nu presiune inconstienta, si care inteleg business-ul", a mai spus Alin Popescu.
Banii pentru Avocatnet.ro vor fi alocati in trepte, in functie de investitiile necesare. Site-ul are 15 angajati si se intentioneaza sa se ajunga la 25 de angajati in acest an, mai ales in vanzari si alte servicii.
Mihai Sfintescu, Team Leader Catalyst Romania si Partner la fondul de private equity 3TS Capital Partners, nu exclude ca, pe langa actuala investitie, fondul sa mai faca alta in Avocatnet.ro, in functie de evolutia pietei online si de a celei de fuziuni si achizitii.
Cine este Catalyst Romania
Catalyst Romania este primul fond de capital privat si capital de risc finantat de Fondul European de Investitii (FEI) prin initiativa JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises"), ca parte a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. (Citeste aici mai multe despre initiativa JEREMIE).
Companiile vizate de fond sunt cele validate de piata din tehnologie (software si solutii de software), hardware, technology business process outsourcing), media, servicii dezvoltate pe baza noilor tehnologii si telecomunicatii. Acestea trebuie sa fie competitori puternici pe piata locala sau sa poata deveni competitori regionali si globali.
Catalyst nu vrea sa achizitioneze actiuni in companii, ci sa intre doar prin majorare de capital. Fondurile sunt alocate pentru: cresterea capacitatii de productie, care poate insemna si servicii, respectiv mai mult continut si mai multi clienti; dezvoltarii unui produs care se adreseaza acelorasi clienti; extinderii sau dezvoltarii prezentei pe un segment sau piata, international sau regional; furnizarii de capital de extindere, achizitionarea altor firme sau integrarea pe verticala, in amonte si in aval.
Durata de viata a fondului este de zece ani, iar perioada de investitie in firme este intre doi si cinci ani.
Catalyst Romania vizeaza sa ajunga la un capital intre 20 de milioane de euro si 30 de milioane de euro, in prezent fiind la a doua runda de fund raising. Prima runda s-a incheiat la sfarsitul lunii noiembrie 2012. Atunci au adunat 14 milioane de euro, din care cea mai mare parte (zece milioane de euro) de la JEREMIE. Ceilalti investitori sunt BT Asset Management (BTAM, companie din grupul financiar Banca Transilvania), 3TS Capital Partners si alti investitori privati. Managementul Catalyst Romania este facut de 3TS Capital Partners.
Mihai Sfintescu a spus ca, in curand, vor mai anunta una sau doua tranzactii facute de Catalyst.
"Suntem in discutii cu mai multe companii, dar este greu sa fac o prognoza", a completat Mihai Sfintescu.
Fondul de investitii 3TS Capital Partners administreaza investitii in valoare de 230 milioane de euro, in Europa Centrala si de Est, avand birouri in Bucuresti, Budapesta, Praga, Viena si Varsovia. Acesta vizeaza investitii in tehnologie&internet, media&comunicatii si servicii facilitate de tehnologii. In tara noastra, fondul mai detine actiuni la Avangate si la publisher-ul Internetcorp.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.